km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
37 tonna ólomakkumulátort adtak le MÉH-telepeken

37 tonna ólomakkumulátort adtak le MÉH-telepeken

A Sárvári Járásbíróság hulladékgazdálkodás rendjének bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében állapította meg a vádlottak bűnösségét. Az I. és II. rendű vádlottakat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap - végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett-börtönre, míg a III. rendű vádlottat halmazati büntetésül 90 nap elzárásra ítélte. A bíróság az I. rendű vádlottal szemben 180.000 forintra, a II. rendű vádlottal szemben 1.008.089 forintra, míg a III. rendű vádlott vonatkozásában 3.765.883 forintra vagyonelkobzást rendelt el, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint a büntetett előéletű I. rendű vádlott 2014. december 23 - 2019. augusztus 28. között, az ismeretlen tettestársai által, ismeretlen helyről összegyűjtött, és ismeretlen helyen tárolt ólomakkumulátorokat ismeretlen társaival fokozatosan értékesítette MÉH-telepeken úgy, hogy az I. rendű vádlott segített társainak az ólomakkumulátorok MÉH-telepre történő szállításában és lepakolásában, valamint abban, hogy a nevére kerüljenek értékesítésre a veszélyes hulladékok. Az I. rendű vádlott ily módon a különböző hulladék telephelyekre 33 alkalommal, összesen 10.630,6 kg mennyiségű - nem a saját háztartásában képződött - ólomakkumulátort szállított ismeretlen társaival és működött közre azok értékesítésében. Az I. rendű vádlott a szállításban való segítségért, és az értékesítésben való közreműködéséért ismeretlen társaitól alkalmanként 4000 forintot kapott, azaz a bűncselekmény elkövetése révén 132.000 forint vagyoni haszonra tett szert. 


Az I. rendű vádlott ugyanebben az időszakban nemcsak ismeretlen társai, hanem a büntetlen előéletű II. rendű vádlott által összegyűjtött ólomakkumulátorok szállításában és értékesítésében is közreműködött. Ennek során összesen 1193 kg - nem saját háztartásban képződött - ólomakkumulátort adtak le, amelyekért összesen 234.905 forint vagyoni haszonra tettek szert. Az I. rendű vádlott szintén ebben az időszakban a büntetett előéletű III. rendű vádlott által összegyűjtött ólomakkumulátorok szállításában és értékesítésében is közreműködött. Ennek során összesen 21363 kg - nem saját háztartásban képződött - ólomakkumulátort adtak le, amelyekért a III. rendű vádlott 3.765.883 forint, míg az I. rendű vádlott 40.000 forint vagyoni haszonra tett szert. 


A II. rendű vádlott - az I. rendű vádlottal közös elkövetésén túl, és a közös elkövetés időszakához képest távolabb eső időben - szállított, illetve értékesített még önállóan és a saját nevében ólomakkumulátorokat különböző MÉH-telepekre. A II. rendű vádlott 2016. május 2. – 2017. augusztus 25. között összesen 18-szor szállított és ott értékesített összesen 3854 kg – nem a saját háztartásában képződött – ólomakkumulátort. A II. rendű vádlott a bűncselekmény elkövetésével 781.184 forint vagyoni haszonra tett szert.


A vádlottak az ólomakkumulátorokkal hulladékgazdálkodási tevékenységet végeztek. A vádlottak a veszélyes - és nem háztartási hulladéknak minősülő - hulladékok belföldi gyűjtéséhez, hasznosításához (kezeléséhez), és szállításához, mint hulladékgazdálkodási tevékenységekhez, nem rendelkeztek környezetvédelmi hatósági engedéllyel. Az I. rendű vádlott a bűncselekmények elkövetése révén összesen 180.000 forint, a II. rendű vádlott 1.008.089 forint, míg a III. rendű vádlott 3.765.883 forint vagyoni haszonra tett szert. 


Az ítélet mindhárom vádlottra jogerős.

 

Illusztráció: pixabay.com

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.