km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
A Pro Savaria mellé áll a Jobbik az őszi önkormányzati választáson

A Pro Savaria mellé áll a Jobbik az őszi önkormányzati választáson

A Pro Savaria színeiben indulnak a Jobbik jelöltjei Szombathelyen, az őszi önkormányzati választáson. A két szervezet ezt csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be. 


Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi alapszervezetének vezetője azzal kezdte, hogy legalább 10 képviselő támogatta hétfői kezdeményezését, így rendkívüli közgyűlés lesz arról, hogy csökkentsék a helyi népszavazáshoz szükséges létszámot. Az eddigi 10 ezer helyett 6300 polgár ajánlása elegendő lesz ahhoz, hogy helyi ügyekben a szombathelyiek véleményét is kikérjék. 


A választásról azt mondta, a nemzeti jobboldalon politizál több mint 10 éve, az alapelveiből most sem enged, minden erejével küzd a Fidesz által felépített antidemokratikus rendszer és a korrupció ellen. Az önkormányzati választás a hitelességről szól majd,  és mivel a kormánypárt és a baloldal mellett szükség van a civilek képviseletére is, ezért a Jobbik szombathelyi alapszervezete úgy döntött, októberben a Pro Savaria színeiben indulnak a képviselőjelöltjei.


-    A Fidesz megroppantásában a szombathelyi modell bizonyult sikeresnek, nem pedig az országos,  ezért ezt kell alkalmazni az őszi választáson – emelte ki Balassa Péter.Molnár Miklós, a Pro Savaria vezetője arról beszélt, hogy a Pro Savaria zászlóbontásában nagy szerepe volt annak, hogy a helyi Fidesz akkor is botrányról botrányra bukdácsolt, emlékeztetett az akkor polgármester nyelvvizsga-ügyére és a háttérben mozgó vállalkozói kör viselt dolgaira. Akkor olyan, jobboldali emberek alapítottak civil szervezetet, akik mindezzel nem akartak közösséget vállalni.  Most sem jobb a helyzet, a polgári értékek helyett feudalizmus felé fordul vissza a hatalom, és szakmaiság helyett politikai alapon dőlnek el a dolgok.
Molnár azt mondta, most különösen aktuális az öt évvel ezelőtti jelszavuk: Szombathelyről a szombathelyiek döntsenek. 


-    Szombathelynek víziókra, célokra van szükség, hogy az emberek lássák, milyen városban élnek majd 5-10 év múlva. Ez korábban elmaradt, a programunkban viszont hangsúlyosan szerepel mindez.


Molnár bemutatta az egyik jelöltet, a fogyatékkal élő Németh Lászlót, aki jeltolmács segítségével vett részt a sajtótájékoztatón. A diplomás sportszervező a Jobbik delegáltjaként a városi közgyűlés oktatási és szociális bizottságának a tagja. A Pro Savaria kiemelten foglalkozik a fogyatékkal élő gondjaival, ezért is esett a választás olyan jelöltre, aki ezeket az embereket képviseli.


Újságíró kérdésre Balassa Péter elmondta, hogy a Pro Savariával való együttműködés az önkormányzati választásra vonatkozik, és pont a szervezet civil jellege miatt döntött a közös fellépés mellett a szombathelyi alapszervezet.  Molnár Miklós elmondta, hogy korábban előfordult, hogy nem voltak egy véleményen Balassa Péterrel, azonban mindketten vitaképesnek bizonyultak, személyesen beszélték meg a dolgokat és nem a manapság divatos közleményekben kommunikáltak egymással. Az év elején kialakult politikai helyzetben aztán egyre többször volt szükség együttgondolkodásra a város ügyeiben, kiderült, Szombathely érdekekében félre lehet tenni az ellentéteket.


Molnár Miklós beszámolt arról is, hogy a jelöltjeiket (vagy az annak gondolt személyeket) nagyon komoly presszió érte a kormányoldalról.


-    Nem gondoltam volna, hogy idáig lehet süllyedni. Egyszerűen elképesztőnek tartom, hogy a szóba jöhető jelöltek munkahelyük, vállalkozásuk elvesztésével fenyegetik meg, vagy ha rajtuk nem találnak fogást, akkor családjukat, rokonságukat veszik elő. Idáig nem szabadna eljutni, hogy ilyen eszközökkel zárjanak ki a közéletből Szombathelyért tenni akaró embereket, ez elfogadhatatlan.

 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.