km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Vita Táplánszentkereszten a zöldhulladék-feldolgozóról

Vita Táplánszentkereszten a zöldhulladék-feldolgozóról

Egy tervezett zöldhulladék-feldolgozó helyszíne kavart vihart Táplánszentkereszten: a létesítmény ellen tiltakozók több száz aláírást gyűjtöttek össze, miután utólag értesültek a tervről. Múlt péntekre az önkormányzat lakossági fórumot hívott össze, de nem igazán közeledtek a beruházáshoz ragaszkodó önkormányzat és az azt ellenzők álláspontjai.

 

A múlt pénteken délután 5 órára teljesen megtelt a tápláni művelődési ház. Amint arról elsőként a www.ugytudjuk.hu beszámolt: a helyi képviselő-testület februárban kapott egy megkeresést Péter Imrétől, aki rámutatott egy konkrét területre, hogy az alkalmas lenne zöldhulladék-kezelő létesítésére. Igaz, hogy a terület a falu szélén van, ám alig pár tíz méterre vannak tőle lakóházak, sőt, a közelben egy temető is fekszik. A testület később egyhangúlag adott zöld utat az ötletnek, úgy, hogy a lakosságot teljes mértékben kihagyták a folyamatból.


Ez azonban nem akadályozta meg a táplániakat abban, hogy aláírásgyűjtésbe kezdjenek, és azt kérték: függessze fel a beruházást a kivitelező. Több százan látták el szignójukkal a dokumentumot, amelyet eljuttattak a hivatalba. A polgármester aztán a múlt péntekre lakossági fórumot hívott össze, hogy tisztázzák a kérdést. 


Perl János polgármester hosszú bevezetőjében idézett egyebek mellett az alaptörvényből, majd a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta, Jelezte: sokaknak problémát okoz az úgynevezett nyesedék elszállítása, az égetés pedig szintén nem jelent megoldást. Egy ideig türelemmel hallgatták a falu vezetőjének beszámolóját az érdeklődők, de később már igyekeztek kérdéseket is megfogalmazni a testület tagjai felé. Parázs vita bontakozott ki, a lakók nem elsősorban a beruházás ellen foglaltak állást, sokkal inkább azt sérelmezték, hogy miért a lakóövezet közvetlen közelében kezdődött meg az építkezés. A beruházást működtető Fakus Alpin Kft. szakemberei is érveltek az üzen létrehozása mellet, kiemelték, Cserszegtomajon már működik egy zöldhulladék-feldolgozó gyáruk, és ott semmiféle problémát nem okoz a mindennapokban. Jelen állás szerint a mostani kalkulációjuk alapján kéthavonta darálnak majd egy, másfél napot, közben összehordják majd a zöld nyesedéket. Kiemelték: semmiféle bűz-, szag- vagy zajhatást nem okoznak a tevékenységükkel.  


A lakók itt több alkalommal is kérdéseket fogalmaztak meg: sokak szerint a hulladék szállításával is gond lesz, és érdeklődtek: megvannak-e már a cégnek a működési engedélyhez szükséges szakhatósági engedélyei. Ezekkel még nem rendelkezik a Fakus Alpin Kft. Elhangzott az is, hogy mintegy 30 kilométeres körzetből hozzák majd ide a zöldhulladékot – ez sem szerzett nagy örömet a helybelieknek. 


Egy idő után aztán az a kérdés is elhangzott: ki is Péter Imre, az önkormányzat ugyanis vele kötötte meg a bérleti szerződést, ám a fórumra nem ment el. Az sem volt világos, hogyha a Fakus Alpin Kft. a telep üzemeltetője és nekik van engedélyük hulladékkezelésre, akkor miért Péter Imrével, mint magánemberrel szerződött le a táplánszentkereszti önkormányzat.  


A polgármester azzal próbálta nyugtatni a lakókat, nem igazán eredményesen, hogy a cég csak akkor működhet majd, hogy ha hatóságok mindent rendben találnak. 


Lakosi Miklós, a lakosság részéről úgy fogalmazott: több mint 600 írták alá, hogy nem oda akarják a zöldhulladék-feldolgozót, mert egész egyszerűen tartanak majd a por- és a zajkibocsátástól. Az is megfogalmazódott: 2 darálás közötti kalkulált feldolgozásra kerülő mennyiség (a mintegy10-15 kamion) legalább 6-7-szerese a faluban keletkező mennyiségnek, ez pedig nem feltétlenül szolgálja a településen élők érdekeit. Kiderült továbbá, hogy a telepen raklapot, ablakkeretet, és hasonló termékeket is begyűjtenek – erről csak később kaptak tájékoztatást a táplániak. Lakosi Miklós kiemelte: a helybeliek kompromisszumkészek, támogatják a beruházást, de egy távolabbi területen. 


Perl János a fórumot követően úgy fogalmazott, a telepen a helyi és környékbeli lakosoktól, önkormányzatoktól és vállalkozásoktól vennének át ágakat, nyesedékeket egyéb fahulladékot.


Ezek a tervek szerint kéthavonta egy-másfél nap alatt darálnák le, a darálékot azonnal elszállítanák a telepről egy olyan úton, ami a községet elkerüli. A polgármester szerint a zöldudvar létesítését szinte mindenki támogatta, annak elhelyezkedésével a környéken lakók nem értenek egyet, azonban a tevékenységre alkalmas, más önkormányzati tulajdonú ingatlan nem áll rendelkezésre.


A polgármester álláspontja szerint a zöldhulladék kezelése évek óta súlyosbodó gond, amit meg kell oldani. Ha a szakhatóságok nem fogadják el a vállalkozó által benyújtott dokumentációt, akkor a tevékenységhez szükséges engedélyek nélkül a zöldhulladék kezelése sem kezdődhet meg.


Az elhangzott érvek nem tudták legyőzni az előítéleteket, ezért a fórumnak várhatóan lesz folytatása, fogalmazott a polgármester.  

 

Krilov István
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.