km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
100 évvel ezelőtt szálltak fel az első magyar légijáratok

100 évvel ezelőtt szálltak fel az első magyar légijáratok

Egész estés dokumentumfilmet készített „Évszázad a magasban” címmel az Aeropark repülőmúzeum a magyar kereskedelmi repülés centenáriumára.

1923-ban szálltak fel az első magyar légitársaságok repülőgépei menetrend szerinti útjaikra Bécs felé – a Malert Mátyásföldről és az Aëroexpress Rt. a Gellért tértől, a Duna vizéről. Azóta sok minden történt földön és levegőben egyaránt. Budaörstől Ferihegyen át Debrecenig, a Junkerstől a Tu-154-esen át az Airbus A321Neo-ig, a termináltól a hangárokon át az irányítótoronyig.

A repülőmúzeum stábja megannyi helyen forgatott, hogy ízelítőt adjon az elmúlt évszázadból, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassa a legérdekesebb magyar repülős helyszíneket, aviátorokat, típusokat, fordulópontokat. Izgalmas történetek, különleges vállalkozások, fedélzeti és repülőtéri kulisszatitkok, pilótagenerációk, nem hétköznapi karrierek, historikus repülőgépek, heroikus értékmentések egyaránt feltűnnek a kétórás összeállításban. A film mintegy 40 szereplője egytől egyig a légiközlekedés elhivatott megszállottja, szolgálója. Nemcsak hivatásukról, hanem magukról is mesélnek ablakot nyitva a hőskorra és a modern világra.

Az Évszázad a magasban premier előtti bemutatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében volt a világnap előestéjén. A Közlekedéstudományi Egyesület légiközlekedési tagozatával közösen szervezett szakmai programon köszöntőt mondott dr. Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszter-helyettese. A résztvevők koszorút helyeztek el az Aëroexpress Rt Gellért téri emléktáblájánál, ahol száz évvel ezelőtt a légitársaság repülőgépei állomásoztak.  

A film hivatalos bemutatójának a Budaörsi Repülőtér – moziteremmé változott  –  gyönyörű körcsarnoka adott otthont csütörtök este, ahol többszáz szakember és repülésrajongó tekintette meg a jubileumra készült alkotást, amely már az Aeropark YouTube-csatornáján is elérhető. Az Évszázad a magasban elkészítését a Budapest Airport, az Aeroexpress, a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft. és a Wizz Air támogatta.

Fotó: Aeropark Budapest

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.