km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
A szakképzési centrum saját gyártású arcvédő pajzsait kapták a kórház dolgozói

A szakképzési centrum saját gyártású arcvédő pajzsait kapták a kórház dolgozói

50 darab műanyag arcvédő pajzsot adományozott a Vas Megyei Szakképzési Centrum a Markusovszky kórháznak. Az eszközök a DKA laborban, 3D nyomtatóval készülnek most már sorozatgyártásban. A pajzsok pluszvédelmet nyújtanak a betegekkel közvetlenül érintkező orvosoknak.

 

A műanyag arcpajzs már sorozatgyártásban készül a szakképzési centrum DKA laborjában. A 3D-nyomtatók most is dolgoznak. Az eljárást folyamatosan fejlesztik, hogy csökkenjen a gyártási idő. Lukács Gábor, a Vas Megyei Szakképzési Centrum laborvezetője elmondta, hogy eljutottak arra a szintre, hogy a majdnem 4 órás gyártási időt le tudták faragni egy órára. 


A szolnoki szakképzési centrum kezdeményezte az arcpajzsok gyártását az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók védelmére, ami mára országos mozgalommá vált. Ehhez csatlakozott a Vas megyei intézmény is.


Szentgyörgyvári Róbert, a Vas Megyei Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette, hogy mindenki igyekszik kivenni a részét a védekezésből. Ezzel a lehetőséggel nekik is élni kellett, hiszen segíteni tudnak az egészségügyi dolgozóknak.


50 darab arcpajzsot adtak át a Markusovszky kórháznak. Biró Csaba traumatológiai osztályvezető főorvos hangsúlyozta, sok segítséget kapnak, és szükség is van rá. Ez egy pluszvédelmet biztosít a fröccsenő testnedvekkel szemben ott is, ahol a szájmaszk nem takar.  Kiemelte, ezeket a maszkokat a frontvonalon dolgozó kollégái között szeretné szétosztani, egész pontosan az aneszteziolgósuk, a sürgősségi orvosok, a baleseti sebészek, a sürgősségi belgyógyászaton dolgozók és a radiológusok között.


Az arcpajzs jól bírja a fertőtlenítést, az egyes részei könnyen cserélhetők, anyagköltsége darabonként mindössze 250 forint. Jelenleg az Akacs Mihály utcai DKA-laborjában, az oladi iskolában és Sárváron folyik a gyártás. A szakképzési centrum szívesen fogadja az igényeket, hogy hol lenne szükség ezekre az eszközökre.

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet