km/óra
  2021.07.27., kedd  •  Olga, Liliána napja
Viharokkal érkezik meg az enyhülés

Viharokkal érkezik meg az enyhülés

Pénteken megérkezik a hidegfront, ami kisöpri a kánikulát az országból. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a napos időt a déli órákig kevesebb, délutántól egyre több felhő zavarja.

 

A nap első felében elvétve, késő délutántól több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás és jégeső kíséretében. Az északnyugati, nyugati szél élénk lesz, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is várhatók.


Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 38 fok között várható. A Dunántúl északnyugati részére már megérkezik a hűvösebb levegő, de keleten továbbra is kitart majd a kánikula. Késő estére 20, 27 fokra hűl le a levegő.


Az OMSZ több figyelmeztetést is kiadott. Zivatar miatt Somogy, Fejér, Nógrád és Pest megye kivételével az egész országra narancssárga veszélyjelzés van érvényben. Felhőszakadás miatt mindenhova kiadták citromsárga figyelmeztetést. Vas megyében másodfokú riasztás van érvényben, mivel hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Elsőfokú a riasztás a felhőszakadás miatt, mivel az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.


Azt írják, hogy a délután második felétől előbb a Nyugat-Dunántúlra érkezhetnek intenzív zivatarok, estefelé pedig a déli megyékben és az Alföldön várható kiterjedt zivatartevékenység. Erősen viharos szélrohamok (akár 100 km/h-t meghaladó lökések), nagy méretű jégeső, felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 mm) kísérheti az intenzív gócokat.


Az éjszaka második felében az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében zivatarok, heves zivatarok kialakulása sem kizárt, amelyek hajnalra északkelet felé mozognak, majd távoznak. Az intenzív gócokhoz elsősorban viharos (akár 70, 80 km/h-t meghaladó) szél, emellett nagy méretű jégeső (akár >2 cm átmérő) és felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 mm lehulló csapadék, lokálisan ennél több sem kizárt) társulhat – írja az OMSZ az előrejelzésében.

Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
14 éves lányt keres a szombathelyi rendőrség
Kisbabájával a kezében kért segítséget a balesetet szenvedett nő Szombathely határában
Csütörtökön történt személyi sérüléses közlekedési baleset Szombathely és Gyöngyösfalu között, a 87-es főúton. Álló Volvóba rohant egy Suzuki, az okozó elvesztette az eszméletét.
Gyújtsatok ma egy gyertyát Rozikámért! – Egy édesanya kérése
Pontosan egy éve történt az elmúlt évek talán legmegrázóbb közlekedési balesete Vas megyében, idézi fel a 112press.
Nemet mondtak a magyar helyreállítási tervre
Az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg a kormány nem nyújt az unió által elvárt garanciákat.
Szombathely az egészségipar fellegvárává válhat
A tervezett egészségipari fejlesztésekről és az ehhez kapcsolható uniós forrásokról tartott közös sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője ma délelőtt a Városháza előtti téren. Elhangzott: mindhárman igyekeznek saját területükön tenni azért, hogy Szombathely az egészségipar fellegvárává váljon a jövőben.
legfrissebbek
Tizenhárman fulladtak bele az idén a Balatonba
Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához. 
Újranyithat a vízminőség miatt bezárt négy velencei-tavi strand
A jelenlegi eredmények szerint nem igazolt, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vizébe.
Márton Anna negyedik lett női kardban 
Márton Anna vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen a női kardozók hétfői egyéni versenyében a tokiói olimpián, ezzel a negyedik helyen végzett. 
Elkezdődött az őzek násza
Őznász idején a bakok kergetik a sutákat és más, konkurens bakokat, miközben jóval figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában. 
Szombaton rendezik a Strandok éjszakáját, hajnalig tart nyitva több vasi és zalai létesítmény is.
A Zalakarosi Fürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Bükfürdő Thermal and Spa is csatlakozott a programhoz.