km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A Pro Savaria mellé áll a Jobbik az őszi önkormányzati választáson

A Pro Savaria mellé áll a Jobbik az őszi önkormányzati választáson

A Pro Savaria színeiben indulnak a Jobbik jelöltjei Szombathelyen, az őszi önkormányzati választáson. A két szervezet ezt csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be. 


Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi alapszervezetének vezetője azzal kezdte, hogy legalább 10 képviselő támogatta hétfői kezdeményezését, így rendkívüli közgyűlés lesz arról, hogy csökkentsék a helyi népszavazáshoz szükséges létszámot. Az eddigi 10 ezer helyett 6300 polgár ajánlása elegendő lesz ahhoz, hogy helyi ügyekben a szombathelyiek véleményét is kikérjék. 


A választásról azt mondta, a nemzeti jobboldalon politizál több mint 10 éve, az alapelveiből most sem enged, minden erejével küzd a Fidesz által felépített antidemokratikus rendszer és a korrupció ellen. Az önkormányzati választás a hitelességről szól majd,  és mivel a kormánypárt és a baloldal mellett szükség van a civilek képviseletére is, ezért a Jobbik szombathelyi alapszervezete úgy döntött, októberben a Pro Savaria színeiben indulnak a képviselőjelöltjei.


-    A Fidesz megroppantásában a szombathelyi modell bizonyult sikeresnek, nem pedig az országos,  ezért ezt kell alkalmazni az őszi választáson – emelte ki Balassa Péter.Molnár Miklós, a Pro Savaria vezetője arról beszélt, hogy a Pro Savaria zászlóbontásában nagy szerepe volt annak, hogy a helyi Fidesz akkor is botrányról botrányra bukdácsolt, emlékeztetett az akkor polgármester nyelvvizsga-ügyére és a háttérben mozgó vállalkozói kör viselt dolgaira. Akkor olyan, jobboldali emberek alapítottak civil szervezetet, akik mindezzel nem akartak közösséget vállalni.  Most sem jobb a helyzet, a polgári értékek helyett feudalizmus felé fordul vissza a hatalom, és szakmaiság helyett politikai alapon dőlnek el a dolgok.
Molnár azt mondta, most különösen aktuális az öt évvel ezelőtti jelszavuk: Szombathelyről a szombathelyiek döntsenek. 


-    Szombathelynek víziókra, célokra van szükség, hogy az emberek lássák, milyen városban élnek majd 5-10 év múlva. Ez korábban elmaradt, a programunkban viszont hangsúlyosan szerepel mindez.


Molnár bemutatta az egyik jelöltet, a fogyatékkal élő Németh Lászlót, aki jeltolmács segítségével vett részt a sajtótájékoztatón. A diplomás sportszervező a Jobbik delegáltjaként a városi közgyűlés oktatási és szociális bizottságának a tagja. A Pro Savaria kiemelten foglalkozik a fogyatékkal élő gondjaival, ezért is esett a választás olyan jelöltre, aki ezeket az embereket képviseli.


Újságíró kérdésre Balassa Péter elmondta, hogy a Pro Savariával való együttműködés az önkormányzati választásra vonatkozik, és pont a szervezet civil jellege miatt döntött a közös fellépés mellett a szombathelyi alapszervezet.  Molnár Miklós elmondta, hogy korábban előfordult, hogy nem voltak egy véleményen Balassa Péterrel, azonban mindketten vitaképesnek bizonyultak, személyesen beszélték meg a dolgokat és nem a manapság divatos közleményekben kommunikáltak egymással. Az év elején kialakult politikai helyzetben aztán egyre többször volt szükség együttgondolkodásra a város ügyeiben, kiderült, Szombathely érdekekében félre lehet tenni az ellentéteket.


Molnár Miklós beszámolt arról is, hogy a jelöltjeiket (vagy az annak gondolt személyeket) nagyon komoly presszió érte a kormányoldalról.


-    Nem gondoltam volna, hogy idáig lehet süllyedni. Egyszerűen elképesztőnek tartom, hogy a szóba jöhető jelöltek munkahelyük, vállalkozásuk elvesztésével fenyegetik meg, vagy ha rajtuk nem találnak fogást, akkor családjukat, rokonságukat veszik elő. Idáig nem szabadna eljutni, hogy ilyen eszközökkel zárjanak ki a közéletből Szombathelyért tenni akaró embereket, ez elfogadhatatlan.

 

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.