km/óra
  2020.11.28., szombat  •  Stefánia napja

Visszatérők, új fellépők a karneválon

Az idei lesz a huszadik Savaria Történelmi Karnevál. Az előadók jöttek-mentek ez idő alatt, de van, ami nem változott. Napok kérdése, és nyomdába kerül a műsorfüzet.

Az előkészületekben volt némi késés a megszokotthoz képest, de nem a szervezés miatt. – Január negyedikére egy ütős és nívós műsortervvel rendelkeztünk, amely méltó lett volna a jubileumi huszadik karneválhoz. A város költségvetését azonban, és így a rendezvényét is, csak április végén hagyta jóvá a közgyűlés – magyarázta meg érdeklődésünkre Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője a csúszást. A kapósabb művészek pedig, akik azonnali szerződést szerettek volna, közben elkeltek. – Készítettünk egy második programtervet, csökkentett büdzsével, amelyet a végleges költségvetés ismeretében aztán ismét átdolgoztunk, idén tehát háromszor állítottuk össze a karneváli műsort – fogalmazott a főszervező. – Emiatt aztán több tervezett fellépő koncertjét is újra kellett gondolni.

–A Savaria Történelmi Karnevál tervezett önkormányzati támogatása idén 47,5 millió forint volt. Majdnem annyi, mint 2000-ben – jegyezte meg Grünwald Stefánia. Ezt egészítette ki április végén a közgyűlés további 20 millió forinttal, amit kizárólag az eseményekre fordít a stáb. A technikai megvalósításra egyébként összesen 37 és fél millió forint jut ebből – ezt persze más forrásból ki kell egészíteni, hogy fedezze a költségeket –, programokra pedig 36 millió forint áll rendelkezésre. A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatása mindezt 20 millió forinttal pótolja ki, sőt a jegyekből, vendéglátósok és kereskedők területhasználati díjából saját bevétele is van a szervezőknek. A plusz forrásokra szükség is van, hiszen a nagy fellépők magas díjat kérnek, és a műszaki elvárás is más ma a fesztivállal szemben, mint tizenkilenc évvel ezelőtt.

–Sokat ötletelt a csapat az idei programokon. Két elv mentén indultunk el. Az egyik a „best of 20”, azaz a húsz év közönségkedvenc fellépőinek visszahívása, a másik pedig a hagyományokkal való teljes szakítás volt. Egyik sem nyert, a két irány együtt érvényesül majd. Itt debütált és futott be például annak idején a Kerekes Band, ők idén is láthatóak-hallhatóak lesznek, külföldi előadók közül viszont több újdonsággal találkozhat a közönség. Olyanokat kerestünk meg, akik még Magyarországon sem jártak soha – mondta az ügyvezető.

Az örök visszatérők a hagyományőrzők, nélkülük – és főleg a Savaria Legio nélkül – nincsen karnevál. Katonai vezetőjük, Németh János szerint gyökeresen megváltozott a feladatuk a két évtized alatt.
–Amíg egykor a teljes történelmi játék előkészítésében részt vettünk, addig a szerepünk most a fellépésekre korlátozódik. Lokálpatrióták vagyunk, és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy folyamatosan részesei lehettünk a karneválnak – mondta a centurio. A jubileum is jó apropó arra, hogy hangsúlyosabban megjelenjen a történelmi múlt. Ami a helyszíneket illeti, idén nem lesz Zsidó udvar – a hitközség ugyanis csendes évet tart a holokauszt 75. évfordulójára tekintettel –, lesz viszont Keresztény udvar a főplébánián, és néhány apróbb módosítás is várható.

A szervezők egyébként készítettek nemrég egy felmérést a város turizmusfejlesztési koncepciójához, amelyben Szombathely legkedveltebb attrakcióiról faggatták a válaszadókat. Ebből kiderült, hogy a toplistát toronymagasan a karnevál vezeti, minden más jócskán leszakadva követi. Nemcsak a hazai fesztiválok sorában foglal el tehát rangos helyet a rendezvény, hanem a szombathelyiek körében is népszerű. És bár fanyalgók is mindig akadnak, azért ez a többség számára húsz éve egy biztos pont a nyárban.
»há

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Online ünnepelték idén a véradók napját
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
Csillogó fényárban úszik a belváros
Advent a várakozás, a felkészülés időszaka. Első hétvégéjére ünnepi díszbe borult a szombathelyi Fő tér, bekapcsolták a karácsonyi díszfényeket. A járvány miatt vásár idén nem lesz, de a karácsonyi hangulatot magunkba szívhatjuk a belvárosban. Fotósunk ezúttal a feldíszített belvárosról készített látványos képriportot. Gyönyörködjünk a csillogó fényárban úszó felvételekben!
Megölték az iráni atomprogram atyját
Tűzharcba keveredett az iráni atomprogram atyjaként ismert Mohszen Fahrizade testőrsége ismeretlenekkel Teherán mellett péntek este. A 69 éves tudós a hivatalos beszámolók szerint meghalt. Irán nem hivatalosan Izraelt sejti az akció mögött.
Decemberben ritka közel lesz egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz
Decemberben a Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy ha valaki egy kicsit rövidlátó, szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fogja látni az égitesteket.