km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
A Mikve színésznőit hívta érzékenyítésre a helyi zsidó hitközség

A Mikve színésznőit hívta érzékenyítésre a helyi zsidó hitközség

Érzékenyítésre hívta a Weöres Sándor Színház színészeit a helyi zsidó hitközség. A szombathelyi zsidóság életéről szóló “Szemtől szembe” kiállítás tárlatvezetésén a teátrum Mikve című darabján dolgozó színésznők és a stáb tagjai vettek részt. A zsidók rituális fürdőjében játszódó történet emberségről, szabdságvágyról, alapértékekről szól. A művészek éppen a színházi világnap alkalmából tekintették meg a tárlatot. A világnap idei mottója: “A művészet béke”.

 

Sorra érkeztek a “Szemtől szembe” kiállításra a Weöres Sándor Színház színésznői, munkatársai. A Mikve színdarab próbái közepette egy olyan programra hívta őket a helyi zsidó közösség, mely a készülő darabhoz is komoly szakmai segítséget nyújthat. 


Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy Spigler Tibor hittestvérének támadt az az ötlete, hogy mi lenne, ha a darab szereplői és a rendező eljönnének és meglátogatnák a gyönyörű kiállításukat és egy kicsit közelebb kerülnének a zsidósághoz általában, illetve Szombathely zsidóságához.


A Mikve egy kortárs izraeli író műve, amely a zsidók rituális fürdőjén keresztül mutatja be a megtisztulást, illetve az emberi lét azon konfliktusát, hogy a hagyományokról, szabálykövetésről vallott különböző nézetek miként befolyásolják emberségünket.      


Widder Kristóf színházi rendező hozzátette, ebben a műben nyolc női sorsot látunk és neki az volt a legfontosabb, hogy ezeken keresztül a mai világunkról és akár a zsidó kultúrán kívüli női sorsokról is beszéljenek. Hiszen nagyon sok minden felmerül, a család, a nő szerepe a családban, a társadalomban, a családon belüli erőszak, a házasság intézménye és az ebből fakadó boldogság vagy konfliktusok.


A korabeli szombathelyi mikvékkel kapcsolatos információkat is nagy érdeklődéssel hallgatták a színésznők. 


Spiegler Tibor és Mayer László történeteinek szálán haladva egyre bensőségesebb lett a tárlatvezetés hangulata.  A Mikve színpadi próbái már javában tartanak a Weöres Sándor Színházban, a színészek a kiállítás megtekintése után azonnal munkához is láttak. A darab premierjét április 19-én láthatja a szombathelyi közönség.  

 

Forrás: SZTV
Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hidegen, esősen indult a kedd, és délután sem javul jelentősen az idő
Keddre virradóan nyugaton, északnyugaton esőre ébredtünk.
Vármegyei II. osztály, déli csoport: a Rum mesterötösnek is köszönhetően, a Nárai mesternégyessel nyert, de a Körmend is ötöt rúgva tartotta otthon a pontokat
A Bajánsenye a Gyöngyöshermán-Szentkirályt, az Újperint a Rábatótfalut múlta felül 2-1-re. A Szentpéterfa három gólja három pontot ért számukra, a Felsőcsatár és az Egyházasrádóc azonban nem bírt egymással.
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.