km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
Vízkereszt: hangsúlyos a testbeszédünk

Vízkereszt: hangsúlyos a testbeszédünk

A becsapások komédiája Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című (1600-ban írt) klasszikusa, amit Vízkereszt, vagy bánom is én címmel vitt színre Horváth Csaba rendező a WSSZ-ben, közösen a Forte Társulattal.

 

Talán arra is rá szeretne ébreszteni bennünket Horváth Csaba Harangozó Gyula-díjas koreográfus, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni: komplex, teljes egész az emberi lényünk. Merthogy a leírt, avagy a kiejtett (vagy elhallgatott) szavaink a kommunikációnknak csak az egyik „szelete”. A mozgásunk, azaz a testbeszédünk legalább ugyanennyit – ha nem többet – nyom a latban. Árnyalhatjuk a közlendőnket azzal, ahogyan a testünket használjuk. A tartásunkkal, a mozdulatsorozatunkkal, a gesztusainkkal nemcsak önmagunkat jellemezzük, hanem mindezekkel kifejezőbbé, érthetőbbé, pontosabbá válhatunk. Miképpen a válasz-testreakciókat is a helyükön kezelhetjük. 


A pantomimnak (némajáték; a cselekményt arcjátékkal, mozdulatokkal, tánccal kifejező színpadi mű) életünk színterein is főszerep jut, anélkül is, hogy ennek a tudatában lennénk. De talán leeshet/leesik az a bizonyos tantusz, ha megnézzük ezt a mostani Vízkeresztet, s vesszük magunknak a fáradtságot, hogy értelmezzük, megfejtsük a látottakat. 


A komédia fordulatos cselekménye során csaknem mindenki mást mutat magáról, mint aki valójában. Ám a csak színlelt koreográfia (is) előbb-utóbb lelepleződik, végül fény derül az alakoskodásokra. (Képletesen meg konkrétan egyaránt.) 


Bravúros teljesítményt nyújt a WSSZ „manézsában” az ezúttal majdhogynem akrobatikusan mozgó csapat: Nagy Bakonyi Boglárka, Herman Flóra, Csonka Szilvia, Jámbor Nándor, Szabó Tibor, a három Forte-tag: Pallag Márton, Horkay Barnabás, Widder Kristóf, valamint Hajdu Péter István, Sipos László Márk (e. h.), Horváth Ákos, Nagy Cili, Keller-Dénes Emőke, Gyulai-Zékány István. Telitalálat Némedi Árpád cimbalmos kísér(l)ete.  


/Egyébiránt: „Csak 1879-ben volt a darab magyarországi bemutatója a Nemzeti Színházban. Azóta igen sokszor játszották mindenfelé. A Nemzeti Színház 1947-es, Major Tamás rendezte nagy sikerű felújításán az ikerpárt Mészáros Ági és Gábor Miklós játszotta” – Színházi kalauz, Budapest, Gondolat Kiadó, 1971./ 


A WSSZ-produkció arra is figyelmeztethet: a valóságos, hús-vér kapcsolatainkat nem pótolhatja sem SMS, sem egyéb (éteri) szómágia. Jelen kellene lennünk komplexen – fizikális valónkban, testbeszédünkkel is – egymás életében. Így mégiscsak nagyobb lenne az esély arra, hogy (naivitás?) megtaláljuk a közös nevezőket.    

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.