km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Zacher: a kábítószer-használatra a kulcsszó a nem

Zacher: a kábítószer-használatra a kulcsszó a nem

Hogyan mondjunk nemet a drogra? Miként hatnak a szervezetre a tudatmódosító szerek? Miért veszélyes a Facebook-függőség? Ezekre a kérdésekre is választ ad Zacher Gábor toxikológus főorvos előadása, amely májusban közel ezer szombathelyi általános iskolás diákhoz jut el. A tanulók - ha minden igaz - már az osztálytermekben nézhetik meg a közérthető stílusú tájékoztatót a korosztályukat érintő függőségekről.

 

"A kábítószer-használat egyvalamiről szól, hogy ezek a szerek megváltoztatnak bennünket. Úgy, hogy a változás folyamatába már nem tudunk beleszólni."


Kísérlet bizonyítja, hogy a keresztespók tudatmódosító szerek hatására szabálytalan hálót sző. A hallucinogén anyagok használata szinte egyidős az emberiséggel, közvetve pedig népszerű meséinkben is megjelenik. Az olcsó dizájnerdrogok egyre fiatalabb korosztályban bukkannak fel, ám a járványhelyzet visszavetette az alkalmi kábítószerezést, hiszen nem voltak bulik, zenei rendezvények - erről is beszélt előadásában Zacher Gábor toxikológus főorvos.


"A bezárkózás miatt a kábítószerek ára felment, ami visszatartó erő, és az elérhetőség is csökkent, a dílerekre is vonatkozott a kijárási korlátozás, limitáltabb lett az elérhetőség. Jó esély van arra, hogy az emberek mennyire próbálnak kompenzálni, ha beindul az élet, mert valljuk be őszintén, hogy a járvány egy évet elrabolt az életünkből" – ismertette a helyzetet a főorvos, majd hozzátette: a kulcsszó a nem, amit adott helyzetekben tudni kell kimondani. 


"Ha egyre többen tudnak nemet mondani, ez a hárombetűs magyar szó megvédhet minket a kábítószerrel kapcsolatos problémáktól" – fogalmazott. 


Drog helyzet van - Akkor és ott nemet mondani című előadását Zacher Gábor az eredeti tervek szerint a mozi nagytermében, 400 diák előtt mondta volna el. A pandémiás helyzet miatt a Szombathelyi Televízió rögzítette a prezentációt, és azt grafikákkal kiegészítve május közepén a szervező Egészségfejlesztési Iroda juttatja el az általános iskolákba. Szó esik az online függőségről, ami létező betegség. A digitális oktatás és az otthoni munkavégzés mindezt felerősítette: a napi átlagos 3,8 óra világhálón töltött idő 6,5 órára nőtt.


A prevenciós program a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásával valósult meg. A 45 perces előadás hetedikes diákoknak szól, hiszen a megelőző, felvilágosító tevékenységet ebben a korosztályban érdemes elkezdeni.


Kelemen Krisztián, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke elmondta, ez a program 902 általános iskolai tanulót érint, ha még hozzávesszük a szülőket, pedagógusokat, 1200-1500 főt fog elérni ez a szakmai előadás, amit a KEF támogatott, így 550 ezer forintból valósul meg.


Zacher Gábor a járványhelyzetről is beszélt, oltásra biztatott mindenkit. Mint mondta, emberileg teljesen érthető, hogy zsúfoltak a vendéglátóhelyek teraszai, de ez visszaüthet. Reméli, hogy két hét múlva nem emelkedik meg a fertőzöttek száma.

 

Illusztráció: pixabay.com
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.