km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
A pedagógusok sorsa a saját kezükben van

A pedagógusok sorsa a saját kezükben van

Dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő posztolt a témával kapcsolatban.

Mint fogalmazott: "Szombathelyiként, önkormányzati képviselőként az az érdekem, hogy nyugalom legyen szeretett városunkban, azonban pedagógus család sarjaként, volt oktatásért felelős alpolgármesterként nem hallgathatok tovább.

A hatalomnak már jó ideje nem fontos az oktatás ügye. Ez pedig azt jelenti, hogy valójában mégsem annyira fontosak a gyermekeink, a jövő generációjának sorsa. Beszélhetnék az ostoba központosításról, a pedagógushiányról, arról, hogy már arra sincsen pénz, hogy ki legyenek festve az osztálytermek, hogy beázik számos szombathelyi iskolaépület, hogy elavult számítógépeket használnak, és hogy az egyféle tankkönyvvel korlátozták az oktatás szabadságát.

A legnagyobb gond azonban, hogy nem fizetjük meg a pedagógusokat. Azokat, akik arra tették fel az életüket, hogy a gyermekeinket tanítsák. Azoknak az embereknek kilátástalan az élete, akikre nap mint nap rábízzuk legdrágább kincseinket.

Egy kezdő pedagógus nettó 210.000 forintot visz haza havonta, aki pedig egy évvel áll a nyugdíj előtt nettó 270.000 forintot.

Egy jó ismerősöm most kezdett Szombathelyen raktárosként, nettó 250.000 forint a fizetése. Egy barátom lánya most helyezkedett el titkárnőként havi nettó 280.000 forintért.
Ausztriában közeli rokonom heti 30 órát dolgozik egy gyorsétteremben, nettó 1000 euró (ami most jelenleg 429.000 forint) fizetést kap - ráadásul 14-szer egy évben -, egy régi barátom pedig közepes nyelvtudással szintén heti 30 órát dolgozik egy boltban, havi nettó 1.200 euró (ami most jelenleg 515.000 forint) a bére - szintén 14-szer egy évben -, vasárnap nem kell dolgoznia.

A fizetés nemcsak a munka ellenértéke, hanem az ember és munkájának elismerése, megbecsülésének kifejezése. A pedagógusaink nem véletlenül nem érzik magukat megbecsülve már jó ideje.

A sorsuk azonban a saját kezükben van.

Szüntessék be a munkavégzésüket, amíg a kormány nem rendezi a bérüket. Nincsen más megoldás.

Ha a szombathelyi pedagógusok többsége úgy dönt, hogy addig nem tanítanak, míg nem kapják meg a szükséges béremelést, és ez országosan elterjed, akkor a kormányzat kénytelen lesz meghátrálni.
Nem a kormánnyal szemben kell összefogni, és teljesen mindegy, mely pártok irányítják jelenleg országunkat.

Szombathelyi pedagógusok! Fogjatok össze magatokért és a közös jövőnkért!
Első lépésként Nektek kell a tantestületeken belül ebben többségi álláspontot kialakítanotok. Nyilván nem lesz egyszerű, mert tantestület egy része - legalább a fele - a kormánypártokkal szimpatizál.

Azonban, ha meg tudjátok győzni egymást az összefogás fontosságáról, akkor a társadalom többségét is magatok mellé tudjátok állítani.
A szombathelyi tankerület pedig nem fog merni fellépni Veletek szemben, a többségetekkel szemben pedig nem is fog tudni.

A szülőknek talán nehezebb lesz pár nap, vagy hét. A gyermekek viszont lehet, hogy többet tanulnak ezen idő alatt demokráciából, a való életből, mint eddig bármikor.
Ha ez az ára, hogy legyen, aki jövőre is tanítsa őket, akkor a többség támogatni fog benneteket.

Fizessük meg a tanárainkat!

Ti pedig fogjatok össze!"

(Fotó: tanitanek.hu)

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.