km/óra
  2024.05.18., szombat  •  Erik, Alexandra napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők

Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők

A képviselők elé kerül a város idei költségvetésének tervezete a csütörtöki közgyűlésen - ez a februári rendes ülés legfontosabb témája. Ezen kívül a közétkeztetés és a közösségi közlekedés finanszírozása, a VAOSZ tekepálya és a Hajdú utca felújítása, valamint a mozi kávézó ügye is terítékre kerül. 11 napirendi pontot nyilvánosan, egyet zárt ajtók mögött tárgyalnak. A 9 órakor kezdődő testületi ülést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint oldalunkon is.

 

A közgyűlésen megalkotják a város 2023-as költségvetési rendeletét: a magas energiaárak miatt 4 milliárd forinttal nőnek az önkormányzat kiadásai, ebből a takarékossági program egymilliárdot fedez. A dráguló rezsi miatt minden másnak is emelkedik az ára. A büdzsé 31 milliárd 187 millió főösszeggel számol, a működési kiadások összege 27 milliárd 147 millió forint.


Drágul a közétkeztetés, idén összesen 741 millió forintot biztosít e célra az önkormányzat - 26 százalékkal emelik a nyersanyagnormát és rezsitámogatást is kap az ELAMEN. A bölcsődei étkezés nyersanyagköltsége 30 százalékkal nő.


Módosítják a lakásrendeletet: a nem önkormányzati bérlakásban élők lakbértámogatása esetében 15 százalékkal emelik a jövedelemhatárt.


Újabb gyermekorvosok érkeznek a városba, két Deák Ferenc utcai praxis talál gazdára szeptember 1-től. Döntenek a háziorvosok rezsitámogatásáról is.


Ingyenes használatba kérik a Fő téri VAOSZ tekepályát a nemrég létrehozott Vasi Tekesportért Alapítvány. Cserébe vállalják, hogy elvégzik a felújítását csaknem 9 millió forint értékben, és a további fenntartást is megoldják önkormányzati támogatás nélkül. 


A Blaguss elkészítette tavalyi beszámolóját a helyi közösségi közlekedésről. A szentkirályi híd lezárása miatt módosul a városrész közlekedése, összeállt az új menetrend, ennek 20 millió forint többletköltsége lesz. A kilométerpénz idén 625-ről 716 forintra nő.


A most épülő társasházak használatba vételét követően felújítják a Hajdú utca Szalónak utcától a zsákutca végéig terjedő szakaszát. A 48 millió forintból 20 milliót a beruházó átvállal, az önkormányzat pedig hozzáadja a hiányzó 28 millió forintot.


Február 28-ával távozik a mozi kávézó bérlője, a bérleti szerződést közös megegyezéssel szüntetik meg. Pályázat útján keresnek új bérlőt öt évre.


Továbbra is közös állami és önkormányzati működtetésben, változatlan finanszírozással történik a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház fenntartása 2024. december 31-ig.


Szombathely is csatlakozhat a Nemzeti Tudósképző Akadémia szakmai programjához, mely olyan városoknak szól, ahol magas szintű biológia képzés és kórházi betegellátás folyik. Az akadémia biztosítja a rendszeres elméleti képzést diákok számára, laborgyakorlatokat, oktatási segédanyagokat, találkozási lehetőséget tudósokkal és tanárok továbbképzését.


A Savaria Történelmi Karnevált idén augusztus 24-27. között rendezik meg. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak