km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
A SEK az ELTE-család szerves része

A SEK az ELTE-család szerves része

A Savaria Egyetemi Központ (SEK) jövőjéről és idei évéről kérdeztük Dr. Borhy Lászlót, a „nagy” Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorát. Kiderült: a szombathelyi vér nem válik vízzé.

 

–    Köszönthetem úgy, hogy üdv itthon, Szombathelyen?

–    Szombathelyen nőttem fel, édesapám nagy Hali-rajongó. Akár a Hajrá Haladás! köszöntéssel is üdvözölhetett volna.

 

–    A 2020-as év az ELTE életében biztosan nem volt egy egyszerű történet. Kitört a koronavírus-járvány, a nyáron pedig történtek szervezeti és vezetői változások a Savaria Egyetemi Központnál. Hogyhogy szükség volt ezekre? 

–    Egy négyszáz éves egyetem életében szükségszerűen vannak nehéz időszakok, de éppen a hosszú történelmünk is azt mutatja, hogy meg tudunk birkózni a súlyos helyzetekkel. A járvány kezdetén mintegy 18 ezer kurzust kellett egyik pillanatról a másikra online oktatásra átállítani, ez egy hét alatt az egész egyetemre kivetítve sikerült. Ezek után a teljes tavaszi félévet, a vizsgákat és az államvizsgákat is zökkenőmentesen tudtuk lebonyolítani a virtuális térben. A szervezeti átalakítások is integráns részei egy egyetem életének, folyamatos változásban van egy ilyen nagy intézmény. 2017 óta a SEK nagyon szép eredményeket produkált, az ELTE-család részévé vált. Ez jelentős részben Németh István volt integrációért felelős rektorhelyettesnek az érdeme, aki elvégezte a munkáját. Ennek egyik utolsó mérföldköve volt a nyáron, hogy megerősítettük a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot (BDPK), mint önálló intézetet. Németh Istvánt más feladatokra szemelték ki a Pannon Egyetemen. Úgy gondolom, a jövőben nincs is szükség integrációs felelősre. 

 

–    Az utóbbi években folyamatosan csökkent a duális gépészmérnökképzésre jelentkező hallgatók száma. Hogyan lehet majd újra beerősíteni a szakot? 

–    Ezt a csökkenést nem tartom olyan radikálisnak. A tavalyi 31 felvett hallgatóhoz képest most 26-an kerültek be. Ez inkább az országosan is gyenge jelentkezési tendecia következménye. Tanulság: erősítenünk kell a mérnökképzést és több jövőbeli mérnököt a térségben tartatnunk. Erre a partnercégek és az egyetem is nyitott.  A Savaria Egyetemi Központban kilenc százalékkal többen kezdték meg a tavalyihoz képest a tanulmányaikat összességében, az országos majd’ húsz százalékos visszaesés mellett. Ez csodálatos eredmény, amiben a BDPK élen járt – az intézet 325 új hallgatót fogadott. Szombathely a Dunántúl egyik vezető pedagógusképzője. 

 

–    Lenkai Nóra rektori megbízott lett, Lenner Tibor a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ élére került. Mi a logika az új szervezeti rendszer mögött?

–    A szervezeti struktúra már kialakult. Lenkai Nóra eddig is hivatalvezetőként működött, továbbra is ezt a feladatot látja el. A rektori kabinetnek szüksége van valakire, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik, például rendezvények megszervezése és adminisztratív ügyek menedzselése terén. Hivatalvezető asszony ezeket eddig is nagyon sikeresen végezte el. A BDPK igazgatója pedig intézetigazgatóként lát el majdnem kari színvonalú, vagy kari szervezeti egységnek megfelelő funkciókat.

 

–    Tavaly új városvezetése lett Szombathelynek. Milyen a viszonyuk velük?

–    Egy felsőoktatási intézménynek a mindenkori kormányzattal és önkormányzattal jó viszonyt kell ápolnia. Úgy gondolom, hogy polgármester úrral az eddigi találkozásaink során nagyon jó hangnemet sikerült kialakítani. A mindenkori városvezetés érzi annak a súlyát, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem jelen van Szombathely városában. A járványhelyzet miatt egy részét kapta meg a SEK az önkormányzat 200 milliós rekord-támogatásának, de elfogadtuk ezt a vis maior, ideiglenes helyzetet. 

 

–    Gyakran össze lehet futni Önnel a SEK falai között? Van ideje gyakran eljönni a szombathelyi campusra?

–    Rendszeresen járok – ha szabad ezt mondanom – haza. A campuson, Szombathelyen, sőt Kőszegen, ahol egy kis házunk van, rendszeresen felbukkanok.

Csonka Attila

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.