km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
A szép abszolút dolog: Megnyílt az Örökségünk, a Madarászok tárlat a Smidt Múzeumban

A szép abszolút dolog: Megnyílt az Örökségünk, a Madarászok tárlat a Smidt Múzeumban

A Smidt Múzeum impozáns időszaki kiállítással nyitotta meg újra kapuit ma délután a nagyközönség előtt. A tárlat az egyik legnagyobb magyar historikus festő, Madarász Viktor és lánya, Madarász Adeline hagyatékából válogat: a műtárgyak Budapestről, a XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjteményből érkeztek a Smidt Múzeumba, amely saját gazdag gyűjteményéből egészítette ki az összeállítást.

"A szép abszolút dolog és(...) azt mondom, hogy a szép megörökítése olyan, mint egy matematikai feladat megoldása, amely nem tűr se szeszélyt, se egyéniséget, hanem szabályhoz ragaszkodik és abszolút jellegű" – Madarász Viktor esztétikai hitvallásának sorai fogadják a látogatót a csütörtökön délután megnyílt időszaki kiállításon, mely a historikus festő és lánya, Adeline életművéből válogat, s festmények, személyes tárgyak és dokumentumok segítségével idézi meg életútjukat, pályájukat és kettejük kapcsolatát.

A megnyitón Tanai Ibolya, a Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa köszöntötte a vendégeket, s elmondta, a kiállítás széles körű összefogás eredménye: a műtárgyak nagy része Budapestről, a Csokonai Nkft. Keretében működő XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjteményből érkezett – ezek kiegészültek a Smidt Múzeum gyűjteményének darabjaival, így vált teljessé és egyedivé az impozáns tárlat Szombathely város és a főváros XV. kerületi önkormányzata együttműködésének köszönhetően.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója köszöntőjében arról beszélt, egy múzeumigazgató számára az egyik legnagyobb öröm egy olyan vándorkiállítás érkezése, mely több intézmény együttműködésével, gyűjteményeiknek közös kiállításban való megmutatásával valósul meg: az Örökségünk, a Madarászok tárlat esetében pontosan ez történt. A csodálatos kiállítás mögött, mely mától másfél évig lesz látható a Smidt Múzeumban, hatalmas munka van, hangsúlyozta az igazgató asszony, ahogy azt is, Smidt Lajos hagyatékával és Madarász Viktor hagyatékával is hasonló módon, nagyon jól bánik a szombathelyi és a budapesti múzeum: nem elzárva őrzik őket, hanem igyekeznek minél többeknek bemutatni a rájuk bízott örökséget. Végezetül megköszönte azt az anyagi segítséget a két önkormányzatnak, mely nélkül nem jöhetett volna létre a kiállítás.

"Madarász a festők között az, ami Vörösmarty a költők között" – kezdte beszédét Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere a XIX. századi Divatcsarnok folyóirat cikkének idézésével. Az alpolgármester örömét és  köszönetét fejezte ki, hogy újabb időszaki kiállítás nyílt a Smidt Múzeumban, s felidézte a budapesti látogatást, mikor először került szóba a hagyaték szombathelyi bemutatása. Ma megérkezett a tavasz, és a kiállítással a Smidt Múzeum is kinyitotta kapuit: az alpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, kiknek munkája nélkül nem valósult volna meg. Ma újra bebizonyosodott, hogy a kultúra és a művészet a legjobb diplomata – zárta szavait Horváth Soma, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés sikerére utalva.

Cserdiné Németh Angéla, Budapest Főváros XV. kerületének polgármester asszonya nyitotta meg a kiállítást: büszkeség, mondta el, hogy a nagy becsben tartott XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjtemény – több, eddig közönség elé nem tárt műtárggyal – ma Szombathelyen mutatkozik be. A romantika egyik legnagyobb alkotója, a magyar forradalom eszmeiségét mindhalálig hordozó festő személyes tárgyai, festményei nemcsak őt, hanem a kor más meghatározó alakjait, Kossuthot, Petőfit is megidézik. A hagyatékot lánya, Adeline ajándékozta az 1960-ban megnyíló rákospalotai múzeumnak: az ő és apja festményei, tárgyak, bútorok, fényképek és dokumentumok bepillantást engednek az utókornak nemcsak művészi, de személyes életükbe is. Ez a párját ritkító gyűjtemény mutatkozik be a következő másfél évben Szombathelyen: köszönet illeti a Smidt Múzeum munkatársait és a Szombathelyi Önkormányzatot, hogy szakértelemmel, igazi művészetet támogató közösségként, városként adnak otthont neki – nyitotta meg a kiállítást a polgármester asszony.

A megnyitó után Kiss Emőke, a Budapest XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és dr. Hollerné Mecséri Annamária, a Smidt Múzeum intézményvezetője tartottak tárlatvezetést a kiállításban, ahol Madarász Viktor és Adeline festményei mellett olyan kuriózumok tekinthetők meg, mint például a művész nyugdíjfizetési könyve, karikatúrákat tartalmazó gyermekkori rajzfüzete, egy családi fényképalbum, egy Kossuth-fotográfia, bútorok a Kelenhegyi műteremből, és még megannyi pompás tárgyi emlék. 

A kiállítás 2024. december 31-ig látogatható a Smidt Múzeumban.

TP

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.