km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
WSSZ: nívós népszínház körvonalazódik

WSSZ: nívós népszínház körvonalazódik

Hat bérletes és öt bérleten kívüli előadás szerepel a Weöres Sándor Színház 2021/2022-es évadának tervei között. Sokszínű, izgalmas a műfaji paletta: lesz musical, színmű, kabaré, egyszemélyes játék, előadóest, nevelési előadás. Néhány bemutató koprodukcióban készül a Forte Társulattal, a Mesebolt Bábszínházzal, valamint a Kerekasztal Színházzal.

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón Szabó Tibor, a WSSZ igazgatója, Jászai-díjas színművész kifejtette: „A Covid nagyon megnehezítette a dolgunkat, és boldogok vagyunk, hogy a járvány csitultával, feszített tempóban és játékrenddel, bő két hónap alatt leróhatjuk az adósságunkat a bérletes nézők felé.”


A 2021/2022-es évadban hat bérletes bemutatót terveznek. Az Ájlávjú című világhírű musicalt (szerzők: Jimmy Roberts, Joe DiPietro) Harangi Mária rendezi (Szinetár Miklós zenés szakirányú osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen; az Operaház játékmestere), számos nagysikerű előadást vitt már színre. Az Ájlávjú ősbemutatója 1996-ban New York-ban volt, azóta húsz országban játsszák. Számtalan élethelyzettel találkozhatunk, amiket önirónia, szeretet s makacs optimizmus hat át. A legfőbb mottója: szeretni, szeretve lenni jó. Élőzenével mutatják be. 


Kiss Csaba viszi színre Jacques Audiberti (1899-1965; francia költő, regényíró, az absztrakt színház képviselője) Árad a gazság című színművét, ami egyszerre dráma és komédia, klasszikus és húsba maróan modern alkotás.   


Shakespeare Vízkereszt, vagy amit… című fordulatos, sziporkázó komédiáját, ami könnyedén szól a legkomolyabb dolgoktól, vágyakról és szerelmekről, Horváth Csaba rendezi. (Ez közös koprodukció a Forte Társulattal.) 


Shakespeare a mellényzsebben címmel („Ez művészet? Kabaré!” alcímmel) szerkesztett és alkalmazott színpadra – szintén izgalmasnak ígérkező – előadást Kelemen Zoltán (szilveszterre tervezik a premiert). 


Bartha Lajos (1878-1964; Kossuth-díjas író) Szerelem című színművét Nagy Cili rendezi. Az alkotást a magyar Három nővérnek is nevezik. A főhősnők nemcsak várnak, hanem hajlandóak megvívni a harcot a szerelemért. Cselekednek a boldogságért. Voltaire (1694-1778) Candide című pikareszkjét Nagy Péter István állítja színpadra. Az 1759-ben született mű szatirikus hangvételű, élesen világít rá saját kora viszontagságaira. 


Öt bérleten kívüli bemutatót tervez a WSSZ. Visky András: Pornó – egyszemélyes játék. Csonka Szilvia, második gyermekének születése után, ezzel tér vissza a teátrum deszkáira (ő rendezi is). A WSSZ és a Mesebolt Bábszínház közös produkciója lesz Patrick Ness és Siobhan Dowd: Szólít a szörny című műve, a rendező Vidovszky György.  A Kavicsröptetők című darabban (szerzője e sorok írója – szp) lép újra a szombathelyi teátrum deszkáira Kiss Mari és Trokán Péter. Illés László filmrendező jegyzi az előadást. A jövő zenéje címmel Szerémi Zoltán mutatja be előadóestjét. Lipták Ildikó: Az ajándék című története a WSSZ és a Kerekasztal Színház közös – nevelési – produkciója lesz Horváth János Antal rendezésében. 


Előbemutatót is terveznek jövő májusra, Csehov (1860-1904) Sirály című színművét Sardar Tagirovsky rendezi. A WSSZ műsorán marad: A Pál utcai fiúk, Ádám almái, A padlás, Haragossziget, Farsang…, Abigail bulija.   


Az évadbérlet hat előadást tartalmaz, egész évadra szól. Három típusból választhatnak a nézők: hétköznapi (kedd, szerda, csütörtök, szombat délután), hétvégi (péntek, szombat este) és premier bérlet (péntek). Lesz szabadbérlet is: öt, szabadon választott előadást tartalmaz, egész évadra szól (nem konkrét helyre és napra). A bérletek értékesítése augusztus 2-án kezdődik. Szabó Tibor direktor többek között elmondta azt is, hogy „a társulati névsor még nem végleges, vannak távozók, és lesznek érkezők, erről majd az évadzáró társulati ülésen fogok részletesebben beszélni, július elsején.”

 

A WSSZ égisze alatt már februárban megalakult a JátsszMa Színházpedagógiai Műhely. Két hónapig online térben dolgoztak. Lesz nyári drámatábor. Szeptembertől indul a Diákstúdió, szintén középiskolásoknak. Októbertől próbálnak egy Antigoné-átiratot, osztályterem-színházi előadást. 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.
legfrissebbek
NKK: növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve hétfőn a honlapján.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Futsal: remek mérkőzésen vette el a DEAC veretlenségét a Haladás
A rendkívül kiélezett, sok fordulatot hozó találkozón a szombathelyiek hátrányból tudtak fordítani, a győztes találatot Henrique szerezte.
Elegük lett a montenegrói vendéglátósoknak
Tiltakoznak a montenegrói cégtulajdonosok, mert a kormány bevezette, hogy a vendéglátóhelyek mellett a plázákba lépéskor is oltási igazolást kell felmutatni – adta hírül az MTI.
Húsz fok alatt marad a keddi hőmérséklet
A közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzőek.