km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
A rezsicsökkentés vitte el a show-t a kormányinfón

A rezsicsökkentés vitte el a show-t a kormányinfón

Az Európai Bizottságot hibáztatja a kormány a magas gázárak miatt.

 

Az áram és a földgáz világpiaci ára nagyon elszállt az elmúlt időszakban, ennek a legfőbb oka, hogy az Európai Bizottság nem segítette az uniót abban, hogy megőrizhesse a versenyképességét, és átgondolatlan energiapolitikát folytat – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a magyar kormány nem tudja támogatni azt az uniós törekvést, miszerint a magyar emberek lakásait és autóit adóztassák meg, ahelyett, hogy érvényesítené az EU a szennyező fizet elvet, vagyis a nagyvállalatokat adóztatná meg.

 

A miniszter elmondása szerint a V4-ek ebben a kérdésben semmi olyan lépést nem fognak elfogadni, amely a lakosság adóztatására irányul. Ha Magyarország az áram és a földgáz piaci árait vezetné be, akkor egy átlagos magyar család évente 386 ezer forinttal fizetne többet a rezsiért, mint most, havi szinten pedig körülbelül 32 ezer forint többletet jelentene.

 

Gulyás Gergely elmondása szerint Magyarországnak javaslatai is vannak Brüsszel számára, ugyanis a migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt. Tavaly ebben az időszakban 27,8 ezren próbálták meg engedély nélkül átlépni a határt, az idén pedig már 91,5 ezer ember kísérelt meg illegálisan belépni az országba. A miniszter szerint Brüsszelnek segítenie kell az unió határainak védelmét, eddig Magyarország 588 milliárdot költött határvédelemre, amelyhez csupán 7 milliárd forintos uniós segítséget kapott. A tranzitzónák visszaállítására is szükség lenne, hogy a menekültstátuszról az unió területén kívül lehessen dönteni, mert a későbbi kitoloncolás már sokkal bonyolultabb – tette hozzá a miniszter.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Strasbourgig ment a méltóságteljes halál jogáért az ASL-beteg magyar alkotmányjogász
Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. Ezzel a két mondattal kezdi "POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni?" című posztját dr. Karsai Dániel, aki ugyanattól a betegségtől szenved (ez az ALS), amiben a neves fizikus, Stephen Hawking is elhunyt. Most a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert Magyarországon a hozzá hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan betegeknek nincs lehetőségük szenvedés helyett méltósággal befejezni életüket.
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.