km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Wagner András: járatlan úton a rendszerváltás után

Wagner András: járatlan úton a rendszerváltás után

Nagyon komolyan vette a közért való munkát, a város érdekeit mindenek elé helyezte. Nagy munkabírású, empatikus, nyitott ember volt, akinek mások meghallgatására is mindig jutott ideje. Polgármesterként kitaposatlan úton járt, mindent saját erőből kellett megtanulnia. Wagner András alakját egy régebbi interjú (Kozma Gábor: Tizenöt év szabadság, 2005) és Feiszt György visszaemlékezése segítségével idézzük fel.

 

Wagner András nem készült politikusnak. Egy 2005-ben készült interjúban azt mesélte, hogy a 80-as évek vége felé kezdett belehallgatni a formálódó alternatív csoportok, civil mozgalmak vitáiba, s akkor az SZDSZ nagyjait érezte legmeggyőzőbbnek. A szabaddemokraták színeiben került be az első önkormányzati testületbe, amely polgármesterré választotta. Két cikluson keresztül, 1990-től 1998-ig vezette a várost. Képviselőtársait így jellemezte: „…remek csapat jött össze. Orvosok, jogászok, mérnökök, ügyvédek, a helyi értelmiség színe-java… Szakmai tudásukat tekintve méltók voltak a rendszerváltás által megfogalmazott kihívásokhoz.” 


Háromnapos polgármesterként esett át a „tűzkeresztségen”, amikor a taxisblokád kellős közepén találta magát. Kompromisszumot kereső, megegyezésre törekvő személyisége mutatkozott meg abban, ahogy a taxisokkal beszélt, a feszültséget oldotta. 


Wagner András már kezdetben egységkormányzásra törekedett: mivel az SZDSZ a Fidesszel közösen indult 1990-ben, az egyik alpolgármesteri tisztséget a fiatal demokrata Spitz György kapta, míg a másik helyet az ellenzék jelöltjének, a kereszténydemokrata Harangozó Bertalannak ajánlották fel. A bizottsági struktúra kialakítása is az ő nevéhez fűződik. Működésüket igyekezett szakmapolitikai irányba vinni.    


Első feladatai közé tartozott a megváltozott jogi környezetben és a piacgazdaság viszonyai között a napi működés biztosítása, a hivatal újjászervezése. Ez utóbbi szemléletváltást is jelentett, még kommunikációs tréningeket is szerveztek a köztisztviselőknek. Wagner András maga is fontosnak tartotta, hogy mindig legyen a titkárságán valaki, aki felveszi a telefont, bárki fordulhatott hozzá a problémájával. 


1991 márciusában kapta meg önkormányzat az addig állami tulajdonban lévő lakásokat és a közművek egy részét. A vagyonátadás lebonyolítása, az önkormányzati cégek megalakítása is erre az időre esik. Mindez a város érdekeinek közös képviseletével történt, csak a következő ciklusban váltak markánsabbá a pártok közötti törésvonalak.


Wagner András lehetőség szerint minden ügyben megegyezésre törekedett. Türelmes ember volt, aki mindig igyekezett meggyőzni értetlen vagy éppen akadékoskodó partnereit. Emiatt a közgyűlések is maratoniak voltak, nem ritkán az éjszakába nyúltak. Igyekezett minden döntést alaposan előkészíteni, a parttalan vitáknak elejét venni, ezért vezette be a frakcióegyeztetést. A közgyűlés előtti este leült a frakcióvezetőkkel, hogy átbeszéljék a napirendeket és kiderüljön, van-e valakinek kifogása valamelyik előterjesztéssel kapcsolatban. De ugyanezért alakult meg valamennyi közgyűlési párt részvételével a konszenzus-bizottság is, amelynek médiaügyekben kellett egységes álláspontra jutni. 


A város gazdálkodását igyekezett egyensúlyban tartani, a bevételeket gyarapítani. Ezért is támogatta a telekeladást a Total-benzinkút céljára, amelyre ráadásul közgyűlési felhatalmazása is volt. Nem számított arra az ellenállásra, ami az ügy miatt kibontakozott. Sokak szerint ez is közrejátszott abban, hogy 1998-ban alulmaradt a polgármester-választáson. Rosszul élte meg a párton belüli és kívüli konfliktusokat, de a legdurvább politikai küzdelmekben is úriember tudott maradni, soha senkivel nem volt goromba vagy elutasító. 


1998 után még négy évig városi képviselő volt, majd oktatási területen vállalt közfeladatot. Visszatekintve úgy látta: a nyolc év polgármesterség különleges értelmet adott az életének.

 

Fotó: Czika László

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.