km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Zöld ajándék Táplánszentkeresztnek

Zöld ajándék Táplánszentkeresztnek

Táplánszentkereszt is csatlakozott a Településfásítási Programhoz, pályázatot adtak be, melyen sikerrel szerepeltek. Ennek eredményeként 30 konténeres fát ültethettek el két helyszínen: tölgyek, hársak és szilek színesítik a településképet.

 

Perl János polgármester elmondta, hogy maximum 30 fára lehetett pályázni a program során, így Táplánszentkereszt 15 csertölggyel, 10 amerikai hárssal és 5 pusztaszillel lett gazdagabb. Ezek nem apró fák, konténerben érkeztek, a magasságuk pedig 2,5-3,5 méter között van.  


– A pályázat során nemcsak a fákat kaptuk meg, hanem karók és rögzítőszalagok is érkeztek, melyeket az ültetés után fel is használtunk – folytatta a polgármester. – Fenyőkéregmulcsot is kaptunk, a fák tövébe szórtuk, hogy ne száradjanak ki. Az ültetésben két önkormányzati munkás és két helyi vállalkozó segített. Fekete Balázs egy kis markolóval a fák helyét ásta ki, így nem kellett kézzel elvégezni ezt a munkát. Illetve ő volt az, aki az önkormányzatnál lerakott konténereket a helyszínekre szállította. Károlyi Ferenc pedig egy terepjáró platójára helyezett 1000 literes tartállyal segítette a munkákat, ebből öntöztük meg a frissen elültetett fákat. Egy fának körülbelül 40-50 liter vízre van szüksége az ültetéskor, így ezt nem kannában kellett odahordani. 


Két helyszínre került az új fák: a szentkereszti játszótér és temető között területen már korábban Tündérkertet alakítottak ki, őshonos magyar gyümölcsfákkal. Ide 10 hárs, 5 csertölgy és 3 pusztaszil került. A maradék állományt pedig a Fő utcai parkba és az ehhez tartozó sportpálya köré ültették.

 
– A Fő utcai parkunkban egyrészt pótlásként szerettük volna az új fákat, mivel az elmúlt időben ritkult az állomány elöregedés és viharkár miatt – tette hozzá Perl János. – A sportparknál pedig szerettük volna, ha árnyékot adnak az új fák. Az ültetéssel azonban a munkánk még nem ért véget, 3-4 naponta öntözzük az új egyedeket, hogy minél előbb megerősödjenek. Amit lehetett, azt önkormányzatként megtettük, bízunk benne, hogy a lakók és a parkokban tartózkodók is értékelik majd a munkánkat, és vigyáznak a fákra. 


Nem véletlenül merült fel egy ilyen kérés a polgármesterben: korábban ugyanis ajándékba kapott két kocsányostölgy-csemetét, melyet a zsennyei ezeréves tölgy makkjából neveltek. Ezeket is elültették a faluban, rövid időn belül azonban szembesültek vele, hogy valaki kettétörte a csemetéket. Az egyik tölgy elpusztult, a másik életképes maradt, egy oldalág vette át a vezérhajtás szerepét. Ugyanolyan már nem lesz, de megmaradt. 


A fásítási program itt nem ér véget, továbbra is keresik a lehetőséget, és saját forrásból is tervezik további fák vásárlását. Perl János szerint erre szükség is lesz, ugyanis a Fő téri parkban a legtöbb vadgesztenyefát hiába permetezik, jelenleg az aknázó moly áll nyerésre. Ezek a kártevők a vadgesztenyefák leveleit támadják meg. A moly elfogyasztja a levelek húsát, így már július, augusztus tájékán elhalnak a levelek. A védekezést nehezíti, hogy a fák idősek, hatalmasak, a leveleik pedig összeérnek. Lassan, de fokozatosan gondoskodni kell majd ezek pótlásáról is. 

 

Fotó: Táplánszentkereszt Önkormányzata
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.