km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
A keleti városrész gondjai: óriási forgalom, gondozatlan közterületek, hiányzó közösségi terek

A keleti városrész gondjai: óriási forgalom, gondozatlan közterületek, hiányzó közösségi terek

A Sas utca és a Kötő utca sarkán sajtótájékoztató az Éljen Szombathely! polgármester-, illetve képviselőjelöltje: Nemény András és Putz Attila számoltak be a keleti városrész gondjairól. 

Nemény András elmondta, programjuk alapján a város minden részén ugyanazt az életminőséget kívánják a polgároknak nyújtani. Putz Attila a keleti városrész és Zanat képviselőjelöltje arról számolt be, hogy a körzet 2300 háztartása közül már 900-at felkeresett (és a következő hetekben valamennyibe eljut), hogy első kézből értesüljön a gondokról.
 

A színhely kiválasztása nem volt véletlen, több terv is született a vasúti aluljáró meghosszabbítására, ami összekötné a városrészt a várossal, ezt használhatnák a gyalogosok és kerékpárosok is. Az állomástól 800 méterre vannak a Puskás Tivadar utca üzemei, ezek így könnyebben elérhetőek lennének. Nemény András hozzátette, erre különféle pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre, hiszen csökkenthető lenne a közúti forgalom a megoldással.


Putz Attila beszámolt arról is, hogy szakértővel járta végig Zanati út kerékpárutat és több problémával is szembesülniük kellett. A szabályosan közlekedő biciklisek továbra is csak az autók és az aluljárók fala között tudnak kitekerni a belvárosból, erre is megoldást kell találni.  A lakók beszámoltak arról, hogy többfelé elhanyagoltak a közterületek, a város széle eső utcákra pedig évek óta kevesebb figyelem jut.


 A beszélgetések közben derült fény arra, hogy a Szatmár utcát menekülő útvonalnak használják az autósok, így ott  megnőtt a forgalom, ami rontja az ott élők komfortérzetét. A Zanati úti hajléktalanszálló néhány lakója is feszültségforrás: az utcán tartókodók némelyike zaklatja a gyerekeket és a nőket. Ezzel együtt a körzetben található szociális intézmények fejlesztése, korszerűsítése is fontos feladat a jelölt szerint. A lakók szerint a közösségi terek is hiányoznak, bezárt a Haladás Művelődési Ház, a Nyitra utcai intézményben sincs művelődési központ, a városrészen működő civil egyesület sem működik. Ezekre a felevetésekre is lát megoldást Putz Attila, aki egyébként korábban a Zanati Kulturális és Sportegyesületet irányította elnökként.
 

A jelölt azt mondta, megválasztása esetén azonnali lépésekkel és hosszú távú programmal is készül. Nemény András kijelentette az Éljen Szombathely! minden támogatást megad ehhez, szeretnék visszacsatolni a városrészt Szombathely vérkeringésébe, hogy a körzet a város édes- nem pedig a mostohagyereke legyen a következő ciklusban. 
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.
Csütörtökön 22 órától péntek hajnalig szünetel a jegyértékesítés
Csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig szünetel a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján.