km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Faültetés: ásót ragadtak a színészek is

Faültetés: ásót ragadtak a színészek is

Több száz csemete gazdagítja már Szombathely faállományát a város 2020-ban indított 1000 fa programjának köszönhetően. Ma újabbak kerültek földbe az egyik nagyvállalat felajánlásából. A Weöres Sándor Színház mellé hat csemetét ültettek: korai juhar, virágos kőris, kislevelű hárs és oszlopos japán díszcseresznye díszíti az épület környezetét.

 

Ásót ragadtak a színészek, hogy a Prenor kertészeivel közösen fát ültessenek. A Falco Zrt. is csatlakozott Szombathely 1000 fa programjához, és a Weöres Sándor Színházzal is együttműködnek, így adott volt, hogy a teátrum környékét is gyarapítsák új csemetékkel. Először egy korai juhar került a művészbejáróhoz, majd egy virágos kőrist ültettek a parkoló mellé. A már elöregedett és kivágott fákat pótolták most. Szabó Tibor igazgató szerint az intézmény munkatársainak szívügye a környezet védelme, ezért minden ilyen kezdeményezéshez igyekeznek csatlakozni. Hozzátette, szerencsére a színházban színészek és nem színészek sokan úgy érzik, hogy ezért tenni is kell, azért gondolták, hogy minden ilyen akcióban részt kell venniük. Kapóra jött a Falco Zrt-vel az együttműködés, hiszen ők nagyon erősen részt vesznek a fásítási programban.


A főbejárat mellé 3 oszlopos japán díszcseresznye, hátrébb egy kislevelű hárs került. A színház környékén elültetett hat csemetét a város egyik nagyvállalata biztosította és képviselője a munkában is részt vett. A cég a szombathelyi 1000 fa programhoz százzal járult hozzá, ezek nagy része a telephelyük városrészén került földbe, de óvodák, bölcsődék udvarára ültetnek.


Kovács Tamás, a Falco Zrt. PR-vezetője kiemelte, a társadalmi szerepvállalásban nagyon fontos, hogy sok mindent támogassanak, ami a közösségükben működik. Az egyik ilyen a kultúra, a környezet támogatása. Demonstratív megoldása ennek, ha fát ültetnek. 


Jól halad, sőt bővül a városi fásítási program, mondta el Horváth Soma alpolgármester, aki maga is lapátot ragadott a színészekkel együtt.


„A város folytatja a programot, most nemrég nyertünk egy olyan pályázati lehetőséget, amelynek keretében újra kb. 300-400 fát fogunk ősszel, a téli időszakban elültetni közösségi kereteken belül, hogy milyen módon, az most van kidolgozás alatt, de várjuk a szombathelyieket, hogy csatlakozzanak” – fűzte hozzá. 


A színház környékére olyan csemetéket választottak, amelyek jól illeszkednek a meglévő fasorba.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.