km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
60 éves a Művelődési és Sportház

60 éves a Művelődési és Sportház

Sportesemények, tömegrendezvények, konferenciák, diplomaosztók, szalagavatók, magas és populáris kultúra, művészeti csoportok alakulásának helyszíne, kiállítótér, nyári táborok színtere, szakkörök és klubok otthona, egykor a Szabadidőközpont és a városrészi művelődési házak működtetője, ma képzési bázis, a városi televízió és hetilap otthona is. Ez mind az 1963. augusztus 20-án átadott, idén 60 éves Művelődési és Sportház.

A gyakran csak Sportházként emlegetett épülethez valószínűleg minden szombathelyinek van kötődése: fontos életesemények, első bálok, közös bulik, vetélkedők, színházi előadások, koncertek kötődnek ide, ahol megfordult Kodály Zoltán, a Deep Purple, a Nazareth, a Buena Vista Social Club, valamint a magyar könnyűzenei élet szinte teljes palettája. A Művelődési és Sportház Poptörténeti emlékpont, Családbarát szolgáltatóhely, Kutyabarát munkahely, az idén szombathelyi érték minősítést kapott Savaria Nemzetközi Táncverseny helyszíne, de sokkal több ennél: egy olyan közösségi színtér, ahová bármikor érdemes betérni.


A 60 éve tartó együttlétet a jelenlegi üzemeltető AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. szeptember 30-án nagyszabású megemlékezéssel ünnepi. Délelőtt kézműves tevékenység és diafilmvetítés, délután 15 órától (a Szabadidőközpontra emlékezve) a dísztéren rally és tuningautó-bemutató várja az érdeklődőket. 17 órától az MSH-hoz ezer szállal kötődő, nemrég elhunyt Neczpál György DJ-re emlékezünk, majd 17.30-kor az épület történetét bemutató kiállítást nyitja meg Horváth Soma alpolgármester. 18 órától a nagyteremben gálaműsor keretében lépnek fel a Sportházhoz köthető amatőr művészeti szervezetek, így közreműködik Szombathely Város Koncert Fúvószenekara, a Ritmikus Gimnasztika, a Savaria TSE, a Sugár/Érintők, az ELTE PPK Sporttudományi Intézet, Szombathely Város Erkel Kórus Egyesület, a Ferrum Színházi Társulás, az Ungaresca Táncegyüttes, a Savaria Slam Poetry, a Lorigo TSE, a Galaxy Akrobatikus Rock’n’Roll Klub.


Köszöntőbeszédet mond dr. Nemény András polgármester és Majtényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke. A napot egy DJ-maraton zárja Neczpál György emlékére, hogy aztán újabb 60 év kezdődjön el – továbbra is a szombathelyi kultúra szolgálatában.

 

A Művelődési és Sportház igazgatói
Nagy Árpád 1963–1973
Dusza András 1973–1975
Babos Sándor 1975–1992
Várnai Valéria 1992–1993
Mandurkáné Marton Erzsébet 1993–1998
Szirmai Judit 1998
Rácskay Jenő 1998–2002
Valaska Andrásné 2002–2007
Grünwald Stefánia 2007–2012 (AGORA)
Parais István 2012–2019 (AGORA)
Horváth Zoltán 2020– (AGORA)

 

AGORA–MSH 60 GÁLA
2023. szeptember 30.
Program:
Gyermekprogram a Népmese Napja alkalmából.
9.00–12.00 Kézműves kuckó
9.30–10.00 és 10.30–11.00 Diafilmvetítés
15.00–18.00 Rally és tuningautó-bemutató
17.00 Neczpál Györgyre emlékezünk
17.30 Kiállításmegnyitó. Köszöntő beszédet mond. Horváth Soma, SZMJV alpolgármestere
18.00 Sportház 60 – Gálaműsor Köszöntő beszédet mond. Dr. Nemény András, SZMJV polgármestere  és Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke
19.30–24.00 Animált fényfestés a Sportház homlokzatán

 

Fotó: Fortepan/Inkey Tibor
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.