km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
9. Savaria Filmszemle: építészet, formatervezés és kulturális örökség

9. Savaria Filmszemle: építészet, formatervezés és kulturális örökség

Május 11. és 13. között rendezik meg Szombathelyen a Savaria Filmszemlét, immár kilencedik alkalommal. Ezúttal is három fő témát jelölt meg a szervező Savaria Filmakadémia Egyesület: építészet, formatervezés és kulturális örökségünk területéről várnak filmeket mindenféle műfajban az egész Kárpát-medencéből. Nevezni február 28-ig lehet, hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.

 

A Savaria Filmszemle célja, hogy felkutassa, összegyűjtse és Szombathelyre hívja a Kárpát-medence magyar kulturális értékeit bemutató filmeket és alkotóikat. Idén építészet, formatervezés és kulturális örökségünk témában lehet rövid és egész estés filmeket beküldeni. A vetítések és a díjátadó gála helyszíne a Savaria mozi lesz.


Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke elmondta, hogy a témakörökön belül jöhet dokumentumfilm, kisjátékfilm, portréfilm, mert elképzelhető, hogy egy jeles építész életét így dolgozza fel valaki. A diákfilm kategóriát is meghirdették az idei esztendőben, egyetemi, főiskolai hallgatók filmjeit várják.


A szemléhez egynapos konferencia is csatlakozik, amelynek tavasszal derül ki a pontos témája. A tavalyi konferencia anyaga a Kárpát-medencei filmszemlékről hamarosan könyv formájában is megjelenik, és majd az idei előadásokat is kötetbe szerkesztik. A vetített versenyfilmekről tájékoztató füzet készül. Tavaly 94 alkotás érkezett be, most is hasonlóra számítanak. Külön értékelik majd a hallgatók vizsga- és diplomafilmjeit. A díjkiosztó gálát május 13-én tartják, az első három helyezett pénzjutalomban részesül. A szemlét a Nemzeti Filmintézet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a művészeti akadémia támogatja. A szervezők nem csak a szemlére és a konferenciára koncentrálnak: februárban filmes szakkört indítanak a Kanizsai-gimnáziumban és a TIT-ben középiskolások részére, akik így közelebből megismerkedhetnek a műfajjal. Január közepén, végén lehet majd jelentkezni.


Simon Ádám titkár hozzátette, ennek a célja lényegében az, hogy egy kicsit közelebb kerüljenek a diákok és az érdeklődők a filmezés világához. Olyan alapokat tudjanak meg, hogy a stáblistákon megjelenő emberek mit is csinálnak, mit csinál egy gyártásvezető, mit csinál egy rendező, a világosítónak mi a feladata. Azt a részét is megpróbálják bemutatni, amely már a film megjelenését követően a kritikusok munkáját elemzi, hogy milyen egy jó filmkritika.


Nyártól filmklubot szerveznek vidéken, hogy a kisebb falvakba is eljussanak a díjnyertes alkotások. Tavaly már volt egy hasonló kísérlet Nemesbődön, telt ház előtt vetítették a Sinkovits Imre életéről szóló filmet. Jövőre szeretnék nemzetközivé tenni a Savaria Filmszemlét, az egész Európai Unióban közzéteszik a felhívást. 2023-ban képzőművészet, zene és népművészet lesz majd a téma. A tervek szerint a következő években határon túli magyar városokat is vendégül láthatnának a szemlén. A sajtótájékoztató végén Lovass Tibor köszönetet mondott a médiában dolgozóknak a járványhelyzetben végzett munkájukért.

 

Fotó: Savaria Filmszemle Facebook-oldala

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.