km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
A virológus szerint ennél sokkal magasabb lesz az új koronavírus-fertőzöttek száma

A virológus szerint ennél sokkal magasabb lesz az új koronavírus-fertőzöttek száma

Tavasszal még 64 év volt a koronavírus-fertőzöttek átlagéletkora, mostanra viszont ez 31 évre csökkent, a halálozások száma ezért is nem emelkedett. Jakab Ferenc úgy látja, ez 4-5 hét múlva viszont változhat, fogalmazott Jakab Ferenc virológus az ATV Start című műsorában.

 

Jelenleg 130 vakcinafejlesztési projekt van folyamatban világszerte. Ebből 30 klinikai vizsgálati fázisban, 6 pedig már a harmadik fázisban van, ami – ahogy Jakab Ferenc virológus fogalmazott az ATV Start című műsorában –, már célvonal közeli állapot. Ezekről – a harmadik fázisban tartó vakcinákról – év végén, következő év elején várhatóak előzetes eredmények – árulta el Jakab. Tudomása szerint a magyar kormány az angliai, oxfordi vakcinára kötött le 5 millió adagot, ami egyike a 6 harmadik fázisban lévő fejlesztésnek.


Mint írják, a virológus reményei szerint Európában 2021 első félévében kezdődhet meg a vakcinálási program. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: ekkorra még nem fejeződik majd be a fázis hármas vizsgálat teljes kiértékelése.


Jakab szerint az elmúlt napok fertőzöttségi adatai valóban magasak, de arra figyelmeztet: lesz még ennél jóval magasabb is. Nyakunkon az ősz és a tél, a felsőlégúti fertőzések virágkora. Ezért, ha már nyáron ilyen szintű az emelkedés, akkor az év utolsó szakaszában még drasztikusabb emelkedésre számíthatunk” – magyarázta.


Jakab Ferenc szerint nagyon fontos változás a fertőzöttek átlagéletkorának csökkenése. Tavasszal ugyanis ez 64 év volt, mostanra viszont egészen 31 évre csökkent, a halálozások száma ezért is nem emelkedett. Ugyanakkor, ahogy több szakértő is, Jakab Ferenc is felhívta rá a figyelmet: 4-5 hét múlva ez is megváltozik majd.


A szakma szerint ugyanis ennyi csúszás van az esetszám és a halálozási ráta emelkedése között, ennyi idő elteltével kerül át a fiatalabb populációról az idősebb korosztályra, hacsak nem teszünk ellen. Ebben a lakosságnak hatalmas felelőssége van – magyarázta Jakab.


Azt határozottan kijelentette: az egész járványnak egyedül egy biztonságos és hatékony vakcina vethet véget, és az is csak akkor, ha a lakosság legalább 50 százaléka beoltatja magát. „Soha máskor nem lesz vége” – fogalmazott.

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.