km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Agora-adomány: kórházi eszközöket vásároltak a koronavírusos betegek ápolásához

Agora-adomány: kórházi eszközöket vásároltak a koronavírusos betegek ápolásához

Eddig több mint 300 ezer forint gyűlt össze az AGORA adománygyűjtő akciója során. A pénz egy részéből most kórházi eszközöket vásároltak, amelyeket a tüdőgyógyászati osztály vezetőjének adtak át hétfőn.

 

A szombathelyi kórháznak minden segítség jól jön, kisebb értékű eszközök is hasznosak lehetnek a jelenlegi helyzetben. Ezért döntött úgy az AGORA 3 hete, hogy online aukciót hirdet a Facebookon, az adományokkal pedig a Covid-betegek ellátását támogatja. 


Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóje elmondta, hogy olyan szombathelyi termelőket, kézműveseket kerestek meg, akik hajlandók voltak saját tárgyaikból adományozni. Ezeket az adományokat licitre tették fel és nagyon sok szombathelyi és Szombathelyen kívüli polgár, sőt cég segítette ezt pénzügyi felajánlásokkal. 


Eddig mintegy 50 ajándék talált gazdára, köztük rézkarc, dedikált könyv, ékszer. Az értük felajánlott összegből több mint 150 ezer forintért vásároltak olyan eszközöket, amelyekre a tüdőgyógyászati osztálynak szüksége van. Kérésükre véroxigén-szint mérésére alkalmas pulzoximéterek, plexi maszkok, valamint levegőszűrők kerültek a karácsonyi csomagba. 


Dr. Szima Barna, a Markusovszky kórház tüdőgyógyászati osztály vezető főorvosa kiemelte, a hepafilteres levegőszűrőknek az alkalmazása nagyon fontos azokban a helyiségekben, ahol a nővéreik tartózkodnak, esetleg a betegellátáson kívül kicsit pihennek, étkeznek. Gyakorlatilag közös légtér van a tüdőosztályon, ahol ápolják a betegeket, és bizony nagyon sokan átestek a fertőzésen a nővérek között is. 


Dr. Szima Barna az osztály dolgozói nevében megköszönte az adományt és elmondta: az eredetileg 35 ágyas pulmonológia a közelmúltig 3 osztályon, 120 ággyal működött. Egy részleget bezárhattak, így most van helyük a fertőzötteknek és külön épületben a Covid-gyanús betegeknek. A főorvos szerint a járvány félidőnél járhat, és a tavaszinál jóval nagyobb fizikai és pszichés terhelést jelent az orvosoknak, ápolóknak. Ezért is örülnek minden apró figyelmességnek. Így a Változó Világért Alapítványtól kapott nyomtatónak és az ajándék karácsonyi díszeknek is. 


Az AGORA aukciója december 23-án 20 óráig folytatódik.

 

Fotó: Agora Savaria Facebook-oldala

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak