km/óra
  2020.11.27., péntek  •  Virgil napja
Wagner András: járatlan úton a rendszerváltás után

Wagner András: járatlan úton a rendszerváltás után

Nagyon komolyan vette a közért való munkát, a város érdekeit mindenek elé helyezte. Nagy munkabírású, empatikus, nyitott ember volt, akinek mások meghallgatására is mindig jutott ideje. Polgármesterként kitaposatlan úton járt, mindent saját erőből kellett megtanulnia. Wagner András alakját egy régebbi interjú (Kozma Gábor: Tizenöt év szabadság, 2005) és Feiszt György visszaemlékezése segítségével idézzük fel.

 

Wagner András nem készült politikusnak. Egy 2005-ben készült interjúban azt mesélte, hogy a 80-as évek vége felé kezdett belehallgatni a formálódó alternatív csoportok, civil mozgalmak vitáiba, s akkor az SZDSZ nagyjait érezte legmeggyőzőbbnek. A szabaddemokraták színeiben került be az első önkormányzati testületbe, amely polgármesterré választotta. Két cikluson keresztül, 1990-től 1998-ig vezette a várost. Képviselőtársait így jellemezte: „…remek csapat jött össze. Orvosok, jogászok, mérnökök, ügyvédek, a helyi értelmiség színe-java… Szakmai tudásukat tekintve méltók voltak a rendszerváltás által megfogalmazott kihívásokhoz.” 


Háromnapos polgármesterként esett át a „tűzkeresztségen”, amikor a taxisblokád kellős közepén találta magát. Kompromisszumot kereső, megegyezésre törekvő személyisége mutatkozott meg abban, ahogy a taxisokkal beszélt, a feszültséget oldotta. 


Wagner András már kezdetben egységkormányzásra törekedett: mivel az SZDSZ a Fidesszel közösen indult 1990-ben, az egyik alpolgármesteri tisztséget a fiatal demokrata Spitz György kapta, míg a másik helyet az ellenzék jelöltjének, a kereszténydemokrata Harangozó Bertalannak ajánlották fel. A bizottsági struktúra kialakítása is az ő nevéhez fűződik. Működésüket igyekezett szakmapolitikai irányba vinni.    


Első feladatai közé tartozott a megváltozott jogi környezetben és a piacgazdaság viszonyai között a napi működés biztosítása, a hivatal újjászervezése. Ez utóbbi szemléletváltást is jelentett, még kommunikációs tréningeket is szerveztek a köztisztviselőknek. Wagner András maga is fontosnak tartotta, hogy mindig legyen a titkárságán valaki, aki felveszi a telefont, bárki fordulhatott hozzá a problémájával. 


1991 márciusában kapta meg önkormányzat az addig állami tulajdonban lévő lakásokat és a közművek egy részét. A vagyonátadás lebonyolítása, az önkormányzati cégek megalakítása is erre az időre esik. Mindez a város érdekeinek közös képviseletével történt, csak a következő ciklusban váltak markánsabbá a pártok közötti törésvonalak.


Wagner András lehetőség szerint minden ügyben megegyezésre törekedett. Türelmes ember volt, aki mindig igyekezett meggyőzni értetlen vagy éppen akadékoskodó partnereit. Emiatt a közgyűlések is maratoniak voltak, nem ritkán az éjszakába nyúltak. Igyekezett minden döntést alaposan előkészíteni, a parttalan vitáknak elejét venni, ezért vezette be a frakcióegyeztetést. A közgyűlés előtti este leült a frakcióvezetőkkel, hogy átbeszéljék a napirendeket és kiderüljön, van-e valakinek kifogása valamelyik előterjesztéssel kapcsolatban. De ugyanezért alakult meg valamennyi közgyűlési párt részvételével a konszenzus-bizottság is, amelynek médiaügyekben kellett egységes álláspontra jutni. 


A város gazdálkodását igyekezett egyensúlyban tartani, a bevételeket gyarapítani. Ezért is támogatta a telekeladást a Total-benzinkút céljára, amelyre ráadásul közgyűlési felhatalmazása is volt. Nem számított arra az ellenállásra, ami az ügy miatt kibontakozott. Sokak szerint ez is közrejátszott abban, hogy 1998-ban alulmaradt a polgármester-választáson. Rosszul élte meg a párton belüli és kívüli konfliktusokat, de a legdurvább politikai küzdelmekben is úriember tudott maradni, soha senkivel nem volt goromba vagy elutasító. 


1998 után még négy évig városi képviselő volt, majd oktatási területen vállalt közfeladatot. Visszatekintve úgy látta: a nyolc év polgármesterség különleges értelmet adott az életének.

 

Fotó: Czika László

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Éveken át verték és éheztették a gyerekeiket egy Körmend közeli településen
A Körmendi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a Körmend közeli településen élettársi kapcsolatban élő férfi és nő ellen, akik magatartásukkal éveken át veszélyeztették három gyermeküket, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Új helyére került a város adventi koszorúja
legfrissebbek
Elkészültek a vb-selejtező kalapjai
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistája alapján összeálltak a kalapok a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának sorsolására.
Elhunyt Balázs Fecó
69 éves korában meghalt Balázs Fecó énekes, billentyűs, ezt az Apostol együttes jelentette be pénteken Facebook-oldalán.
A dal a miénk: LGT-dalokat dolgozott fel a Csík Zenekar az új lemezén
A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Megváltozott alvásminták: járvány alatti álmokat gyűjt a London Múzeum
A koronavírus-járvány alatti álmaik megosztására kérte fel a brit főváros lakóit a London Múzeum, amely a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetemmel együttműködve nyitja meg gyűjteményét az álmok előtt.
Párbaj szombaton délben: bajnoki döntőt játszik az NBA Szombathely Crushers
Az év meccsére készül a Crushers. A szombathelyi amerikai focisták hétvégén a Győr Sharks ellen vívják a bajnokság döntőjét. A finálét szombaton délben rendezik, a Győr melletti Nyúlon.