km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
A tűzesetek ötöde a karácsonyi ünnepek táján történik

A tűzesetek ötöde a karácsonyi ünnepek táján történik

Az ünnepi készülődés időszakában sem szabad megfeledkezni a tűzbiztonságról. Az adventi koszorú, a karácsonyfa, a fényfüzérek, de még a konyhai sütés-főzés is kockázatot rejthet magában, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Érdemes megfogadni a katasztrófavédelem jó tanácsait, hogy mindenkinek gondtalan karácsonya legyen.

Országszerte a tűzesetek ötöde a karácsonyi ünnepek táján történik. Vas vármegyében 2020-ban 14, 2021-ben 17, tavaly 13 lakástűz ütött ki decemberben. Leggyakrabban az adventi koszorú okoz bajt, ezért érdemes néhány alapvető tűzvédelmi szabályt betartani. Ne legyen éghető anyag a koszorú közelében, a gyertyákat széles fém alátétre helyezzük, a textil- és fa díszektől távol. Égő gyertyát soha ne hagyjunk felügyelet nélkül, ha kimegyünk a szobából, inkább fújjuk el.  

Balogh Eszter, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a koszorút a textíliáktól távol tegyük, ne helyezzük ablakba, ahol meg tudja gyújtani a függönyt vagy a terítőt. Gyerekektől, kisállatoktól távol tartsuk. Egyébként ajánlják, hogy a koszorúkra LED-es izzót helyezzenek a lakók, ezek nem tudnak kigyulladni.

A házakat díszítő fényfüzérek, égősorok legyenek jó minőségűek, kültérre kifejezetten odavaló típust használjunk, és éjszakára érdemes kihúzni a konnektorból. Fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be, semmiképp sem ajánlják, hogy piacról való, használt fényfüzéreket tegyük fel. Ne legyen a vezeték megtörve, megrongálódva, eldeformálódva.

A műfenyőt és az igazi karácsonyfát se díszítsük gyertyával, csillagszóróval, mert tűzveszélyes, és a fűtőtesttől legalább másfél méter távolságra állítsuk fel – mondja a katasztrófavédelem szóvivője. Fontos, hogy az ünnepi sütés-főzésnél is fokozottan figyeljünk. A tűzhelyen felejtett étel az egész konyhát lángra lobbanthatja. Az égő étolajat semmiképp se vízzel oltsuk el, tegyünk az edényre fedőt. Baj esetén a 112-es segélyhívót kell tárcsázni.

 

Forrás: SZTV
Illusztráció: pixabay.com
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.