km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
Otthonról vlogolnak a bábosok és a színészek

Otthonról vlogolnak a bábosok és a színészek

A Mesebolt Bábszínház az intézmény közösségi oldalán meséket, verseket tesz közzé. A vezetőség és a művészek úgy gondolják, ezzel is segíthetik a távoktatást, és a járvány miatt otthonukba kényszerült közönséget. A Weöres Sándor Színház művészei közül néhányan szintén vlogolnak majd.

 

Kanapén, fotelben ülve, vagy épp a kertben olvassák fel a Mesebolt Bábszínház színészei a meséket, verseket. A vezetőség és a művészek közös döntése volt, hogy a koronavírus járvány terjedése miatt bezárt intézmény stábja az interneten keresztül kapcsolatot tartson a közönséggel. A bábszínészek otthonuk biztonságában szabadon választott művekkel segítik a szülőket és a gyerekeket. A bábszínház úgy gondolja, az iskolások óvodások is szívesen hallgatnak mesét. Gyorsabban és hasznosan telik így az idő és a távoktatás részévé válnak az előadások.


Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, hogy mint minden területet, őket is érzékenyen érintett ez a járvány. Épp egy Tamkó Sirató Károly-darab igazgatói “előmegnézésén” vannak túl. A nagy véghajrába futottak volna bele a próbaidőszakkal, de az élet közbeszólt. Azt gondolták, ha úgyis mindenki otthon van egyéni felkészülésen, próbálják ki, hiszen mindenkinek van okostelefonja, van okossága hozzá. Próbáljanak hozzájárulni a szülői terhek csökkentéséhez, azzal is, hogy mesét mondanak. Öt napra szólóan mindenki öt napra szóló mesét mond fel.


A Weöres Sándor Színház művészei szomorúan búcsúztak a teátrumtól. Többen posztoltak saját oldalukon arról, hogy fájó szívvel hagyják el munkahelyüket. Az azonban nincs kizárva, hogy a színészek közül néhányan interneten keresztül vlogfelvételeket tesznek közzé. Kelemen Zoltán kisfiára vigyáz és közben tervezi, hogy néhány verset, prózai szöveget posztol majd a közeljövőben.


„Gondoltam korábban is, hogy megcsináljuk Varga Ricsivel a Tenger-szemben előadásunkat, ami eleve lett volna a héten a színházban. Az élet közbeszólt, Ricsi nem itt él, most nem tudjuk megoldani az utazást. Nem áll távol tőlem, koronavírus- járványtól függetlenül sem, hogy verseket tegyek közzé. Most is csinálok versvideókat, saját magamnak archiválásképpen. Tegnap rögzítettem este egy Ady-verset, ami ebben az időben nagyon időszerű, majd meglepetés lesz, ha valakit érdekel, megnézheti” – mondta el.   


A járvány idején érdemes követni a művészek közösségi oldalát, figyelni az intézmények posztjait, hiszen a közzétett versek, mesék nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is értékes elfoglaltság lehet.

 

Fotó: Mesebolt Bábszínház Facebook-oldal

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, a művelet pénzügyi hátterét a jelenlegi mezszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. Az októberi közgyűlésen is téma lesz a változás.
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.