km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Virágágyások új formában: szárazságtűrő növények kerülnek a szombathelyi utcákra

Virágágyások új formában: szárazságtűrő növények kerülnek a szombathelyi utcákra

Új szemlélet szerint ültetik be a virágágyásokat a városban. Az egynyári növények egyre kevésbé viselik el a klímaváltozás hatásait, ezért helyettük szárazságtűrő évelőket telepítenek a terelőszigetekre és körforgalmakba. Most az ágyások előkészítése, gyommentesítése folyik, az ültetés májusban kezdődik.

Változatos, színes növények díszítették korábban a Neumann-iskola előtti körforgalmat, most gazos a terület - de nem azért, mert elhanyagolták. A város forgalmas részein régóta alkalmazzák az egy- és kétnyári beültetéseket tavasszal és ősszel. Ám a magas tápanyag-, víz- és fényigényű egynyáriak egyre kevésbé tűrik a klímaváltozás okozta mostoha körülményeket, a csapadékhiányt és a forróságot.

-A városban számos olyan virágágyásunk van, ahol ilyen rossz feltételek adódtak. Ilyen a Neumann-körforgalom, a Bagolyvárnál az új körforgalom, a Jókai-Jégpince kereszteződésénél lévő szigetek és a Bartók-Rohonci terelőszigetek. Akár le is burkolhatnánk ezeket a felületeket, de az nem ökologikus megoldás, azzal a klímaváltozás hatásait erősítem, és én az ellen akarok dolgozni. Így hát a  körülményekhez megfelelő növényfajt kell választani - mondta el Dénes Veronika városi főkertész.

Szárazságtűrő évelő növényekkel víztakarékos kerteket alakítanak ki 15-20 fajjal. Az ötlet Kaliforniából származik, ahol drasztikusan csökkent a csapadékmennyiség, és már vízkorlátozást is be kellett vezetni. Az új virágágyások tervei tavaly ősszel elkészültek. Figyelembe vettek ökológiai és esztétikai szempontokat, valamint azt, hogy a növények magassága ne akadályozza a közlekedést. A Neumann-körforgalom kavicskert jellegű lesz.

-Az évelő növények kinézete hónapról hónapra változik. Úgy próbáljuk kialakítani, hogy májustól októberig adjon színben harmonizáló virágdíszt. Ezek az ágyások kialakítás alatt vannak. Kulcskérdés a gyommentesítés, a vegyszeres gyomirtás már megtörtént - fogalmazott Dénes Veronika.

Az ágyásokból 5-7 centiméter mélyen kitermelik a talajt, és kavics-mulcs réteget terítenek rá, ami később visszatartja a gyomokat. Az évelő növények termesztése már folyik, a kiültetésük májusban kezdődik. Fontos tudni, hogy ezek az ágyások az első évben még nem mutatják meg igazi arcukat, viszont később a forgalmas közterületek tetszetős díszei lesznek, és a fenntartásuk is kevésbé munkaigényes. A főkertész azt reméli, elnyerik a lakosság tetszését, és a szombathelyiek akár saját kertjeikben is alkalmazzák majd az új szemléletet. Ahol automata öntözőberendezés üzemel, ott megtartják az egynyári ágyásokat.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint