km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Agora-adomány: kórházi eszközöket vásároltak a koronavírusos betegek ápolásához

Agora-adomány: kórházi eszközöket vásároltak a koronavírusos betegek ápolásához

Eddig több mint 300 ezer forint gyűlt össze az AGORA adománygyűjtő akciója során. A pénz egy részéből most kórházi eszközöket vásároltak, amelyeket a tüdőgyógyászati osztály vezetőjének adtak át hétfőn.

 

A szombathelyi kórháznak minden segítség jól jön, kisebb értékű eszközök is hasznosak lehetnek a jelenlegi helyzetben. Ezért döntött úgy az AGORA 3 hete, hogy online aukciót hirdet a Facebookon, az adományokkal pedig a Covid-betegek ellátását támogatja. 


Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóje elmondta, hogy olyan szombathelyi termelőket, kézműveseket kerestek meg, akik hajlandók voltak saját tárgyaikból adományozni. Ezeket az adományokat licitre tették fel és nagyon sok szombathelyi és Szombathelyen kívüli polgár, sőt cég segítette ezt pénzügyi felajánlásokkal. 


Eddig mintegy 50 ajándék talált gazdára, köztük rézkarc, dedikált könyv, ékszer. Az értük felajánlott összegből több mint 150 ezer forintért vásároltak olyan eszközöket, amelyekre a tüdőgyógyászati osztálynak szüksége van. Kérésükre véroxigén-szint mérésére alkalmas pulzoximéterek, plexi maszkok, valamint levegőszűrők kerültek a karácsonyi csomagba. 


Dr. Szima Barna, a Markusovszky kórház tüdőgyógyászati osztály vezető főorvosa kiemelte, a hepafilteres levegőszűrőknek az alkalmazása nagyon fontos azokban a helyiségekben, ahol a nővéreik tartózkodnak, esetleg a betegellátáson kívül kicsit pihennek, étkeznek. Gyakorlatilag közös légtér van a tüdőosztályon, ahol ápolják a betegeket, és bizony nagyon sokan átestek a fertőzésen a nővérek között is. 


Dr. Szima Barna az osztály dolgozói nevében megköszönte az adományt és elmondta: az eredetileg 35 ágyas pulmonológia a közelmúltig 3 osztályon, 120 ággyal működött. Egy részleget bezárhattak, így most van helyük a fertőzötteknek és külön épületben a Covid-gyanús betegeknek. A főorvos szerint a járvány félidőnél járhat, és a tavaszinál jóval nagyobb fizikai és pszichés terhelést jelent az orvosoknak, ápolóknak. Ezért is örülnek minden apró figyelmességnek. Így a Változó Világért Alapítványtól kapott nyomtatónak és az ajándék karácsonyi díszeknek is. 


Az AGORA aukciója december 23-án 20 óráig folytatódik.

 

Fotó: Agora Savaria Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.