km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Valójában nem a Föld lélegzik fel, hanem mi, emberek

Valójában nem a Föld lélegzik fel, hanem mi, emberek

Április 22. a Föld napja, amely a környezet- és klímavédelemre hívja fel a figyelmet 1970 óta. A koronavírus miatti veszélyhelyzet ennek az alkalomnak is új értelmet ad, kutatók szerint ugyanis a járvány többet használ a bolygónak, mint a klímaegyezmények.

 

Miután nagyrészt leálltak, vagy csökkentett üzemmódban termelnek a gyárak, mérséklődött a légi- és autóforgalom, kitisztult a levegő és a vizeink. A műholdfelvételek tanúsága szerint Kína kizöldült, eltűnt a szmog, Indiából pedig ismét látszanak a Himalája csúcsai. Úgy tűnik tehát, hogy a hétköznapi életritmus lassulása jó hatással van a bolygóra. Ám valójában nem a Föld lélegzik fel, hanem mi, emberek - véli Pék Tibor építőmérnök, aki vízügyi szakemberként több mint két évtizede végez klímakutatásokat, könyvet írt és előadásokat tart a témában.


Pék Tibor építőmérnök elmondta, hogy a Föld kéreglemezei nem gyorsulnak föl és nem is lassulnak le, a Hold-Föld távolság is változik, az se fog meggyorsulni, se lelassulni, a tűzhányók sem fognak gyakrabban kitörni, se ritkábban. Márpedig ezek a tényezők a Föld életének igazi meghatározói. Hozzátette, hogy mindenki azzal foglalkozik, hogy a Föld föllélegzik, de nem biztos, hogy a Földnek van szüksége föllélegzésre, sokkal inkább nekünk, embereknek. Ugyanis attól, hogy mi lelassultunk, ettől nem a Föld fog fellélegezni, hanem mi emberek.


A természet visszafoglalja az elhagyatott helyeket: Dél-Afrikában a turizmus elmaradásával az úttesten napoznak az oroszlánok, Ausztrália utcáin kenguruk, a Japán nagyvárosokban szarvasok, Olaszországban vaddisznók sétálnak. A Föld szó szerint elcsendesedett, az ember okozta szeizmikus rezgések mérséklődése műszerekkel is kimutatható. Mivel kevesebbet fogyasztunk, vásárolunk, ökológiai lábnyomunk is látványosan csökken - mondja a meteorológiai társaság helyi vezetője.


Kúti Zsuzsanna kutató-tanár,  az MMT Szombathelyi Csoportjának az elnöke szerint lehet látni, hogy nincsenek dugig tömve, telenyomva a szemetesek, mint a korábbi időszakban. Sokkal kevesebbet fogyaszt a lakosság, kevesebbet vásárol, csak a szükséges élelmiszerekre korlátozódik a vásárlás. Nincs a médiahatás, nincs presztízsfogyasztás, így valóban csökkenhet az ökológiai lábnyomunk, lakossági szinten mindenképp.


Pesszimista jóslatok szerint a járványhelyzet csak átmeneti szünetet jelent, és csupán késlelteti a klímaváltozás folyamatát. Amint véget ér, az emberek visszatérnek a „régi” életükhöz: utazni, fogyasztani és termelni fognak, amivel a károsanyag-kibocsátás ismét visszaáll az eredeti – ha nem még magasabb – szintre. Sőt, hozzáértők arra számítanak, hogy a pénzügyi nehézségek miatt a vállalatok kénytelenek lesznek felfüggeszteni zöld beruházásaikat.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti, töltéseken, álló szerelvényeken történő játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV.
Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt egy krónikus beteg, és kettővel, 4174-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.