km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
77 évvel ezelőtt sújtotta bombatámadás Szombathelyt

77 évvel ezelőtt sújtotta bombatámadás Szombathelyt

303 ember halt meg egyetlen nap alatt a bombatámadásban, amely pontosan 77 évvel ezelőtt sújtotta Szombathelyt. A városban a legautentikusabb középületek kaptak találatot, de lakóházak is megsemmisültek 1945. március 4-én. A város gyásznapján koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra.

 

Szent Ferenc könyörög a békéért - a Ferences-templom falánál, Kiss Sándor Munkácsy-díjas szobrász domborűvénél kezdődött a megemlékezés az egy nap alatt 303 halálos áldozatot követelő bombatámadásra. A 77 évvel ezelőtti nap eseményeit naplójában írta le egy kisiparos, Horváth József. 


“Mindenki azt kutatja, hogy hol van jobb óvóhely. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emeletes házak alatt biztosabb az ember élete, mivel a bomba nem a földszinten robban, s így nem rombolja szét az óvóhelyet, ami a földszintes házaknál telitalálat esetén mindig megtörténik. Most a Szent Ferences rendház 700 éves pincéjébe megyünk riadó esetén” – fejtette ki Prikazovits Ferenc.


Ez nem történhet meg velünk - mondta ki a remény mondatát Jakab Bálint református lelkész az ökumenikus ima alatt. Hozzátette, hogy a két huszadik századi világháború után, s jó néhány évtized után azt gondolták, ez nem történhet meg velünk Európában, s megtörténik! Mert az Istentől elszakadt ember újra és újra elköveti a bűnöket.


A domborműnél tiszteletét fejezte ki a kormányhivatal, a Vas Megyei Önkormányzat, a város vezetői, az egyház képviselői, a térség országgyűlési képviselője, valamint a kormánypárt helyi politikusai. Ezt követően sokan helyezték el az emlékezés mécseseit a Thököly utcai helyszínen.


A rendezvény a Berzsenyi téren folytatódott, az ELTE-SEK D épületének falán lévő emléktáblánál. Radnóti sorai nyitották az eseményt.


Ünnepi beszédben dr. László Győző alpolgármester emlékezett: “Felbúgó szirénák, egyre erősödő repülőgép zúgás, riadt, menekülő lakosok, süvítő bombák, robbanások, leolmló házfalak, romok. 1945. március 4-e Szombathely gyásznapja. 77 évvel ezelőtt csodák is történtek Szombathelyen. A visszaemlékezésekből kiderül, hogy a bombázások előtti percekben szentmisét tartottak a székesegyházban. Csak a csodának köszönhető, hogy még időben hazajuthatott az a több tucat szombathelyi, akik részt vettek az istentiszteleten.”


A szószék és a Mária-oltár embereket mentett - tette hozzá az alpolgármester, név szerint is megemlítve a túlélőket. Az emlékekből meríthetünk erőt a jelenhez - tette hozzá. 


A tisztelet koszorúit itt is elhelyezték a megye, a város és az ELTE képviselői, majd a mécsesek lángjával vált teljessé a város megemlékezése a bombázásról.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak