km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Visszatérés az intézményekbe

Visszatérés az intézményekbe

Megnyitottak hétfőn reggel a szombathelyi óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A gyerekek túlnyomó többsége visszatért az intézményekbe, kevesen választották az otthontanulást. Az osztálytermekben nem, de az iskolák közösségi tereiben kötelező a maszkviselés.


Sok család élete tért vissza legalább nagyjából a régi kerékvágásba, miután a kormány úgy döntött, alsó tagozatban április 19-től újraindul a jelenléti oktatás. Az iskolák március 8-án zártak le, hat hetet online tanultak a legkisebbek is. László nyolcéves kislányát hozta iskolába a hosszúra nyúlt szünet után. Kérdésünkre elmondta, Anna már nagyon várta, hogy újra láthassa az osztálytársait, hiányzott neki a közösség. Az elsős tananyagot otthon megtanulni még úgy is nagyon nehéz volt, hogy az órákat Google Meet-en keresztül tartották, így lehetőség volt kérdezni, a gyerekek együtt haladtak, bevárták, aki esetleg lemaradt.

 

Persze így is oda kellett ülni mellé, segíteni, motiválni, mert Anna nagyon nehezen értette meg, hogy itthon ugyanaz a dolga, mint az iskolában, fűzte hozzá az apuka. Erika is otthon tanult a kisfiával a lezárás alatt, miközben a munkáját is ellátta home office-ban, és a kisebb, óvodás testvérről is gondoskodott. Rémálom volt egyszerre tanulni, dolgozni, háztartást vezetni, többfrontos harcnak éreztem a mindennapokat, fogalmazott az anyuka. Arra a heti egy-két napra, amikor személyesen meg kellett jelennie a munkahelyén, a férje vett ki szabadságot, így jelentősen megcsappantak a szabadnapjai. Ezzel az is kérdésessé vált, hogyan oldják majd meg a nyári szünet alatti gyerekfelügyeletet.

 

Távolléti engedély

 

Szakértők szerint túl vagyunk a járvány harmadik hullámának csúcsán, néhány szülő mégis biztonságosabbnak gondolta, ha továbbra is otthon tartja gyermekét. Szerettük volna megtudni, hogy a Szombathelyi Tankerület iskoláiban hányan döntöttek úgy, hogy távol maradnak a jelenléti oktatástól, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Az intézményekben jellemző, hogy alacsony az otthon maradt tanulók aránya, aki mégis így döntött, a bizonytalan járványhelyzet miatt tette. Az egyik szülő kérdésünkre elmondta, tart attól, hogy a gyermeke megfertőződik a nagy létszámú közösségben, és hazaviszi a fertőzést az idős nagyszülőknek. Mivel meg tudja oldani az otthoni munkát és tanulást, inkább ezt a megoldást választotta. Ezeket a kéréseket az igazgatókhoz kell eljuttatni.

 

– Készültünk az újranyitásra, sőt, mi igazán arra készültünk, hogy jönnek a felsős tanulóink is. Sajnos velük még nem találkozhatunk, az alsósok érkeztek meg hétfőn reggel. A higiéniai intézkedéseket megtettük, fertőtlenítettük az iskolát, lázméréssel, kézfertőtlenítéssel fogadtuk a gyerekeket, ahogy a rendkívüli szünet előtti időben is – tájékoztatott Sátory Károly, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója. – A szülőket levélben értesítettük arról, hogy két lehetőségük van. Vagy jönnek a gyerekek iskolába, vagy alapos indokkal otthon maradnak. Kaptunk szülői kéréseket arra vonatkozóan, hogy maradjanak otthon a gyerekek, ez osztályonként átlagban 4-5 tanulót jelent.
A távolmaradást az intézményvezető engedélyezheti, ez igazolt hiányzásnak számít. 

 

Online kapcsolattal vagy anélkül

 

Az órai anyagot és a házi feladatot a KRÉTA-rendszerbe töltik fel, és az otthon maradt tanuló a saját tempójában haladhat vele, akár szülői segítséggel. Vannak iskolák, ahol a diákok online bekapcsolódhatnak az órai munkába, de ezt az EMMI rendelete szerint nem kötelező biztosítani, a legtöbb intézményben nincs is rá lehetőség. A Gothard Jenő Általános Iskolában megoldják, hogy az otthon maradt tanulók valós időben figyelemmel kísérhessék a tanórát.

 

– Tavaly kialakítottuk minden évfolyamon a Google Classroom platformját, amit a pedagógusaink nagy része nagyon hasznosnak vél, és alkalmazzák is. Így a diákjainknak lehetőségük van otthonról bekapcsolódni az osztályteremben folyó óra menetébe, nem maradnak le, kérdezhetnek, együtt haladhatnak a társaikkal a tananyagban – mondta el Nagyné Tancsics Ildikó, a Gothard iskola intézményvezetője. Az iskolákban a csoportbontásos órákon megoldható, hogy a tanulók másfél méter távolságban üljenek le, az összevont tanórákon azonban a legtöbb helyen maszkot kell viselni, ahogy a közösségi terekben, a mosdókban, folyosókon is.

 

A felső tagozatosok és a középiskolások jelen állás szerint május 10-én térhetnek vissza az iskolapadba.

 

Kinyitottak az ovik is

 

Az előzetes felmérések szerint a szombathelyi ovisok 65 százaléka tért vissza az intézményekbe hétfőn. Sok szülő már nem tudta megoldani az otthoni felügyeletet. Továbbra is működik a zsiliprendszer, a szülő az épület bejáratánál adja át gyermekét a dajkának vagy az óvónőnek, és délután is itt várakozhat rá. A gyerekeknek belépésnél testhőt mérnek, fertőtlenítik a kezüket, figyelnek a távolságtartásra, ezért csoportösszevonások sincsenek. A Barátság Óvodát viszont szerdától lezárták az intézmény egyik dolgozójának pozitív tesztje miatt.

 

kzs

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.