km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
WSSZ: nívós népszínház körvonalazódik

WSSZ: nívós népszínház körvonalazódik

Hat bérletes és öt bérleten kívüli előadás szerepel a Weöres Sándor Színház 2021/2022-es évadának tervei között. Sokszínű, izgalmas a műfaji paletta: lesz musical, színmű, kabaré, egyszemélyes játék, előadóest, nevelési előadás. Néhány bemutató koprodukcióban készül a Forte Társulattal, a Mesebolt Bábszínházzal, valamint a Kerekasztal Színházzal.

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón Szabó Tibor, a WSSZ igazgatója, Jászai-díjas színművész kifejtette: „A Covid nagyon megnehezítette a dolgunkat, és boldogok vagyunk, hogy a járvány csitultával, feszített tempóban és játékrenddel, bő két hónap alatt leróhatjuk az adósságunkat a bérletes nézők felé.”


A 2021/2022-es évadban hat bérletes bemutatót terveznek. Az Ájlávjú című világhírű musicalt (szerzők: Jimmy Roberts, Joe DiPietro) Harangi Mária rendezi (Szinetár Miklós zenés szakirányú osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen; az Operaház játékmestere), számos nagysikerű előadást vitt már színre. Az Ájlávjú ősbemutatója 1996-ban New York-ban volt, azóta húsz országban játsszák. Számtalan élethelyzettel találkozhatunk, amiket önirónia, szeretet s makacs optimizmus hat át. A legfőbb mottója: szeretni, szeretve lenni jó. Élőzenével mutatják be. 


Kiss Csaba viszi színre Jacques Audiberti (1899-1965; francia költő, regényíró, az absztrakt színház képviselője) Árad a gazság című színművét, ami egyszerre dráma és komédia, klasszikus és húsba maróan modern alkotás.   


Shakespeare Vízkereszt, vagy amit… című fordulatos, sziporkázó komédiáját, ami könnyedén szól a legkomolyabb dolgoktól, vágyakról és szerelmekről, Horváth Csaba rendezi. (Ez közös koprodukció a Forte Társulattal.) 


Shakespeare a mellényzsebben címmel („Ez művészet? Kabaré!” alcímmel) szerkesztett és alkalmazott színpadra – szintén izgalmasnak ígérkező – előadást Kelemen Zoltán (szilveszterre tervezik a premiert). 


Bartha Lajos (1878-1964; Kossuth-díjas író) Szerelem című színművét Nagy Cili rendezi. Az alkotást a magyar Három nővérnek is nevezik. A főhősnők nemcsak várnak, hanem hajlandóak megvívni a harcot a szerelemért. Cselekednek a boldogságért. Voltaire (1694-1778) Candide című pikareszkjét Nagy Péter István állítja színpadra. Az 1759-ben született mű szatirikus hangvételű, élesen világít rá saját kora viszontagságaira. 


Öt bérleten kívüli bemutatót tervez a WSSZ. Visky András: Pornó – egyszemélyes játék. Csonka Szilvia, második gyermekének születése után, ezzel tér vissza a teátrum deszkáira (ő rendezi is). A WSSZ és a Mesebolt Bábszínház közös produkciója lesz Patrick Ness és Siobhan Dowd: Szólít a szörny című műve, a rendező Vidovszky György.  A Kavicsröptetők című darabban (szerzője e sorok írója – szp) lép újra a szombathelyi teátrum deszkáira Kiss Mari és Trokán Péter. Illés László filmrendező jegyzi az előadást. A jövő zenéje címmel Szerémi Zoltán mutatja be előadóestjét. Lipták Ildikó: Az ajándék című története a WSSZ és a Kerekasztal Színház közös – nevelési – produkciója lesz Horváth János Antal rendezésében. 


Előbemutatót is terveznek jövő májusra, Csehov (1860-1904) Sirály című színművét Sardar Tagirovsky rendezi. A WSSZ műsorán marad: A Pál utcai fiúk, Ádám almái, A padlás, Haragossziget, Farsang…, Abigail bulija.   


Az évadbérlet hat előadást tartalmaz, egész évadra szól. Három típusból választhatnak a nézők: hétköznapi (kedd, szerda, csütörtök, szombat délután), hétvégi (péntek, szombat este) és premier bérlet (péntek). Lesz szabadbérlet is: öt, szabadon választott előadást tartalmaz, egész évadra szól (nem konkrét helyre és napra). A bérletek értékesítése augusztus 2-án kezdődik. Szabó Tibor direktor többek között elmondta azt is, hogy „a társulati névsor még nem végleges, vannak távozók, és lesznek érkezők, erről majd az évadzáró társulati ülésen fogok részletesebben beszélni, július elsején.”

 

A WSSZ égisze alatt már februárban megalakult a JátsszMa Színházpedagógiai Műhely. Két hónapig online térben dolgoztak. Lesz nyári drámatábor. Szeptembertől indul a Diákstúdió, szintén középiskolásoknak. Októbertől próbálnak egy Antigoné-átiratot, osztályterem-színházi előadást. 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.