km/óra
  2021.02.25., csütörtök  •  Mátyás napja
Villogó pötty a filmes világtérképen

Villogó pötty a filmes világtérképen

Gyorsfutár kopogtatott a napokban Illés László (1987) szombathelyi rendező, forgatókönyvíró, producer otthonának ajtaján. Kezében csomaggal, benne Apollón-szobrocskával. A feladó a Los Angeles-i Olympus Filmfesztivál zsűrije, melynek tagjai A Pásztor (The Shepherd) című filmdrámának ítélték oda 2020 legjobb nagyjátékfilmje díját, amit a plasztika-küldemény jelképez.

 

Sorrendben e mostani A Pásztor huszonnyolcadik fesztivál-elismerése. A 2019-ben külföldi, úgynevezett közösségi finanszírozásban született alkotást a tavaly szeptemberi, nagy sikerű szombathelyi díszbemutatón, az AGORA-Savaria Filmszínházban láthatta először a vasi közönség. A vetítést követő közönségtalálkozón „kétségbeejtően felemelőnek” jellemezte a filmet Benke Éva, Radnóti-díjas tanárnő. Az érdeklődők akkor (a világjárvány szünetében) még személyesen találkozhattak Illés Lászlóval, a szintén szombathelyi Tóth Gergely operatőrrel, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián szereplőkkel, Grósz Arthur Valentin zeneszerzővel, Bodza Ottó hangmérnökkel.


Hogy abszurd-e háziköntösben, bejárati ajtóban átvenni neves filmfesztivál fődíját, amiként az a minap történt? Nem kevésbé elképesztő, mint a sárgolyónkat lerohanó, s újra meg újra rohamozó ragály. Szükség (számtalan) törvényt bont immár majd’ egy esztendeje, miért pont egy díjátvétel lenne szokványos pandémia idején? Se reflektorfény, se ünnepi beszéd, se tapsvihar. Sem állófogadás, ahol az impresszáriók ajánlatok sorával rohamozhatnák – rohamozhatták volna – meg a díjazott szombathelyi film szülőatyját. Ámbár Illés Lászlónak azért így sem lehet oka most panaszra.


„Ha nem lenne Covid, akkor eleget tehettem volna az Olympus Filmfesztivált szervezők meghívásának, s ez egyben a személyes kapcsolatok szempontjából sem lett volna utolsó. Ám ez a legújabb díj természetesen így is sokat jelent számomra, leginkább lelkileg. Mert hiszen ennek – és A Pásztorért kapott korábbi díjaknak is – köszönhetően, mondhatni villogó pöttyként felkerültem a filmes világtérképre. Érkeznek megkeresések, odafigyelnek arra, amit mondok; nagyjából megtanulják, ki vagyok. Mindezek folyományaként most is vannak munkáim, illetve vannak jövőbe mutató tervek, amik remélhetőleg hamar meg is valósulnak. A következő filmemhez is sikerült több támogatót, producert találni, s ezek tényleg A Pásztor sikerének köszönhetők. Éppen most érkeztem haza forgatásról, ami szintén úgymond hozomány. Megrendelésre készítek kisjátékfilmet a leendő vadászati világkiállításra. Fiatal vadász kalandját meséljük el” – árulta el érdeklődésünkre a fiatal művész. „Szakmailag sem utolsó, hogy leszerződtem egy amerikai filmforgalmazóval. A Pásztor az Egyesült Államokban hivatalosan is megjelenik DVD-n, látható lesz televízióban, valamint online felületen. S aminek most a legjobban örülök, az, hogy fönt lesz a Netflixen, így Magyarországról elérhetővé válik.”   


Hamarosan kezdi forgatni újabb nagyjátékfilmjét is a Kőszegi-hegységben. Ami biztos, hogy a főszereplő Balogh János, illetve Horváth Ákos. Mindketten a Weöres Sándor Színház művészei. Külhoni színészek is csatlakoznak a stábhoz. A film műfaja: bűnügyi thriller. Ízelítő a szinopszisból (vázlatból): „Hegyvidéki tájon járunk, naplementében. Sziklákat, tisztásokat és végtelen erdőket látunk madártávlatból. A lombok alatt egy harmincas éveiben járó, jóképű férfi, Ádám tűnik fel, aki teljes túrafelszerelésben menetel. Erősen gyöngyöző homloka árulkodik arról, hogy régóta úton van, de fátyolos tekintetében teljesen más tükröződik: valami nagyon mélyről jövő fájdalom és kiábrándultság… A hegycsúcsra ér… Furcsa hangokat hall… Óvatos léptekkel halad tovább… Egy nem odaillő formára lesz figyelmes. Ahogy közelebb ér, szeme elkerekedik, az arcán a teljes döbbenet lesz úrrá: a kilátó bejárata előtt…”. No, de maradjunk annyiban, hogy többet még nem árulhatunk el a Beszélő Trófeák című filmről, ami szintén főleg külföldi közösségi finanszírozásból születhet.


