km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
A jogállamiság védelme küzdelem az unió eredményességéért

A jogállamiság védelme küzdelem az unió eredményességéért

A jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem egyúttal kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy az Európai Unió még eredményesebb legyen – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

 

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, a demokráciába és a közös értékekbe vetett bizalom vezette azokat a "szabadságharcosokat", akik több mint 30 évvel ezelőtt lebontották a vasfüggönyt.
   

Ezeket az értékeket az európai szerződések is rögzítik, minden tagország elkötelezte magát ezek tiszteletben tartása mellett, amikor szabad és szuverén módon csatlakozott az unióhoz - emlékeztetett. A jogállamiság tagállami helyzetét elemző 2021-es uniós jelentés általában kedvező fejleményeket mutat, de néhány tagország esetében a helyzet komoly aggodalomra ad okot – húzta alá.
   

"Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük ezeket az értékeket. És ez az eltökéltség sosem fog lankadni" – tette hozzá az uniós bizottság elnöke. (MTI)

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak