km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
A keleti városrész gondjai: óriási forgalom, gondozatlan közterületek, hiányzó közösségi terek

A keleti városrész gondjai: óriási forgalom, gondozatlan közterületek, hiányzó közösségi terek

A Sas utca és a Kötő utca sarkán sajtótájékoztató az Éljen Szombathely! polgármester-, illetve képviselőjelöltje: Nemény András és Putz Attila számoltak be a keleti városrész gondjairól. 

Nemény András elmondta, programjuk alapján a város minden részén ugyanazt az életminőséget kívánják a polgároknak nyújtani. Putz Attila a keleti városrész és Zanat képviselőjelöltje arról számolt be, hogy a körzet 2300 háztartása közül már 900-at felkeresett (és a következő hetekben valamennyibe eljut), hogy első kézből értesüljön a gondokról.
 

A színhely kiválasztása nem volt véletlen, több terv is született a vasúti aluljáró meghosszabbítására, ami összekötné a városrészt a várossal, ezt használhatnák a gyalogosok és kerékpárosok is. Az állomástól 800 méterre vannak a Puskás Tivadar utca üzemei, ezek így könnyebben elérhetőek lennének. Nemény András hozzátette, erre különféle pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre, hiszen csökkenthető lenne a közúti forgalom a megoldással.


Putz Attila beszámolt arról is, hogy szakértővel járta végig Zanati út kerékpárutat és több problémával is szembesülniük kellett. A szabályosan közlekedő biciklisek továbra is csak az autók és az aluljárók fala között tudnak kitekerni a belvárosból, erre is megoldást kell találni.  A lakók beszámoltak arról, hogy többfelé elhanyagoltak a közterületek, a város széle eső utcákra pedig évek óta kevesebb figyelem jut.


 A beszélgetések közben derült fény arra, hogy a Szatmár utcát menekülő útvonalnak használják az autósok, így ott  megnőtt a forgalom, ami rontja az ott élők komfortérzetét. A Zanati úti hajléktalanszálló néhány lakója is feszültségforrás: az utcán tartókodók némelyike zaklatja a gyerekeket és a nőket. Ezzel együtt a körzetben található szociális intézmények fejlesztése, korszerűsítése is fontos feladat a jelölt szerint. A lakók szerint a közösségi terek is hiányoznak, bezárt a Haladás Művelődési Ház, a Nyitra utcai intézményben sincs művelődési központ, a városrészen működő civil egyesület sem működik. Ezekre a felevetésekre is lát megoldást Putz Attila, aki egyébként korábban a Zanati Kulturális és Sportegyesületet irányította elnökként.
 

A jelölt azt mondta, megválasztása esetén azonnali lépésekkel és hosszú távú programmal is készül. Nemény András kijelentette az Éljen Szombathely! minden támogatást megad ehhez, szeretnék visszacsatolni a városrészt Szombathely vérkeringésébe, hogy a körzet a város édes- nem pedig a mostohagyereke legyen a következő ciklusban. 
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.