km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Otthonról vlogolnak a bábosok és a színészek

Otthonról vlogolnak a bábosok és a színészek

A Mesebolt Bábszínház az intézmény közösségi oldalán meséket, verseket tesz közzé. A vezetőség és a művészek úgy gondolják, ezzel is segíthetik a távoktatást, és a járvány miatt otthonukba kényszerült közönséget. A Weöres Sándor Színház művészei közül néhányan szintén vlogolnak majd.

 

Kanapén, fotelben ülve, vagy épp a kertben olvassák fel a Mesebolt Bábszínház színészei a meséket, verseket. A vezetőség és a művészek közös döntése volt, hogy a koronavírus járvány terjedése miatt bezárt intézmény stábja az interneten keresztül kapcsolatot tartson a közönséggel. A bábszínészek otthonuk biztonságában szabadon választott művekkel segítik a szülőket és a gyerekeket. A bábszínház úgy gondolja, az iskolások óvodások is szívesen hallgatnak mesét. Gyorsabban és hasznosan telik így az idő és a távoktatás részévé válnak az előadások.


Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, hogy mint minden területet, őket is érzékenyen érintett ez a járvány. Épp egy Tamkó Sirató Károly-darab igazgatói “előmegnézésén” vannak túl. A nagy véghajrába futottak volna bele a próbaidőszakkal, de az élet közbeszólt. Azt gondolták, ha úgyis mindenki otthon van egyéni felkészülésen, próbálják ki, hiszen mindenkinek van okostelefonja, van okossága hozzá. Próbáljanak hozzájárulni a szülői terhek csökkentéséhez, azzal is, hogy mesét mondanak. Öt napra szólóan mindenki öt napra szóló mesét mond fel.


A Weöres Sándor Színház művészei szomorúan búcsúztak a teátrumtól. Többen posztoltak saját oldalukon arról, hogy fájó szívvel hagyják el munkahelyüket. Az azonban nincs kizárva, hogy a színészek közül néhányan interneten keresztül vlogfelvételeket tesznek közzé. Kelemen Zoltán kisfiára vigyáz és közben tervezi, hogy néhány verset, prózai szöveget posztol majd a közeljövőben.


„Gondoltam korábban is, hogy megcsináljuk Varga Ricsivel a Tenger-szemben előadásunkat, ami eleve lett volna a héten a színházban. Az élet közbeszólt, Ricsi nem itt él, most nem tudjuk megoldani az utazást. Nem áll távol tőlem, koronavírus- járványtól függetlenül sem, hogy verseket tegyek közzé. Most is csinálok versvideókat, saját magamnak archiválásképpen. Tegnap rögzítettem este egy Ady-verset, ami ebben az időben nagyon időszerű, majd meglepetés lesz, ha valakit érdekel, megnézheti” – mondta el.   


A járvány idején érdemes követni a művészek közösségi oldalát, figyelni az intézmények posztjait, hiszen a közzétett versek, mesék nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is értékes elfoglaltság lehet.

 

Fotó: Mesebolt Bábszínház Facebook-oldal

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.