km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Vita Táplánszentkereszten a zöldhulladék-feldolgozóról

Vita Táplánszentkereszten a zöldhulladék-feldolgozóról

Egy tervezett zöldhulladék-feldolgozó helyszíne kavart vihart Táplánszentkereszten: a létesítmény ellen tiltakozók több száz aláírást gyűjtöttek össze, miután utólag értesültek a tervről. Múlt péntekre az önkormányzat lakossági fórumot hívott össze, de nem igazán közeledtek a beruházáshoz ragaszkodó önkormányzat és az azt ellenzők álláspontjai.

 

A múlt pénteken délután 5 órára teljesen megtelt a tápláni művelődési ház. Amint arról elsőként a www.ugytudjuk.hu beszámolt: a helyi képviselő-testület februárban kapott egy megkeresést Péter Imrétől, aki rámutatott egy konkrét területre, hogy az alkalmas lenne zöldhulladék-kezelő létesítésére. Igaz, hogy a terület a falu szélén van, ám alig pár tíz méterre vannak tőle lakóházak, sőt, a közelben egy temető is fekszik. A testület később egyhangúlag adott zöld utat az ötletnek, úgy, hogy a lakosságot teljes mértékben kihagyták a folyamatból.


Ez azonban nem akadályozta meg a táplániakat abban, hogy aláírásgyűjtésbe kezdjenek, és azt kérték: függessze fel a beruházást a kivitelező. Több százan látták el szignójukkal a dokumentumot, amelyet eljuttattak a hivatalba. A polgármester aztán a múlt péntekre lakossági fórumot hívott össze, hogy tisztázzák a kérdést. 


Perl János polgármester hosszú bevezetőjében idézett egyebek mellett az alaptörvényből, majd a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta, Jelezte: sokaknak problémát okoz az úgynevezett nyesedék elszállítása, az égetés pedig szintén nem jelent megoldást. Egy ideig türelemmel hallgatták a falu vezetőjének beszámolóját az érdeklődők, de később már igyekeztek kérdéseket is megfogalmazni a testület tagjai felé. Parázs vita bontakozott ki, a lakók nem elsősorban a beruházás ellen foglaltak állást, sokkal inkább azt sérelmezték, hogy miért a lakóövezet közvetlen közelében kezdődött meg az építkezés. A beruházást működtető Fakus Alpin Kft. szakemberei is érveltek az üzen létrehozása mellet, kiemelték, Cserszegtomajon már működik egy zöldhulladék-feldolgozó gyáruk, és ott semmiféle problémát nem okoz a mindennapokban. Jelen állás szerint a mostani kalkulációjuk alapján kéthavonta darálnak majd egy, másfél napot, közben összehordják majd a zöld nyesedéket. Kiemelték: semmiféle bűz-, szag- vagy zajhatást nem okoznak a tevékenységükkel.  


A lakók itt több alkalommal is kérdéseket fogalmaztak meg: sokak szerint a hulladék szállításával is gond lesz, és érdeklődtek: megvannak-e már a cégnek a működési engedélyhez szükséges szakhatósági engedélyei. Ezekkel még nem rendelkezik a Fakus Alpin Kft. Elhangzott az is, hogy mintegy 30 kilométeres körzetből hozzák majd ide a zöldhulladékot – ez sem szerzett nagy örömet a helybelieknek. 


Egy idő után aztán az a kérdés is elhangzott: ki is Péter Imre, az önkormányzat ugyanis vele kötötte meg a bérleti szerződést, ám a fórumra nem ment el. Az sem volt világos, hogyha a Fakus Alpin Kft. a telep üzemeltetője és nekik van engedélyük hulladékkezelésre, akkor miért Péter Imrével, mint magánemberrel szerződött le a táplánszentkereszti önkormányzat.  


A polgármester azzal próbálta nyugtatni a lakókat, nem igazán eredményesen, hogy a cég csak akkor működhet majd, hogy ha hatóságok mindent rendben találnak. 


Lakosi Miklós, a lakosság részéről úgy fogalmazott: több mint 600 írták alá, hogy nem oda akarják a zöldhulladék-feldolgozót, mert egész egyszerűen tartanak majd a por- és a zajkibocsátástól. Az is megfogalmazódott: 2 darálás közötti kalkulált feldolgozásra kerülő mennyiség (a mintegy10-15 kamion) legalább 6-7-szerese a faluban keletkező mennyiségnek, ez pedig nem feltétlenül szolgálja a településen élők érdekeit. Kiderült továbbá, hogy a telepen raklapot, ablakkeretet, és hasonló termékeket is begyűjtenek – erről csak később kaptak tájékoztatást a táplániak. Lakosi Miklós kiemelte: a helybeliek kompromisszumkészek, támogatják a beruházást, de egy távolabbi területen. 


Perl János a fórumot követően úgy fogalmazott, a telepen a helyi és környékbeli lakosoktól, önkormányzatoktól és vállalkozásoktól vennének át ágakat, nyesedékeket egyéb fahulladékot.


Ezek a tervek szerint kéthavonta egy-másfél nap alatt darálnák le, a darálékot azonnal elszállítanák a telepről egy olyan úton, ami a községet elkerüli. A polgármester szerint a zöldudvar létesítését szinte mindenki támogatta, annak elhelyezkedésével a környéken lakók nem értenek egyet, azonban a tevékenységre alkalmas, más önkormányzati tulajdonú ingatlan nem áll rendelkezésre.


A polgármester álláspontja szerint a zöldhulladék kezelése évek óta súlyosbodó gond, amit meg kell oldani. Ha a szakhatóságok nem fogadják el a vállalkozó által benyújtott dokumentációt, akkor a tevékenységhez szükséges engedélyek nélkül a zöldhulladék kezelése sem kezdődhet meg.


Az elhangzott érvek nem tudták legyőzni az előítéleteket, ezért a fórumnak várhatóan lesz folytatása, fogalmazott a polgármester.  

 

Krilov István
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.
Bérlet- és jegyár csökkentés az SZKKA-nál
A szurkolókkal egyeztetett a kézilabda klub vezetősége a döntés meghozata előtt, írja a csapat hivatalos honlapja.