km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
WSSZ: segít átlendülni a nehézségeken

WSSZ: segít átlendülni a nehézségeken

Az Orosz házaspárnak, Róbertnek és Lujzának kenyéradó gazdája a Weöres Sándor Színház. A nagyobbik gyermekük, Márton (2004) A Pál utcai fiúk Leszikje/Gruberje, a kisebbik, Miksa (2007) WSSZ-rajongó. Arra is inspirálnak, hogy kedvet kapjunk a sokszínű, pazarnak ígérkező új évadhoz.

 

Orosz Róbert színművész a WSSZ indulásakor (2008-ban) érkezett Szombathelyre. Rá egy évre jött utána Budapestről a család: felesége és két kisfia. „Gyed, illetve gyes után kezdtem újra dolgozni, a színház gazdasági osztályán kaptam állást. Javarészt humán terület az enyém, ami harmonizál pedagógus, illetve HR-es végzettségemmel. Szeretek emberekkel foglalkozni. Jó itt”, summáz Oroszné Koleszár Mária – akit mindenki Lujzának ismer/szólít – gazdasági titkár. „Természetesen minden előadást megnézek. Szerintem a műsor megfelel annak az elvárásnak, hogy legyen könnyedebb meg fajsúlyosabb, elgondolkodtatóbb darab is. Robi valamennyi szerepformálásával elégedett vagyok. Máig emlékezetes számomra, amikor boszorkányt játszott A peleskei nótáriusban. Igen szerettem Az ügynök halálában, és persze sok minden másban.”


A tizennyolc éves Marcit arról is kérdeztük, miként csöppent bele A Pál utcai fiúkba. „Eredetileg nem gondoltam arra, hogy színpadra, vagy akár csak a közelébe is kerüljek. De aztán megláttam a felhívást 2020 nyarán, hogy szereplőket keresnek. Jelentkeztem a castingra. Apa ezt csak a legutolsó pillanatban tudta meg. Először annyira nem pártfogolta, de aztán már – a tapasztalatok alapján – kibékült vele. Leszik és Gruber szerepét kaptam meg, illetve még vörösingesnek is be kell(ett) ugrani. Igazándiból nagy változást jelentett ez számomra. Kapuk nyíltak ki előttem. Becsatlakoztam a WSSZ diákszínjátszó körébe, illetve van szerencsém a celli Soltis Színházban is játszani. Kacsintgatok a pályával, de van időm még dönteni… Apát mindenben megnézem, és ismerem az összes előadást. Szeretem a színházat.”


„Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a bátyám is szerepel”, jegyzi meg a tizenötéves Miksa. „Igazából először fura volt őt színpadon látni.” Édesanyja kérdésére, „mire is mondtad azt, hogy ilyen jót még nem láttál?”, ekként felel: „A Candide-ra. Az igen teszett!” Édesanyja firtatására, „már néha válogatsz is, igaz?”, bólogatás Miksa válasza.


Ki ne tudná, hogy A Pál utcaikban apa és nagyfia együtt játszik. Orosz Róbert Rácz tanár úr, Marci, amiként már említettük, Leszik, vagy Gruber meg vörösinges.


„Az hagyján, hogy együtt játszunk, de egymás mellett is öltözünk”, így az édesapa. „Amikor pedig azt látom, hogy a fiatal társulat fáradt kicsit, mert pénteken, szombaton, vasárnap két-két előadást játszunk, tehát hatot egymás után – ami bizony kemény, megterhelő fizikailag, lelkileg, szellemileg is –, akkor mindig mondom nekik, hogy próbáljanak apró célokat kitűzni.Tehát nem lehet belefásulni, és nem szabad ’dobni’, mert ennek borzalmas következményei lennének évek múltán.  Mindenéppen meg kell találni a kis örömöket, akár úgy is, hogy kreálunk olyanokat. Komolyan kell venni, oda kell figyelni. Frissnek kell maradni mindig!”  


„Megható őket együtt látni a színpadon!”, sóhajt/mosolyog Lujza. „Réthly Attila rendező arra is figyelt, hogy a tapsnál egymás mellett álljunk”, meséli Róbert. „Amikor azt éneklik, énekeljük, ’miért élnénk, ha nem egy álomért?”, akkor mindig a Marcira nézek. Amúgy nem szeretek elérzékenyülni, de ott én mindig elérzékenyülök. Mert hiszen nekem az álmom – nem a grund, hanem – a gyerekek, a Marci és a Miksa!”


Valamennyien mély levegőt veszünk. Aztán „bravúros huszárvágással” rátérünk a WSSZ új évadára. „Nagyon örülök annak, hogy három darabban (Sirály, Egy kanál víz, Bolha a fülbe) is nagyszerű szerepeket kaptam. De ennél sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy az egész társulat szempontjából erős, ütős lesz az idei évad, még a korábbi évekhez képest is. A remek darabválasztásoknak köszönhetően szórakoztatás, zenés műfaj éppúgy lesz, akárcsak mélyebb témák érintése”, újságolja Orosz Robi. „Az a legfontosabb számunkra, hogy a bérletesek szeretete továbbra is megmaradjon felénk. Tiszta szívvel biztatok mindenkit arra, hogy vegyen bérletet! Színházunk gazdálkodásában ez igen fontos tényező. Hiszen az egyik alappillérünk. A szabadbérlet pedig választási szabadságot ad, hiszen aki szabadbérletet vásárol, az öt előadás áráért a hatodikat ingyen nézheti meg, bármilyen napon. Az lenne a legnagyobb boldogság, ha a nézők számát tekintve is sikeres évadot tudnánk majd zárni! Színházunk e mostani keserűbb időszakban is azon van, hogy a szürke hétköznapokból kiragadja az embereket, és a maga módján segítse őket átlendülni a nehézségeken.”

 

„A szerepeimnél abszolút egyenlőség működik, legyen az hétköznapi vagy különleges figura. Mindegyiknél az egyszerű, gyarló, esendő ember érdekel, mert kicsi részletekből tevődik össze a nagy igazság. Apróságokban rejlik a nagy.”
Orosz Róbert

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint


 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.