km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A Szélrózsa nyert a Nemzeti Összetartozás Emlékhely pályázatán

A Szélrózsa nyert a Nemzeti Összetartozás Emlékhely pályázatán

Kihirdették a Nemzeti Összetartozás Emlékhely megvalósítására kiírt országos művészeti tervpályázat eredményeit ma délelőtt a Megyeházán. Az első díjat Lieb Roland építész-tervezőművész és Rónaszéki Linda képzőművész közös munkája, a Szélrózsa nyerte el. A virágra emlékeztető, monumentális, szimbolikus alkotást az Ezredévi parkban állítják fel, közadakozásból, a tervek szerint két éven belül.

 

Az Ezredévi parkban, a sétány mellett alakítják ki a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, amelynek megvalósítását hét szombathelyi civil szervezet határozta el tavaly, Trianon századik évfordulóján. Az országos, nyílt tervpályázatot idén januárban írták ki, május végéig be is érkeztek a jeligés pályamunkák. Az eredményhirdetésen Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a megyében áll az ország egyik legismertebb Trianon-emlékműve, a Ság-hegyi kereszt, amit a 20-as években közadakozásból állítottak fel. Most Szombathelyen is lehet egy méltó és példamutató emlékhely. A kiírásban több elvárást is megfogalmaztak: az új köztéri alkotás legyen közösségi találkozóhely, illeszkedjen a környezetébe, utaljon a trianoni döntés következményeire, jelenítse meg az életerőt szimbolizáló vizet, megformálása pedig térjen el a hagyományosról. 

 


A zsűri döntése alapján Lieb Roland és Rónaszéki Linda közös munkája, a Szélrózsa minden szempontból megfelelt a követelményeknek. Az alkotás egyedi, modern, kifejező, többrétegű szimbólumrendszert és gazdag mondanivalót hordoz. Egy vízen ringatózó virág, melynek szirmait vékony bandázs tartja össze. "Az alkotás közepén helyet foglaló bimbó a biztonságos anyaországot, a szirmok a szétszóródott magyarságot jelképezik." Az emlékmű legmagasabb pontja 5,4 méter, a szirmok vasbetonból, a bimbó és a bandázs rozsdás lemezből készül majd. A virág körül lépőkövek sorakoznak, körben csobog a víz, és a látványt éjszakai megvilágítás teszi teljessé.


Lieb Roland építész-tervezőművész elmondta, hogy a járóköveken be lehet menni a bimbó, a virág közvetlen közelébe, és a szirmok belső felén megjelenő szöveges utalások mutatják, mely égtájak, a szélrózsa minden irányába szétszóródott emberek hogyan tudnak összetartozni.


Az alkotók szándéka az, hogy az emlékhely szimbolikus igazodási ponttá váljon az emberek számára – emelte ki Rónaszéki Linda képzőművész, majd így folytatta: "Egy valóban emelkedett emlékhellyé tudna válni, és mindenkit meg tudna szólítani, nem csak a szombathelyieket, mindent magyart. Úgy éreznék, hogy az összetartozás ezen a helyen, abban a pillanatban megvalósul."


50 millió forintot szeretnének összegyűjteni a megvalósításra, a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága erre a számlaszámra várja a felajánlásokat: 59501211-16536119. Eddig 2 millió forint jött össze, a szombathelyi közgyűlés pedig további 3 millió forintot ígért a megvalósításra.


Gregersen-Labossa György, a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságának a tagja hozzátette, hogy azok az emlékművek, színház, szobrok, amik közadakozásból készültek, sokkal nagyobb becsben vannak. Szeretnék ezt a civil kurázsit feléleszteni, minél több ember adjon, mert ha minél többen keveset adnak, akkor is megvalósul, és mindenki sajátjának fogja érezni.


Majthényi László bejelentette, hogy elárverezik Sütő Éva textilművész Trianon-emlékzászlaját, és a bevételt az emlékhely javára ajánlják fel, továbbá "téglajegyeket" is kibocsátanak, amit bárki megvásárolhat. A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület 50 ezer forinttal támogatja nemes célt.

 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.