km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
46 milliárdos keretösszeg válik elérhetővé a vármegye és Szombathely számára

46 milliárdos keretösszeg válik elérhetővé a vármegye és Szombathely számára

Megnyíltak a TOP Plusz fejlesztési program első pályázati ablakai. Szombathely és a vármegye többi települése együtt összesen csaknem 46 milliárd forintos keretből részesül. Ebből az önkormányzatok a sikeres pályázataikkal eddig közel 20 milliárd forint támogatási összeget kötöttek le, ami főként a települések élhetőbbé tételét, a belterületi utak felújítását, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését, óvodák, bölcsődék építését és az egészségügyi-szociális ellátórendszer fejlesztését célozza.

 

Idén lezárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program előző, hétéves ciklusa, amelyben Vas vármegye kiemelten jól szerepelt: csapadékvíz-elvezetési rendszerek, középületek, óvodák, iskolák, bölcsődék, háziorvosi rendelők, piacterek újultak meg és kerékpárutak épültek - több mint 21 milliárd forint értékben 150 sikeres pályázatot valósítottak meg a vasi települések. 


A pályázatok zömét a vármegyei önkormányzati hivatal bonyolította. Az újabb ciklus már tavaly elindult, megkezdődött a TOP Plusz előkészítése, és a pályázati ablakok egy része is megnyílt. A vármegye és Szombathely számára csaknem 46 milliárd forintos keretösszeg válik elérhetővé, a megyeszékhelynek ebből 13,4 milliárd forint jut.


Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke visszautalt arra, hogy az előző TOP forrása 21,4 milliárd forint volt, ezt sikerült közösen a pályázókkal és az irányító hatósággal 35 milliárd forintra feltornázni. Ahhoz képest, hogy 21,4 volt az előzőnek a nominális, tervezett összege, most 46 milliárd forint lesz, de az előzőben külön volt Szombathely Megyei Jogú Városa. A mostaniban együtt szerepel Szombathely a vármegye többi településével a 46 milliárdos keretösszeggel. Az év végi állapot szerint közel 20 milliárd forintot sikerült idáig a településeknek pályázati úton elnyerniük.


Helyi gazdaságfejlesztésre 3, turizmusfejlesztésre 7, az élhető települések pályázati programban 15, belterületi útfelújításra 7,  önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítésére 10, óvodák, bölcsődék korszerűsítése 7, helyi egészségügyi- és szociális infrastruktúra fejlesztésére 8 vasi pályázatot bíráltak el eddig pozitívan, köztük Szombathely fenntartható városfejlesztési stratégiáját is. 15 új létesítmény jön létre, amelyek már energetikailag is korszerűek lesznek, így az energiaválság közepette is segítheti a tulajdonos önkormányzatokat. A TOP Plusz program 2027-ig tart.

 


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.