km/óra
  2020.09.19., szombat  •  Vilhelmina napja

Visszatérők, új fellépők a karneválon

Az idei lesz a huszadik Savaria Történelmi Karnevál. Az előadók jöttek-mentek ez idő alatt, de van, ami nem változott. Napok kérdése, és nyomdába kerül a műsorfüzet.

Az előkészületekben volt némi késés a megszokotthoz képest, de nem a szervezés miatt. – Január negyedikére egy ütős és nívós műsortervvel rendelkeztünk, amely méltó lett volna a jubileumi huszadik karneválhoz. A város költségvetését azonban, és így a rendezvényét is, csak április végén hagyta jóvá a közgyűlés – magyarázta meg érdeklődésünkre Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője a csúszást. A kapósabb művészek pedig, akik azonnali szerződést szerettek volna, közben elkeltek. – Készítettünk egy második programtervet, csökkentett büdzsével, amelyet a végleges költségvetés ismeretében aztán ismét átdolgoztunk, idén tehát háromszor állítottuk össze a karneváli műsort – fogalmazott a főszervező. – Emiatt aztán több tervezett fellépő koncertjét is újra kellett gondolni.

–A Savaria Történelmi Karnevál tervezett önkormányzati támogatása idén 47,5 millió forint volt. Majdnem annyi, mint 2000-ben – jegyezte meg Grünwald Stefánia. Ezt egészítette ki április végén a közgyűlés további 20 millió forinttal, amit kizárólag az eseményekre fordít a stáb. A technikai megvalósításra egyébként összesen 37 és fél millió forint jut ebből – ezt persze más forrásból ki kell egészíteni, hogy fedezze a költségeket –, programokra pedig 36 millió forint áll rendelkezésre. A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatása mindezt 20 millió forinttal pótolja ki, sőt a jegyekből, vendéglátósok és kereskedők területhasználati díjából saját bevétele is van a szervezőknek. A plusz forrásokra szükség is van, hiszen a nagy fellépők magas díjat kérnek, és a műszaki elvárás is más ma a fesztivállal szemben, mint tizenkilenc évvel ezelőtt.

–Sokat ötletelt a csapat az idei programokon. Két elv mentén indultunk el. Az egyik a „best of 20”, azaz a húsz év közönségkedvenc fellépőinek visszahívása, a másik pedig a hagyományokkal való teljes szakítás volt. Egyik sem nyert, a két irány együtt érvényesül majd. Itt debütált és futott be például annak idején a Kerekes Band, ők idén is láthatóak-hallhatóak lesznek, külföldi előadók közül viszont több újdonsággal találkozhat a közönség. Olyanokat kerestünk meg, akik még Magyarországon sem jártak soha – mondta az ügyvezető.

Az örök visszatérők a hagyományőrzők, nélkülük – és főleg a Savaria Legio nélkül – nincsen karnevál. Katonai vezetőjük, Németh János szerint gyökeresen megváltozott a feladatuk a két évtized alatt.
–Amíg egykor a teljes történelmi játék előkészítésében részt vettünk, addig a szerepünk most a fellépésekre korlátozódik. Lokálpatrióták vagyunk, és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy folyamatosan részesei lehettünk a karneválnak – mondta a centurio. A jubileum is jó apropó arra, hogy hangsúlyosabban megjelenjen a történelmi múlt. Ami a helyszíneket illeti, idén nem lesz Zsidó udvar – a hitközség ugyanis csendes évet tart a holokauszt 75. évfordulójára tekintettel –, lesz viszont Keresztény udvar a főplébánián, és néhány apróbb módosítás is várható.

A szervezők egyébként készítettek nemrég egy felmérést a város turizmusfejlesztési koncepciójához, amelyben Szombathely legkedveltebb attrakcióiról faggatták a válaszadókat. Ebből kiderült, hogy a toplistát toronymagasan a karnevál vezeti, minden más jócskán leszakadva követi. Nemcsak a hazai fesztiválok sorában foglal el tehát rangos helyet a rendezvény, hanem a szombathelyiek körében is népszerű. És bár fanyalgók is mindig akadnak, azért ez a többség számára húsz éve egy biztos pont a nyárban.
»há

Savaria Fórum 29. évfolyam 33. szám - 2020.09.11.
Savaria Fórum 29. évfolyam 33. szám - 2020.09.11.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megszüntetik az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását
Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország megszünteti az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását. A hír péntek délelőtt az osztrák Belügyminisztérium honlapján jelent meg.
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
A szeptember 1-re tervezett magyar határzárról közölt cikket a kurier.at. Az Ausztriában dolgozó magyar ingázók ügyében már történt egyeztetés, hivatalos bejelentés hétfőn várható.
Gulyás Gergely: szeptember 1-től zárjuk a határokat
A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Ausztriai magyar ingázók: órákkal a határzárás előtt még nagy a bizonytalanság
Csak találgatni tudnak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók, hogy a szeptember 1-én életbe lépő, a határzárról szóló kormányrendelet intézkedései nyomán mi vár rájuk. 
Orbán Viktor: szigorú határvédelmi intézkedéseket rendeltünk el
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése után Facebook-videójában.
legfrissebbek
Nem maradhatunk tétlenek: A Pásztor című film Szent Mártont is megidézi
Nagy horderejű szombathelyi energiák (is) kellettek ahhoz, hogy a rendező-forgatókönyvíró Illés László A Pásztor (The Shepherd) című második nagyjátékfilmje megszülethessen. Tóth Gergely operatőr is földink. A Weöres Sándor Színház művészei – Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián – szintúgy kiemelkedőt nyújtanak. Az alkotás eddig két tucatnál több díjat érdemelt ki világszerte.
Szlovákiában ismét rekordot döntött a fertőzöttek száma
Ismét rekordot döntött a koronavírus miatti Covid-19-járvány újonnan regisztrált fertőzötteinek száma csütörtökön Szlovákiában.
Szuperkupa: a Sevilla 2500 jegyet visszamondott a budapesti mérkőzésre
A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.