km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
WSSZ: nívós népszínház körvonalazódik

WSSZ: nívós népszínház körvonalazódik

Hat bérletes és öt bérleten kívüli előadás szerepel a Weöres Sándor Színház 2021/2022-es évadának tervei között. Sokszínű, izgalmas a műfaji paletta: lesz musical, színmű, kabaré, egyszemélyes játék, előadóest, nevelési előadás. Néhány bemutató koprodukcióban készül a Forte Társulattal, a Mesebolt Bábszínházzal, valamint a Kerekasztal Színházzal.

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón Szabó Tibor, a WSSZ igazgatója, Jászai-díjas színművész kifejtette: „A Covid nagyon megnehezítette a dolgunkat, és boldogok vagyunk, hogy a járvány csitultával, feszített tempóban és játékrenddel, bő két hónap alatt leróhatjuk az adósságunkat a bérletes nézők felé.”


A 2021/2022-es évadban hat bérletes bemutatót terveznek. Az Ájlávjú című világhírű musicalt (szerzők: Jimmy Roberts, Joe DiPietro) Harangi Mária rendezi (Szinetár Miklós zenés szakirányú osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen; az Operaház játékmestere), számos nagysikerű előadást vitt már színre. Az Ájlávjú ősbemutatója 1996-ban New York-ban volt, azóta húsz országban játsszák. Számtalan élethelyzettel találkozhatunk, amiket önirónia, szeretet s makacs optimizmus hat át. A legfőbb mottója: szeretni, szeretve lenni jó. Élőzenével mutatják be. 


Kiss Csaba viszi színre Jacques Audiberti (1899-1965; francia költő, regényíró, az absztrakt színház képviselője) Árad a gazság című színművét, ami egyszerre dráma és komédia, klasszikus és húsba maróan modern alkotás.   


Shakespeare Vízkereszt, vagy amit… című fordulatos, sziporkázó komédiáját, ami könnyedén szól a legkomolyabb dolgoktól, vágyakról és szerelmekről, Horváth Csaba rendezi. (Ez közös koprodukció a Forte Társulattal.) 


Shakespeare a mellényzsebben címmel („Ez művészet? Kabaré!” alcímmel) szerkesztett és alkalmazott színpadra – szintén izgalmasnak ígérkező – előadást Kelemen Zoltán (szilveszterre tervezik a premiert). 


Bartha Lajos (1878-1964; Kossuth-díjas író) Szerelem című színművét Nagy Cili rendezi. Az alkotást a magyar Három nővérnek is nevezik. A főhősnők nemcsak várnak, hanem hajlandóak megvívni a harcot a szerelemért. Cselekednek a boldogságért. Voltaire (1694-1778) Candide című pikareszkjét Nagy Péter István állítja színpadra. Az 1759-ben született mű szatirikus hangvételű, élesen világít rá saját kora viszontagságaira. 


Öt bérleten kívüli bemutatót tervez a WSSZ. Visky András: Pornó – egyszemélyes játék. Csonka Szilvia, második gyermekének születése után, ezzel tér vissza a teátrum deszkáira (ő rendezi is). A WSSZ és a Mesebolt Bábszínház közös produkciója lesz Patrick Ness és Siobhan Dowd: Szólít a szörny című műve, a rendező Vidovszky György.  A Kavicsröptetők című darabban (szerzője e sorok írója – szp) lép újra a szombathelyi teátrum deszkáira Kiss Mari és Trokán Péter. Illés László filmrendező jegyzi az előadást. A jövő zenéje címmel Szerémi Zoltán mutatja be előadóestjét. Lipták Ildikó: Az ajándék című története a WSSZ és a Kerekasztal Színház közös – nevelési – produkciója lesz Horváth János Antal rendezésében. 


Előbemutatót is terveznek jövő májusra, Csehov (1860-1904) Sirály című színművét Sardar Tagirovsky rendezi. A WSSZ műsorán marad: A Pál utcai fiúk, Ádám almái, A padlás, Haragossziget, Farsang…, Abigail bulija.   


Az évadbérlet hat előadást tartalmaz, egész évadra szól. Három típusból választhatnak a nézők: hétköznapi (kedd, szerda, csütörtök, szombat délután), hétvégi (péntek, szombat este) és premier bérlet (péntek). Lesz szabadbérlet is: öt, szabadon választott előadást tartalmaz, egész évadra szól (nem konkrét helyre és napra). A bérletek értékesítése augusztus 2-án kezdődik. Szabó Tibor direktor többek között elmondta azt is, hogy „a társulati névsor még nem végleges, vannak távozók, és lesznek érkezők, erről majd az évadzáró társulati ülésen fogok részletesebben beszélni, július elsején.”

 

A WSSZ égisze alatt már februárban megalakult a JátsszMa Színházpedagógiai Műhely. Két hónapig online térben dolgoztak. Lesz nyári drámatábor. Szeptembertől indul a Diákstúdió, szintén középiskolásoknak. Októbertől próbálnak egy Antigoné-átiratot, osztályterem-színházi előadást. 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.