km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
A szakképzési centrum saját gyártású arcvédő pajzsait kapták a kórház dolgozói

A szakképzési centrum saját gyártású arcvédő pajzsait kapták a kórház dolgozói

50 darab műanyag arcvédő pajzsot adományozott a Vas Megyei Szakképzési Centrum a Markusovszky kórháznak. Az eszközök a DKA laborban, 3D nyomtatóval készülnek most már sorozatgyártásban. A pajzsok pluszvédelmet nyújtanak a betegekkel közvetlenül érintkező orvosoknak.

 

A műanyag arcpajzs már sorozatgyártásban készül a szakképzési centrum DKA laborjában. A 3D-nyomtatók most is dolgoznak. Az eljárást folyamatosan fejlesztik, hogy csökkenjen a gyártási idő. Lukács Gábor, a Vas Megyei Szakképzési Centrum laborvezetője elmondta, hogy eljutottak arra a szintre, hogy a majdnem 4 órás gyártási időt le tudták faragni egy órára. 


A szolnoki szakképzési centrum kezdeményezte az arcpajzsok gyártását az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók védelmére, ami mára országos mozgalommá vált. Ehhez csatlakozott a Vas megyei intézmény is.


Szentgyörgyvári Róbert, a Vas Megyei Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette, hogy mindenki igyekszik kivenni a részét a védekezésből. Ezzel a lehetőséggel nekik is élni kellett, hiszen segíteni tudnak az egészségügyi dolgozóknak.


50 darab arcpajzsot adtak át a Markusovszky kórháznak. Biró Csaba traumatológiai osztályvezető főorvos hangsúlyozta, sok segítséget kapnak, és szükség is van rá. Ez egy pluszvédelmet biztosít a fröccsenő testnedvekkel szemben ott is, ahol a szájmaszk nem takar.  Kiemelte, ezeket a maszkokat a frontvonalon dolgozó kollégái között szeretné szétosztani, egész pontosan az aneszteziolgósuk, a sürgősségi orvosok, a baleseti sebészek, a sürgősségi belgyógyászaton dolgozók és a radiológusok között.


Az arcpajzs jól bírja a fertőtlenítést, az egyes részei könnyen cserélhetők, anyagköltsége darabonként mindössze 250 forint. Jelenleg az Akacs Mihály utcai DKA-laborjában, az oladi iskolában és Sárváron folyik a gyártás. A szakképzési centrum szívesen fogadja az igényeket, hogy hol lenne szükség ezekre az eszközökre.

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak