km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Zanati bicikliút: 300 millió marad a városi kasszában

Zanati bicikliút: 300 millió marad a városi kasszában

Önkormányzati képviselői munkájának egyik legnagyobb eredményének tartja Putz Attila, hogy a körzetében – a keleti városrészen – hosszú évek tétlensége után folytatódni fog a nagyon várt kerékpárút építése. A városi civilekkel és a Falco-gyárral való kapcsolattartás egyik fő önkormányzati felelőse volt a Fogadóóra vendége.

 

Január közepén, nem sokkal a Szombathelyi Televízió közéleti műsora előtt derült ki: megérkezett a zanati kerékpárút megépítésére ígért 300 millió forint a város számlájára. A bicikliút terveit a városatyák már elkészíttették, indul a beruházást érintő ingatlanok kisajátítása, majd ezt követően 10 hónap lesz a tényleges kivitelezésre. Putz Attila, mint a környék képviselője, nagyon örül a fejleményeknek, azonban emlékeztetett a stúdióban, most sem a teljes zanati kerékpárút fog elkészülni, hanem annak egy nagyon fontos szakasza, az Áfonya utcától a „Dechatlon-bekötőútig” – az 1850 méterből eddig 225 méternyi rész használható, most 950 méter készül, 600-700 méter így is megépítésre vár.

 

Fontos kiemelni, hogy a beruházás állami, adófizetői pénzből valósul meg, pedig ennek az eredeti tervek szerint nagyon nem így kellett volna megtörténnie. Lapunk is gyakran írt róla, egy liechtensteini céggel 14 évvel ezelőtt egyezett meg az önkormányzat abban, hogy a vállalkozás városszéli ingatlanát belterületté nyilvánítja a közgyűlés, cserében a társaság 1850 méter hosszú bicikliutat épít Zanatig. A cég csak részben teljesítette a vállalását, húzta az időt, amit az új városvezetés 2020-ban unt meg végleg. Az önkormányzat úgy döntött, önerőből építi meg az utat, az árát pedig behajtja a vállalkozáson. A város megrendelte a beruházás terveit, a másfél évtizednyi fiaskó kapcsán pedig vizsgálóbizottságot hozott létre, Putz Attila elnökletével, aki szerint a Fidesz ebben a pillanatban gondolhatta úgy, hogy nem kellene hagynia, hogy a kerékpárút az ő segítségük nélkül épüljön meg. „Ezért kaptunk, nagyon jó érzékkel, 300 milliót a beruházásra, amiről kiemelném, hogy kétség nélkül nagyon fontos támogatás a szombathelyieknek. Ennyi saját forrást tudunk így felszabadítani, másra költeni a városban” – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

 

„Sokan nem tudják elfogadni, hogy a városnak nincs hatósági kontrollja a Falco Zrt.-n, ez egyébként a kormányhivatal jogosultsága...” – fakadt ki Putz Attila, amikor megkapta a kérdést, jelenleg mennyire működőképes a keleti városrész lakóinak és a faipari üzemnek az „együttélése”. Mint elmondta, annak ellenére, hogy jogi erővel nem kényszeríthetik a céget, folyamatosan tárgyalnak vele, keresik a közös hangot. Szerinte nagy eredmény, hogy a Kolozsvár utcai sporttelep eladásával a Falco újabb védműveket fog építeni, erdőt telepíteni a telken, miközben ígéretet tett arra is, hogy meghagyja a sportpályát, amit sok környékbeli fog tudni használni. „Ezért adtuk el az ingatlant, be fogjuk vasalni a vállalaton az ígéretét. Azt szeretném, hogy a lakókat ne zavarja a Falco gyár, igaz, el kell ismerni, a cég eddig is rengeteg környezetvédelmi és zajártalom-csökkentési beruházást végzett el a minél inkább kertvárosbarát működés érdekében” – hangzott el a politikustól.

 

Milyen év elé néznek a szombathelyi civilek? – szóba került ez is a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnökével készült adásban. Putz Attila szerint a városi önszerveződő közösségek szerencsések, a tavalyi év végén az önkormányzat újra ki tudta írni a civil alap pályázatot, melynek köszönhetően közel 40 egyesület részesült összesen 12 millió Ft működési és rendezvény támogatásban. „Az egyesületek az év elején megkapták a működési támogatásukat, amit nagyon szívesen adtunk, és kár, hogy csak ennyit tudtunk nekik csoportosítani. A további idei külön soros civil támogatások sorsa nagymértékben függ a kormányzati elvonások kompenzációjától” – fejtette ki a politikus, aki arról is beszélt, hogy tavaly felmérték a 11 közművelődési, feladatellátási szerződéssel bíró egyesület, alapítvány helyzetét.

 

„Látni kell, hogy nagyon nagyok a szervezetek közötti különbségek. Nem lehet összemérni például a Herényi Kulturális és Sportegyesületet a Petőfi-Telepért Egyesülettel. Mindkettő hasonló, és egyaránt fontos munkát végez, azonban a lehetőségeik teljesen másak. Szeretnénk, ha az utóbbi közösség is a herényiekhez hasonlítana, például ők is rendelkezzenek egy, a Herényiek Házához hasonló agorával. A civilek végiglátogatása során rengeteg információval gazdagodtunk, rendkívül hasznos beszélgetéseken vagyunk túl. Megismertük a problémáikat, a kihívásaikat, és szeretnénk tartani a szoros kapcsolatot. Találkoztunk olyan szervezettel, akiknél előttünk még sohasem járt senki a korábbi városvezetésektől” – mesélte Putz Attila a Szombathelyi Televízió műsorában.

 

Nézze vissza a Putz Attilával, illetve Horváth Gáborral készült Fogadóóra teljes adását!

 

kapcsolódó cikkek
Biztosított lesz a szombathelyi civilek jövő éve
Biztosított lesz a szombathelyi civilek jövő éve
Fontos pénzügyi kérdéseket tárgyalt meg a Civil Fórum szerdán.
Megvan a pénz: épülhet a zanati kerékpárút
Megvan a pénz: épülhet a zanati kerékpárút
Megérkezett a városhoz a zanati kerékpárút megépítéséhez ígért 300 millió forintos központi támogatás, a tervek kézen állnak, a kisajátítások után megkezdődhet a beruházás, ha minden jól megy, akkor az idén elkészülhet a várost és a településrészt összekötő, 950 méteres szakasz.
címkék
kapcsolódó cikkek
Biztosított lesz a szombathelyi civilek jövő éve
Biztosított lesz a szombathelyi civilek jövő éve
Fontos pénzügyi kérdéseket tárgyalt meg a Civil Fórum szerdán.
Megvan a pénz: épülhet a zanati kerékpárút
Megvan a pénz: épülhet a zanati kerékpárút
Megérkezett a városhoz a zanati kerékpárút megépítéséhez ígért 300 millió forintos központi támogatás, a tervek kézen állnak, a kisajátítások után megkezdődhet a beruházás, ha minden jól megy, akkor az idén elkészülhet a várost és a településrészt összekötő, 950 méteres szakasz.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját
Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.