km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait

A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait

A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.

 

A tényállás szerint a vádlott 2019. január 28. és 2019. július 1. között a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte szabadságvesztés büntetését. A vádlott 2019. április 22-én reggel – a birtokába ismeretlen módon került – telefonon felhívta a körmendi sértettet és elváltoztatott hangon egy cég alkalmazottjának adva ki magát Gál Tamásként mutatkozott be, és valótlanul arra hivatkozott, hogy a sértett telefonszámát egy számítógépes rendszer dobta ki azzal, hogy amennyiben a szolgáltatóval nem egyeztet adatot, a sértett telefonját letiltják. A vádlott elkérte a sértett telefonszámát, a nevét és a sértett adatait, amit a sértett meg is adott, köztük a bankkártyájának a számát is. A vádlott folyamatosan azt hajtogatta, hogy megszűnik a sértett telefonszáma, ezért kellenek a sértett adatai, és azok ismeretében, a vádlott majd aktíválja a sértett telefonját. A sértett – tartva attól, hogy letiltják a telefonját – megadta a vádlottnak a bankszámlájához tartozó bankkártyájának a számát, a kártya lejárati idejét, valamint CVC kódját is. A vádlott azt is mondta a sértettnek, hogy SMS-t kap majd arról, hogy rögzítették a rendszerben. Néhány perc elteltével azonban a sértett 4 db SMS-t kapott arról, hogy a bankkártyája felhasználásával 4 alkalommal – alkalmanként 15.000 forintot – összesen 60.000 forintot vontak le a bankszámlájáról, ezért a bankkártyát letiltatta. A vádlott ugyanis a sértettől kicsalt bankkártya adatok felhasználásával mobiltelefon egyenleg feltöltést hajtott végre, majd 2019. április 22-én egy hívószámról 45.000 forint összegben indított SMS szerencsejáték fogadásokat, amelyekből 21.000 forintot nyert. A vádlott a nyeremény összegét még aznap az általa ismerősétől előzetesen elkért, a tanú nevén lévő bankszámlára utaltatta. A vádlott arra kérte ezt ismerősét, hogy az utalt pénzt a tanú vegye fel a számlájáról, s azt - minél hamarabb – egy másik személynek adja oda. A tanú 2019. április 24-én a számlájáról a vádlott által utaltatott pénzt felvette, azt azonban nem adta át a vádlott által megnevezett személynek, azt magánál tartotta, amelyet a nyomozó hatóság az eljárás során tőle lefoglalt. A tanú nem tudott arról, hogy a vádlott által a bankszámlájára utalt pénz bűncselekményből származik.


A vádlott a fentiek szerint jogtalan haszonszerzés érdekében tévedésbe ejtette a sértettet, amellyel neki 60.000 forint kárt okozott, amelyből 21.000 forint lefoglalással megtérült.


Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.
Megtisztítják a patakmedreket
A december 23-i áradás nagyon sok hordalékot hagyott a Perint és az Arany-patak városi szakaszain, így a Derkovits-városrészen is.Sokan fordultak hozzám az elmúlt hetekben azzal a kéréssel, hogy a hordalék, a szemét legyen eltakarítva, írja Facebook-oldalán dr. Czeglédy Csaba (független), a körzet képviselője.
Cserélik a kandelábereket a lakótelepen
Folyamatosan cseréli az E.on alvállalkozója a közvilágítás kandelábereit a Joskar-Ola lakótelepen. Sőt, nemcsak cserélik, hanem a korábban balesetveszély miatt kivágott oszlopokat is most pótolják, írja közösségi oldalán Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!), a körzet képviselője.