km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
A keleti városrész gondjai: óriási forgalom, gondozatlan közterületek, hiányzó közösségi terek

A keleti városrész gondjai: óriási forgalom, gondozatlan közterületek, hiányzó közösségi terek

A Sas utca és a Kötő utca sarkán sajtótájékoztató az Éljen Szombathely! polgármester-, illetve képviselőjelöltje: Nemény András és Putz Attila számoltak be a keleti városrész gondjairól. 

Nemény András elmondta, programjuk alapján a város minden részén ugyanazt az életminőséget kívánják a polgároknak nyújtani. Putz Attila a keleti városrész és Zanat képviselőjelöltje arról számolt be, hogy a körzet 2300 háztartása közül már 900-at felkeresett (és a következő hetekben valamennyibe eljut), hogy első kézből értesüljön a gondokról.
 

A színhely kiválasztása nem volt véletlen, több terv is született a vasúti aluljáró meghosszabbítására, ami összekötné a városrészt a várossal, ezt használhatnák a gyalogosok és kerékpárosok is. Az állomástól 800 méterre vannak a Puskás Tivadar utca üzemei, ezek így könnyebben elérhetőek lennének. Nemény András hozzátette, erre különféle pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre, hiszen csökkenthető lenne a közúti forgalom a megoldással.


Putz Attila beszámolt arról is, hogy szakértővel járta végig Zanati út kerékpárutat és több problémával is szembesülniük kellett. A szabályosan közlekedő biciklisek továbra is csak az autók és az aluljárók fala között tudnak kitekerni a belvárosból, erre is megoldást kell találni.  A lakók beszámoltak arról, hogy többfelé elhanyagoltak a közterületek, a város széle eső utcákra pedig évek óta kevesebb figyelem jut.


 A beszélgetések közben derült fény arra, hogy a Szatmár utcát menekülő útvonalnak használják az autósok, így ott  megnőtt a forgalom, ami rontja az ott élők komfortérzetét. A Zanati úti hajléktalanszálló néhány lakója is feszültségforrás: az utcán tartókodók némelyike zaklatja a gyerekeket és a nőket. Ezzel együtt a körzetben található szociális intézmények fejlesztése, korszerűsítése is fontos feladat a jelölt szerint. A lakók szerint a közösségi terek is hiányoznak, bezárt a Haladás Művelődési Ház, a Nyitra utcai intézményben sincs művelődési központ, a városrészen működő civil egyesület sem működik. Ezekre a felevetésekre is lát megoldást Putz Attila, aki egyébként korábban a Zanati Kulturális és Sportegyesületet irányította elnökként.
 

A jelölt azt mondta, megválasztása esetén azonnali lépésekkel és hosszú távú programmal is készül. Nemény András kijelentette az Éljen Szombathely! minden támogatást megad ehhez, szeretnék visszacsatolni a városrészt Szombathely vérkeringésébe, hogy a körzet a város édes- nem pedig a mostohagyereke legyen a következő ciklusban. 
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
Termelői gasztrokaluz vezet át minket az országon
TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.
Milliós bírság vár a Barcára Messi emlékezése miatt
A FIFA szabályzata szerint 3000 eurós büntetést fog kapni a Barcelona, amiért Lionel Messi Diego Maradona mezével emlékezett a múlt héten elhunyt argentin legendára.
Jövő decemberben lesz a téli Universiade
Jövő decemberben rendezik meg az eredetileg januárra tervezett, de már korábban elhalasztott téli Universiadét, amelyet 2021-ben még ezen a néven bonyolítanak le.
Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta az európai levegő
Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből.
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott
A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.