Illés László ekként morfondírozik: „Külhonban az emberek (még) szeretnek adni. És rájuk, ismeretlenül is, újra és újra lehet számítani. Úgy segítenek, hogy nem fűződik hozzá érdekük, szimplán támogatni akarják azt, hogy más emberek az életben előrébb jussanak. Itthon, ha valaki gazdag, akkor többnyire már, bocsánat, de egyre zsugoribb. Kint nem felejtik el azt, ők hogyan kezdték, hogy nekik éveik mentek a levesbe, mert nem volt senki, aki segített volna rajtuk. Pont ezért ők (akiket én ismerek) meg úgy gondolkodnak, hogy segítenek másokon, ezzel kis plusz időt adva nekik, ami a legnagyobb érték”. 

 

"Szeretnék egy magasabb szintre lépni"


„Persze ezt a ’fitying-filmezést’ sem lehet örökké csinálni, rengeteg erőt emészt fel, amiben szépen lassan elsorvad az ember. Ez a mostani (Beszélő Trófeák) lesz az utolsó ilyenem, aztán szeretnék egy magasabb szintre lépni. Úgy gondolom, hogy három filmmel, rengeteg díjjal és sok országban történt forgalmazással már megérdemlem, hogy ezt a periódusomat lezárjam.” (Illés László)  

 


Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Nem maradhatunk tétlenek: A Pásztor című film Szent Mártont is megidézi
Nem maradhatunk tétlenek: A Pásztor című film Szent Mártont is megidézi
Nagy horderejű szombathelyi energiák (is) kellettek ahhoz, hogy a rendező-forgatókönyvíró Illés László A Pásztor (The Shepherd) című második nagyjátékfilmje megszülethessen. Tóth Gergely operatőr is földink. A Weöres Sándor Színház művészei – Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián – szintúgy kiemelkedőt nyújtanak. Az alkotás eddig két tucatnál több díjat érdemelt ki világszerte.
kapcsolódó cikkek
Nem maradhatunk tétlenek: A Pásztor című film Szent Mártont is megidézi
Nem maradhatunk tétlenek: A Pásztor című film Szent Mártont is megidézi
Nagy horderejű szombathelyi energiák (is) kellettek ahhoz, hogy a rendező-forgatókönyvíró Illés László A Pásztor (The Shepherd) című második nagyjátékfilmje megszülethessen. Tóth Gergely operatőr is földink. A Weöres Sándor Színház művészei – Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián – szintúgy kiemelkedőt nyújtanak. Az alkotás eddig két tucatnál több díjat érdemelt ki világszerte.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Haladás: Búcsú a kupától
A Kisvárda jutott a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé: az NB/I-es együttes 0-1-re győzött a Szombathelyi Haladás ellen.
Oltópont, költségvetés, Fő téri illemhely – Online fogadóórát tartott a polgármester
A fertőzöttek száma szempontjából kedvező a helyzet Szombathelyen, de szükséges az óvintézkedések fenntartása ahhoz, hogy ez így is maradjon – egyebek mellett járványügyi helyzetjelentést is adott dr. Nemény András az év első online polgármesteri fogadóóráján, amit az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán követhettek a szombathelyiek.
Rendkívüli támogatást kaphatnak az állatkertek
Rendkívüli támogatást kaphatnak a pandémia miatt nehéz helyzetbe került magánalapítású állatkertek.
Buffont választották minden idők legjobb kapusának
A Juventusban védő Gianluigi Buffon lett minden idők legjobb kapusa a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS).
A távmunkában érintettek kitartanának a home office mellett
A koronavírus-járvány alatt legalább heti egy napot otthonról dolgozók 96 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot a járvány után is - közölte a Reacty Digital szerdán, év eleji kutatási eredményeit ismertetve az MTI-vel.