km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A közgyűlést értékelték a frakciók: akkumulátorgyár, 1000 fa, orvosi ügyelet átalakítása

A közgyűlést értékelték a frakciók: akkumulátorgyár, 1000 fa, orvosi ügyelet átalakítása

Az akkumulátorgyár létesítése elleni határozatról, a város környezetvédelmi koncepciójáról, az orvosi ügyelet tervezett átalakításáról és az 1000 fa programról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon pénteken. A frakciók értékelték a csütörtöki ülésen született döntéseket.

Vannak érdeklődő befektetők, amelyekre nemet mondanak - kezdte a sajtótájékoztatót dr. Horváth Attila. Az alpolgármester hangsúlyozta: a Debrecenben történtek után indokoltnak látták határozatban rögzíteni, hogy Szombathelyen nem lesz akkumulátorgyár. Arról is beszélt, hogy a Fidesz nem vett részt a szavazáson, tehát nem veszi figyelembe a lakók érdekeit. A párt álláspontja szerint kellenek az akkumulátorgyárak, ezt a kormány kommunikációja és Büki Zoltán volt fideszes képviselőjelölt Facebook-posztja is alátámasztja. Dr. Horváth Attila felháborítónak tartja, hogy a Fidesz szerint a szolidaritási adó igazságos.

 

Horváth Soma sikeresnek nevezte az 1000 fa programot - most 596, ősszel pedig újabb 500 csemete talál gazdára, és folytatni kívánják, mert van rá igény. Az alpolgármester elmondta, lakosságarányosan Szombathelyen regisztrált a második legtöbb háztartás a LED-csere programra országosan. Nem érti, hogy a Fidesz miért támadja mindkét kezdeményezést. A Petőfi-telepi játszótér kapcsán kiemelte, fizetésének egy részét felajánlja egy játszóeszköz megvásárlására. Úgy véli, egy képviselőnek ezzel is példát kell mutatnia. Köszönetet mondott az Emlékmű környékének felújítását célzó céges felajánlásért.

 

Nincsenek még konkrétumok az orvosi ügyelet átalakításáról - erről dr. László Győző beszélt. Az alpolgármester a közgyűlés szünetében tárgyalt a mentőszolgálat regionális vezetőjével, aki konstruktívan állt a kérdéshez. Az ügyelet helyszíne változatlan marad, a lakosság nem fog észrevenni semmit a változásból. Új háziorvos érkezik Szombathelyre, az életpályamodell vonzotta a városba az eddig Szentgotthárdon praktizáló doktornőt.

 

Illés Károly megköszönte a kormánynak a Szombathely számára nyújtott működési támogatást és a visszaengedélyezett összegeket, amiből megvalósulhatnak az útfelújítások. A Fidesz frakcióvezetője szerint a leendő intermodális csomópont telkeinek eladása ellehetetleníti a város hosszú távú fejlődését. Hangulatkeltőnek és félrevezetőnek nevezte az akkumulátorgyárral kapcsolatos határozati javaslatot, mert nincs napirenden ilyesmi - nem is vettek részt a szavazásban. Leszögezte: soha nem fognak olyan döntést hozni sem most, sem a jövőben, ami sérti a szombathelyiek érdekeit. A jégcsarnokkal kapcsolatban azt javasolják, váljon le a Pingvinek Jégkorong Klub a SZOVA trafójáról, így olcsóbb lenne az áram. Felháborítónak tartja a hangnemet, amit a baloldali politikusok dr. Takátsné dr. Tenki Máriával szemben megengednek maguknak. Sérelmezte továbbá, hogy nyolc hónap munka után háromhavi prémiumot vett fel a távhőszolgáltató vezetője. Illés Károly szerint a polgármester júdáspénzt fizetett Molnár Miklósnak.

 

Tóth Kálmán szerint gyakran úgy tűnik, mintha a fideszes képviselők nem is Szombathelyen élnének. Érthetetlen Ágh Ernő álláspontja, mi szerint a szolidaritási adó igazságos. Az Éljen Szombathely! frakció vezetője pozitívnak tartja, hogy a kormány elismeri az elvégzett munkát, és értékeli a város takarékossági programját. Felháborítónak nevezte, hogy a főispán nem kommunikál a polgármesterrel, és a vármegyei napilapban megjelent interjújára hivatkozik. A környezetvédelmi program kapcsán elmondta: teret kell adni a hidrogénmeghajtású buszoknak, illetve megvizsgálják a Szent Márton utca-Vörösmarty utca kereszteződés átépítésénél a kanyarodósávot, mert ezen a ponton jelentős késést halmoznak fel a helyi járatok. A Szent Márton és Széll Kálmán utcák között buszsávra lenne szükség, megnézik, hogy kialakítható-e.

 

Németh Ákos kijelentette, megnyugodhatnak a szombathelyiek, itt nem lesz akkumulátorgyár. A zöldtanácsnok arról tájékoztatott, sikeresen működik a SZOVA Újrahasználati Központja, három hét alatt 400 tárgyat vittek be, és 200-at hoztak el onnan. A Károly Róbert utca felújítása komoly előrelépés lesz a körzet életében, bravúrosnak nevezte, ahogy a Városfejlesztési Kft. elérte, hogy a Ferenczy utca továbbépítéséből megmaradt pénzt erre a célra használhassák fel. Hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek az 1000 fa program folytatása érdekében.

 

Koczka Tibor szerint a Fidesz nem a szombathelyiek érdeke szerint járt el, és nagyot hibázott, hogy nem szavazta meg az akkumulátorgyár-ellenes határozatot. A Pro Savaria képviselője megnyugtatónak tartja, hogy az orvosi ügyelet működésében nem lesz érdemi változás. Mint mondta, jó volna, ha a környezetvédelmi programban foglalt terveknek csak töredéke is megvalósulna. Van, amihez jelentős forrás kell, de sok olyan ötlet is szerepel benne, ami csak szándék és nem pénz kérdése, például a vadvirágos Szombathely koncepciója. Zárt ülésen a távhő dolgozóinak jelentős béremeléséről döntöttek, így lehet megtartani a munkavállalókat, és továbbra is biztonságos marad a szolgáltatás.

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.