km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Püspöki áldással indult útnak a szombathelyi adomány

Püspöki áldással indult útnak a szombathelyi adomány

11 tonna adományt indított útnak hétfőn este a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Kárpátaljára. Tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, babaápolási termékeket, matracokat, ágyneműt vittek nyolc autóval, mintegy 16 millió forint értékben. Ezzel két ingyenkonyha, rászoruló menekültek és száz árva gyermek ellátását segítik.

 

A Hollán Ernő utcai Karitász központban hétfő kora hajnal óta dobozoltak és hurcolkodtak a munkatársak: bébiétel, tisztálkodási és fertőtlenítőszerek, tartós élelmiszer, ásványvíz és burgonya került a teherautókra. A pakolásban Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Nemény András polgármester, dr. László Győző alpolgármester és dr. Czeglédy Csaba, a szociális bizottság elnöke is segédkezett.


A szombathelyi és a megyei önkormányzat, a Karitász plébániák és a Máltai Szeretetszolgálat által gyűjtött adományok értéke mintegy 16 millió forint. A közel egymillió forint pénzadományból is tartós élelmiszert vásárolt a karitász. Kettő ingyenkonyhára, egy idősek otthonába viszik, valamint Kijevből hét elején érkezett Tiszakeresztúrra száz árva gyerek.


Az árvákat az utolsó pillanatban költöztették ki, másnap bombatalálat érte a szomszédos tízemeletes házat. Rengeteg az Ukrajna belsejéből érkező menekült most Kárpátalján. Az adományok a beregszászi járásba kerülnek.


Dr. Nemény András polgármester elmondta, csodálatos dolog, hogy Szombathely megmutatja, hogy a segítés városa és Vas megye ugyanezt teszi. Sokan önzetlenül segítenek, és nem mérlegelnek, hogy neki az hiányzik-e, hanem adnak. Ez mindent elmond. Hozzátette, hosszú út lesz, ha sokáig maradnak, még nagyobb szükség lesz türelemre, toleranciára, de Szombathely jól fog vizsgázni.


A Karitász munkatársai 30 éve, a szervezet újjáalakulásakor a balkáni háború áldozatainak vittek adományokat Zágrábba, most ismét háborús övezetbe mennek. Nem minden félelem nélkül.


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, hogy rengeteg árvíznél voltak ott, segítettek földrengés sújtotta területeken is. Kiemelte, félnek, de reménykednek, ezért csinálják. Annyi jó szándékú ember imádkozik értük és viszi el az adományát, hogy ennek oda kell érni.


"Óriási a fájdalom, a szenvedés, amit próbálunk enyhíteni. A Biblia arra tanít, hogy az emberiség egyik legdrágább kincse a béke."


Öröm látni az összefogást és a segíteni akarást. Katonák, civilek ezrei halnak meg, százezrek menekülnek a háború elől, óriási humanitárius katasztrófának vagyunk szemtanúi, mondta Székely János megyéspüspök, aki megáldotta az adományokat és az útra készülődőket is.


"Esdve kérünk istenünk, vezesd, oltalmazd és minden testi lelki jóval áldd meg útnak induló testvéreinket."


A konvoj késő délután indult útnak, egy rövid pihenőt közbevetve kedd reggel 8 körül érkeztek a tiszabecsi határhoz, ahol a görögkatolikus parókus várta őket, innen indultak tovább Tiszakeresztúrra és Tiszaújhelyre.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban