km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Püspöki áldással indult útnak a szombathelyi adomány

Püspöki áldással indult útnak a szombathelyi adomány

11 tonna adományt indított útnak hétfőn este a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Kárpátaljára. Tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, babaápolási termékeket, matracokat, ágyneműt vittek nyolc autóval, mintegy 16 millió forint értékben. Ezzel két ingyenkonyha, rászoruló menekültek és száz árva gyermek ellátását segítik.

 

A Hollán Ernő utcai Karitász központban hétfő kora hajnal óta dobozoltak és hurcolkodtak a munkatársak: bébiétel, tisztálkodási és fertőtlenítőszerek, tartós élelmiszer, ásványvíz és burgonya került a teherautókra. A pakolásban Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Nemény András polgármester, dr. László Győző alpolgármester és dr. Czeglédy Csaba, a szociális bizottság elnöke is segédkezett.


A szombathelyi és a megyei önkormányzat, a Karitász plébániák és a Máltai Szeretetszolgálat által gyűjtött adományok értéke mintegy 16 millió forint. A közel egymillió forint pénzadományból is tartós élelmiszert vásárolt a karitász. Kettő ingyenkonyhára, egy idősek otthonába viszik, valamint Kijevből hét elején érkezett Tiszakeresztúrra száz árva gyerek.


Az árvákat az utolsó pillanatban költöztették ki, másnap bombatalálat érte a szomszédos tízemeletes házat. Rengeteg az Ukrajna belsejéből érkező menekült most Kárpátalján. Az adományok a beregszászi járásba kerülnek.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, csodálatos dolog, hogy Szombathely megmutatja, hogy a segítés városa és Vas megye ugyanezt teszi. Sokan önzetlenül segítenek, és nem mérlegelnek, hogy neki az hiányzik-e, hanem adnak. Ez mindent elmond. Hozzátette, hosszú út lesz, ha sokáig maradnak, még nagyobb szükség lesz türelemre, toleranciára, de Szombathely jól fog vizsgázni.


A Karitász munkatársai 30 éve, a szervezet újjáalakulásakor a balkáni háború áldozatainak vittek adományokat Zágrábba, most ismét háborús övezetbe mennek. Nem minden félelem nélkül.


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, hogy rengeteg árvíznél voltak ott, segítettek földrengés sújtotta területeken is. Kiemelte, félnek, de reménykednek, ezért csinálják. Annyi jó szándékú ember imádkozik értük és viszi el az adományát, hogy ennek oda kell érni.


"Óriási a fájdalom, a szenvedés, amit próbálunk enyhíteni. A Biblia arra tanít, hogy az emberiség egyik legdrágább kincse a béke."


Öröm látni az összefogást és a segíteni akarást. Katonák, civilek ezrei halnak meg, százezrek menekülnek a háború elől, óriási humanitárius katasztrófának vagyunk szemtanúi, mondta Székely János megyéspüspök, aki megáldotta az adományokat és az útra készülődőket is.


"Esdve kérünk istenünk, vezesd, oltalmazd és minden testi lelki jóval áldd meg útnak induló testvéreinket."


A konvoj késő délután indult útnak, egy rövid pihenőt közbevetve kedd reggel 8 körül érkeztek a tiszabecsi határhoz, ahol a görögkatolikus parókus várta őket, innen indultak tovább Tiszakeresztúrra és Tiszaújhelyre.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.