km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Visszatérés az intézményekbe

Visszatérés az intézményekbe

Megnyitottak hétfőn reggel a szombathelyi óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A gyerekek túlnyomó többsége visszatért az intézményekbe, kevesen választották az otthontanulást. Az osztálytermekben nem, de az iskolák közösségi tereiben kötelező a maszkviselés.


Sok család élete tért vissza legalább nagyjából a régi kerékvágásba, miután a kormány úgy döntött, alsó tagozatban április 19-től újraindul a jelenléti oktatás. Az iskolák március 8-án zártak le, hat hetet online tanultak a legkisebbek is. László nyolcéves kislányát hozta iskolába a hosszúra nyúlt szünet után. Kérdésünkre elmondta, Anna már nagyon várta, hogy újra láthassa az osztálytársait, hiányzott neki a közösség. Az elsős tananyagot otthon megtanulni még úgy is nagyon nehéz volt, hogy az órákat Google Meet-en keresztül tartották, így lehetőség volt kérdezni, a gyerekek együtt haladtak, bevárták, aki esetleg lemaradt.

 

Persze így is oda kellett ülni mellé, segíteni, motiválni, mert Anna nagyon nehezen értette meg, hogy itthon ugyanaz a dolga, mint az iskolában, fűzte hozzá az apuka. Erika is otthon tanult a kisfiával a lezárás alatt, miközben a munkáját is ellátta home office-ban, és a kisebb, óvodás testvérről is gondoskodott. Rémálom volt egyszerre tanulni, dolgozni, háztartást vezetni, többfrontos harcnak éreztem a mindennapokat, fogalmazott az anyuka. Arra a heti egy-két napra, amikor személyesen meg kellett jelennie a munkahelyén, a férje vett ki szabadságot, így jelentősen megcsappantak a szabadnapjai. Ezzel az is kérdésessé vált, hogyan oldják majd meg a nyári szünet alatti gyerekfelügyeletet.

 

Távolléti engedély

 

Szakértők szerint túl vagyunk a járvány harmadik hullámának csúcsán, néhány szülő mégis biztonságosabbnak gondolta, ha továbbra is otthon tartja gyermekét. Szerettük volna megtudni, hogy a Szombathelyi Tankerület iskoláiban hányan döntöttek úgy, hogy távol maradnak a jelenléti oktatástól, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Az intézményekben jellemző, hogy alacsony az otthon maradt tanulók aránya, aki mégis így döntött, a bizonytalan járványhelyzet miatt tette. Az egyik szülő kérdésünkre elmondta, tart attól, hogy a gyermeke megfertőződik a nagy létszámú közösségben, és hazaviszi a fertőzést az idős nagyszülőknek. Mivel meg tudja oldani az otthoni munkát és tanulást, inkább ezt a megoldást választotta. Ezeket a kéréseket az igazgatókhoz kell eljuttatni.

 

– Készültünk az újranyitásra, sőt, mi igazán arra készültünk, hogy jönnek a felsős tanulóink is. Sajnos velük még nem találkozhatunk, az alsósok érkeztek meg hétfőn reggel. A higiéniai intézkedéseket megtettük, fertőtlenítettük az iskolát, lázméréssel, kézfertőtlenítéssel fogadtuk a gyerekeket, ahogy a rendkívüli szünet előtti időben is – tájékoztatott Sátory Károly, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója. – A szülőket levélben értesítettük arról, hogy két lehetőségük van. Vagy jönnek a gyerekek iskolába, vagy alapos indokkal otthon maradnak. Kaptunk szülői kéréseket arra vonatkozóan, hogy maradjanak otthon a gyerekek, ez osztályonként átlagban 4-5 tanulót jelent.
A távolmaradást az intézményvezető engedélyezheti, ez igazolt hiányzásnak számít. 

 

Online kapcsolattal vagy anélkül

 

Az órai anyagot és a házi feladatot a KRÉTA-rendszerbe töltik fel, és az otthon maradt tanuló a saját tempójában haladhat vele, akár szülői segítséggel. Vannak iskolák, ahol a diákok online bekapcsolódhatnak az órai munkába, de ezt az EMMI rendelete szerint nem kötelező biztosítani, a legtöbb intézményben nincs is rá lehetőség. A Gothard Jenő Általános Iskolában megoldják, hogy az otthon maradt tanulók valós időben figyelemmel kísérhessék a tanórát.

 

– Tavaly kialakítottuk minden évfolyamon a Google Classroom platformját, amit a pedagógusaink nagy része nagyon hasznosnak vél, és alkalmazzák is. Így a diákjainknak lehetőségük van otthonról bekapcsolódni az osztályteremben folyó óra menetébe, nem maradnak le, kérdezhetnek, együtt haladhatnak a társaikkal a tananyagban – mondta el Nagyné Tancsics Ildikó, a Gothard iskola intézményvezetője. Az iskolákban a csoportbontásos órákon megoldható, hogy a tanulók másfél méter távolságban üljenek le, az összevont tanórákon azonban a legtöbb helyen maszkot kell viselni, ahogy a közösségi terekben, a mosdókban, folyosókon is.

 

A felső tagozatosok és a középiskolások jelen állás szerint május 10-én térhetnek vissza az iskolapadba.

 

Kinyitottak az ovik is

 

Az előzetes felmérések szerint a szombathelyi ovisok 65 százaléka tért vissza az intézményekbe hétfőn. Sok szülő már nem tudta megoldani az otthoni felügyeletet. Továbbra is működik a zsiliprendszer, a szülő az épület bejáratánál adja át gyermekét a dajkának vagy az óvónőnek, és délután is itt várakozhat rá. A gyerekeknek belépésnél testhőt mérnek, fertőtlenítik a kezüket, figyelnek a távolságtartásra, ezért csoportösszevonások sincsenek. A Barátság Óvodát viszont szerdától lezárták az intézmény egyik dolgozójának pozitív tesztje miatt.

 

kzs

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.