km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
77 évvel ezelőtt sújtotta bombatámadás Szombathelyt

77 évvel ezelőtt sújtotta bombatámadás Szombathelyt

303 ember halt meg egyetlen nap alatt a bombatámadásban, amely pontosan 77 évvel ezelőtt sújtotta Szombathelyt. A városban a legautentikusabb középületek kaptak találatot, de lakóházak is megsemmisültek 1945. március 4-én. A város gyásznapján koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra.

 

Szent Ferenc könyörög a békéért - a Ferences-templom falánál, Kiss Sándor Munkácsy-díjas szobrász domborűvénél kezdődött a megemlékezés az egy nap alatt 303 halálos áldozatot követelő bombatámadásra. A 77 évvel ezelőtti nap eseményeit naplójában írta le egy kisiparos, Horváth József. 


“Mindenki azt kutatja, hogy hol van jobb óvóhely. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emeletes házak alatt biztosabb az ember élete, mivel a bomba nem a földszinten robban, s így nem rombolja szét az óvóhelyet, ami a földszintes házaknál telitalálat esetén mindig megtörténik. Most a Szent Ferences rendház 700 éves pincéjébe megyünk riadó esetén” – fejtette ki Prikazovits Ferenc.


Ez nem történhet meg velünk - mondta ki a remény mondatát Jakab Bálint református lelkész az ökumenikus ima alatt. Hozzátette, hogy a két huszadik századi világháború után, s jó néhány évtized után azt gondolták, ez nem történhet meg velünk Európában, s megtörténik! Mert az Istentől elszakadt ember újra és újra elköveti a bűnöket.


A domborműnél tiszteletét fejezte ki a kormányhivatal, a Vas Megyei Önkormányzat, a város vezetői, az egyház képviselői, a térség országgyűlési képviselője, valamint a kormánypárt helyi politikusai. Ezt követően sokan helyezték el az emlékezés mécseseit a Thököly utcai helyszínen.


A rendezvény a Berzsenyi téren folytatódott, az ELTE-SEK D épületének falán lévő emléktáblánál. Radnóti sorai nyitották az eseményt.


Ünnepi beszédben dr. László Győző alpolgármester emlékezett: “Felbúgó szirénák, egyre erősödő repülőgép zúgás, riadt, menekülő lakosok, süvítő bombák, robbanások, leolmló házfalak, romok. 1945. március 4-e Szombathely gyásznapja. 77 évvel ezelőtt csodák is történtek Szombathelyen. A visszaemlékezésekből kiderül, hogy a bombázások előtti percekben szentmisét tartottak a székesegyházban. Csak a csodának köszönhető, hogy még időben hazajuthatott az a több tucat szombathelyi, akik részt vettek az istentiszteleten.”


A szószék és a Mária-oltár embereket mentett - tette hozzá az alpolgármester, név szerint is megemlítve a túlélőket. Az emlékekből meríthetünk erőt a jelenhez - tette hozzá. 


A tisztelet koszorúit itt is elhelyezték a megye, a város és az ELTE képviselői, majd a mécsesek lángjával vált teljessé a város megemlékezése a bombázásról.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.