km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók

A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók

Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.

Nehezített körülmények között is szép eredményeket sikerült elérni - utalt dr. Horváth Attila az elmúlt 3 év munkájáról szóló beszámolóra. Az alpolgármester örül, hogy az ellenzéki képviselők is kezdik átérezni a helyzet súlyosságát, és már nem kérdés, hogy az ingatlaneladás a túlélés egyetlen módja. Az önkormányzatok egyelőre nem kapnak kompenzációt, és úgy tűnik, a 3 milliárdos szolidaritási adót sem engedik el. Felújítják a Kétrózsa közt, ha megérkezik a Hende Csaba által a zanati utcákra megígért 35 millió forint.

 

86 fa már elkelt az 1000 fa programban, regisztrálni az 1000fa.szombathely.hu oldalon lehet - ismertette Horváth Soma. Az elmúlt 3 év eredményei kapcsán elmondta, természetes, hogy vannak olyan beruházások, amelyek még az előző ciklusban indultak el, ahogy a Puskás Tivadar vezette város is megörökölt Ipkovich György polgármestersége alatt kezdődött fejlesztéseket. A közösségi közlekedésben bevezetik az időalapú, 30 perces jegyet és a 30 napos bérlete. Sűrítik a járatokat, a herényi városrészen reggeli iskolabuszt indítanak. 100 millió forint plusz forrást adnak a Blagussnak a megnövekedett üzemanyagköltségek miatt. Az alpolgármester elmondta, Győrben és Sopronban ritkítják a menetrendet, Szombathelyen ilyen nem lesz, utasbarát marad a szolgáltatás. 66 szervezet részesült a Kulturális és Civil Alap 13 millió forintos keretéből.

 

Zárt ülésen a SZOVA likviditásának ügye került napirendre. Dr. Horváth Attila mindenkit megnyugtatott, hogy a dolgozók bérét minden körülmények között kifizetik. Listát kértek a vállalattól az eladható ingatlanokról.

 

Más tollával ékeskedik a városvezetés, a fejlesztések 95 százaléka az előző ciklusban indult, plusz forrást nem sikerült szerezniük - mondta Lendvai Ferenc a 3 év eredményeiről szóló prezentációról. A Fidesz támogatta az új bölcsőde építését. Kimutatást kértek arról, hová és milyen forrásból ültettek el 920 facsemetét az 1000 fa programban. A frakcióvezető-helyettes elítélte a Homok utcai tarvágást - csaknem száz, nagyrészt egészséges fát távolított el a tulajdonos az építési területről, miközben a városnak van favédelmi terve. Úgy fogalmazott: a zárt ülésen zavar támadt az Éljen Szombathely! frakcióban. A kötvénytartozás kezelhetetlen terhet jelent a SZOVA számára, a városvezetés szerint az ingatlanok értékesítése a megoldás. Szinte a létező összes telephely felkerült a listára, köztük a leendő intermodális csomópont területe is. Utóbbiról januárban még tárgyalnak.

 

Tóth Kálmán az elmúlt három évről azt mondta, tettek volna ennél többet is, ha a körülmények engedik. A szentkirályi híd felújításához 200 millió forint önerőt szavazott meg a közgyűlés. Az átjárót várhatóan február végén zárják le, iskolakezdésre szeretnék átadni. Lezárult a közbeszerzési eljárás, egy szombathelyi cég lesz a kivitelező. A Sándor László utca burkolatát megerősítik, és ideiglenes mentesítő út készül a 86-os főút felé. Az új bölcsődébe nem gázfűtést terveznek. A fűtési szezon végéig nyitva marad a Farkas Károly utcai tornacsarnok, gyűjtés indult, segített a SZOVA és a szülők is. Ez jó hír, hiszen 200 gyerek számára biztosítják továbbra is a sportolási lehetőséget. A SZOVA-val kapcsolatban azt mondta, nincs tervben minden ingatlan eladása, az intermodális csomópont helyéről külön döntenek. Tisztában vannak vele, ha ezeket a területeket eladják, valószínűleg soha nem valósul meg a régóta tervezett beruházás.

Németh Ákos kiemelte, a LIME rollerhálózat tesztüzemét fél évvel meghosszabbították. Elismerően szólt a Blagussról, az 1000 fa program kiterjesztéséről pedig elmondta, mindenki érdeke a zöldebb város.

 

Koczka Tibor az MMIK ügyében emelt szót, mert az épület állami tulajdonból egy kápolnásnyéki székhelyű magánalapítványhoz került. Az önkormányzat valószínűleg kéri az elővásárlási jogot, így látható lenne, miként cserél gazdát az épület. A bábszínház jó ideje szerződés nélkül működik, és nincs fűtés, az előadásokat külső helyszíneken tartják. A Pro Savaria képviselője arról beszélt, nem szabadna veszni hagyni a jól működő orvosi ügyeletet, ez januárban lesz közgyűlési téma. Az új bölcsődébe dolgozók is kellenek, ki lehetne terjeszteni az óvónők esetében sikerrel alkalmazott ösztöndíjrendszert a bölcsődei nevelőkre is. Elismeréssel szólt az 1000 fa programról, a közterület-felügyelet munkájáról, és üdvözölte a Farkas Károly utcai tornacsarnokkal kapcsolatos döntést.

 

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban