km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
77 évvel ezelőtt sújtotta bombatámadás Szombathelyt

77 évvel ezelőtt sújtotta bombatámadás Szombathelyt

303 ember halt meg egyetlen nap alatt a bombatámadásban, amely pontosan 77 évvel ezelőtt sújtotta Szombathelyt. A városban a legautentikusabb középületek kaptak találatot, de lakóházak is megsemmisültek 1945. március 4-én. A város gyásznapján koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra.

 

Szent Ferenc könyörög a békéért - a Ferences-templom falánál, Kiss Sándor Munkácsy-díjas szobrász domborűvénél kezdődött a megemlékezés az egy nap alatt 303 halálos áldozatot követelő bombatámadásra. A 77 évvel ezelőtti nap eseményeit naplójában írta le egy kisiparos, Horváth József. 


“Mindenki azt kutatja, hogy hol van jobb óvóhely. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emeletes házak alatt biztosabb az ember élete, mivel a bomba nem a földszinten robban, s így nem rombolja szét az óvóhelyet, ami a földszintes házaknál telitalálat esetén mindig megtörténik. Most a Szent Ferences rendház 700 éves pincéjébe megyünk riadó esetén” – fejtette ki Prikazovits Ferenc.


Ez nem történhet meg velünk - mondta ki a remény mondatát Jakab Bálint református lelkész az ökumenikus ima alatt. Hozzátette, hogy a két huszadik századi világháború után, s jó néhány évtized után azt gondolták, ez nem történhet meg velünk Európában, s megtörténik! Mert az Istentől elszakadt ember újra és újra elköveti a bűnöket.


A domborműnél tiszteletét fejezte ki a kormányhivatal, a Vas Megyei Önkormányzat, a város vezetői, az egyház képviselői, a térség országgyűlési képviselője, valamint a kormánypárt helyi politikusai. Ezt követően sokan helyezték el az emlékezés mécseseit a Thököly utcai helyszínen.


A rendezvény a Berzsenyi téren folytatódott, az ELTE-SEK D épületének falán lévő emléktáblánál. Radnóti sorai nyitották az eseményt.


Ünnepi beszédben dr. László Győző alpolgármester emlékezett: “Felbúgó szirénák, egyre erősödő repülőgép zúgás, riadt, menekülő lakosok, süvítő bombák, robbanások, leolmló házfalak, romok. 1945. március 4-e Szombathely gyásznapja. 77 évvel ezelőtt csodák is történtek Szombathelyen. A visszaemlékezésekből kiderül, hogy a bombázások előtti percekben szentmisét tartottak a székesegyházban. Csak a csodának köszönhető, hogy még időben hazajuthatott az a több tucat szombathelyi, akik részt vettek az istentiszteleten.”


A szószék és a Mária-oltár embereket mentett - tette hozzá az alpolgármester, név szerint is megemlítve a túlélőket. Az emlékekből meríthetünk erőt a jelenhez - tette hozzá. 


A tisztelet koszorúit itt is elhelyezték a megye, a város és az ELTE képviselői, majd a mécsesek lángjával vált teljessé a város megemlékezése a bombázásról.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.