km/óra
  2021.01.24., vasárnap  •  Timót napja
Virtuálisan találkozott először Bécs és Budapest polgármestere

Virtuálisan találkozott először Bécs és Budapest polgármestere

Videókonferencián került sor az első találkozásra Michael Ludwig, Bécs polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere között. A koronavírus elleni védekezésben való tapasztalatcserén kívül különböző városi együttműködési lehetőségek is szóba kerültek, áll Bécs Város Külképviseleti Irodájának a közleményében.

 

A vírushelyzet miatt csak digitálisan, egy videókonferencia formájában kerülhetett sor az első, rég várt polgármesteri találkozóra Michael Ludwig és Karácsony Gergely között.  A bécsi polgármester tavaly októberben az elsők között gratulált a budapesti főpolgármesternek friss kinevezéséhez, ezt Karácsony Gergely rögtön a beszélgetés elején meg is köszönte kollégájának. 


Mint írják, a körülbelül egy órás találkozón a városvezetők elsősorban a koronavírus elleni védekezésről cseréltek tapasztalatokat. Szóba került többek között a közösségi közlekedés minél hatékonyabb működtetése, és a nehéz helyzetben lévő gazdaság, ami fővárosi szinten különösen nagy kihívás elé állítja a vezetőket.  Michael Ludwig hangsúlyozta, a koronavírus ideje alatt fontosabb az európai városok közötti együttműködés, mint valaha. Ahhoz, hogy hatékony várospolitika valósulhasson meg, egységesen kell érvényesíteni az érdekeket az Európai Bizottság előtt, illetve ennek során érdemes az olyan európai városokat tömörítő hálózatokra támaszkodni, mint az „Eurocities” (ennek Bécs és Budapest is a tagja). A bécsi polgármester hozzátette még, hogy „a liberális demokrácia elvén működő városok jelentik a gazdaság és a társadalom motorját”. Fontos, hogy „a társadalmi alapjogok a vírushelyzet alatt se csorbuljanak”, ennek biztosításában az Európai Uniónak nagy szerepe van. 


A beszélgetés végén a két polgármester megegyezett egy újabb találkozóban, Pozsony, Prága és Varsó polgármesterével együtt, aminek, ha a helyzet lehetővé teszi, Bécs Városa nagy örömmel ad otthont. 


Fotó: Virtuális találkozó © C.Jobst / PID

kapcsolódó cikkek
Fokozatosan újranyitnak a bécsi óvodák, a szülők visszatérnek dolgozni
Fokozatosan újranyitnak a bécsi óvodák, a szülők visszatérnek dolgozni
A húsvét utáni óvatos nyitás és a májusban várható további enyhítések miatt az óvodák újranyitására is egyre nagyobb szükség van. Bécs egy fokozatos nyitási tervet dolgozott ki májustól kezdődően, írja Bécs Város Külképviseleti Irodája.
kapcsolódó cikkek
Fokozatosan újranyitnak a bécsi óvodák, a szülők visszatérnek dolgozni
Fokozatosan újranyitnak a bécsi óvodák, a szülők visszatérnek dolgozni
A húsvét utáni óvatos nyitás és a májusban várható további enyhítések miatt az óvodák újranyitására is egyre nagyobb szükség van. Bécs egy fokozatos nyitási tervet dolgozott ki májustól kezdődően, írja Bécs Város Külképviseleti Irodája.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Az éttermek és szállodák pünkösdig nem számíthatnak újranyitásra Frissítés: a kormány cáfol, nincsen ilyen döntés
Levelet kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a hazai szállodások és éttermesek azzal kapcsolatban, hogy pünkösd előtt ne számítsanak nyitásra. A kormány cáfolta, hogy ilyen döntést hozott volna.
legfrissebbek
Vendéglátás: a túlélés a cél
A túlélésért küzdenek az éttermek, a koronavírus-járvány leginkább a turizmus-vendéglátás szektort sújtotta. Európa több országában is kinyitottak a tiltás ellenére, mert nem bírják tovább elszenvedni a bevételkiesést. Nálunk erről nincs szó, továbbra is betartják a szigorú egészségvédelmi intézkedéseket, de aki még talpon van, nagyon várja az újranyitást. Szombathelyi vendéglősöket kérdeztünk arról, ki, hogyan küzd a fennmaradásért.
Döntetlennel hangolt a Haladás a bajnoki rajtra
Mátyus János együttese jövő vasárnap délután a Gyirmót ellen kezdi meg a tavaszi szezont.
Készülnek a félévi értesítők
Közeledik a 2020/2021-es tanév első félévének zárása az általános és középiskolákban, jövő héten osztják ki az értesítőket. Az utolsó héten még lehetőségük volt a diákoknak arra, hogy javítsanak érdemjegyeiken. A járvány miatti hiányzások és a digitális oktatás a tanárok és a tanulók számára is megnehezítette az értékelést.
Meghalt Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró
101 éves korában elhunyt Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró, akinek nevéhez számos világsiker - többek között A hét mesterlövész és a Viszontlátásra a pokolban - fűződik.
Régészeti leletekkel bukott le a szerb férfi
Orgazdaság miatt vádemelést javasol a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy szerb férfi ellen, aki a gyanú szerint mintegy nyolc és fél millió forint értékű régészeti leletet akart Magyarországon keresztül Nyugat-Európába vinni.