km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Vihar az orvosi ügyelet körül: az OMSZ felmondta a várossal kötött szerződést

Vihar az orvosi ügyelet körül: az OMSZ felmondta a várossal kötött szerződést

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be dr. Puskás Tivadar polgármester: az Országos Mentőszolgálat levélben értesítette, hogy bontják az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződésüket, miután a közgyűlés nem szavazta meg a működéshez szükséges további 32 millió forintot. Az ellenzéki többség szerint az OMSZ modellje helyett van más megoldás is, ami olcsóbb, ők az ügyeletet adó helyi orvosoknak juttatnának több pénzt.

Lassan 17 éve üzemel Szombathelyen az orvosi ügyeleti rendszer, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a mentők telephelyén, a saját járműparkjukkal, szakdolgozóikkal és komplett irányító rendszerükkel látja el a betegeket munkaidőn kívül. Dr. Puskás Tivadar szerdán arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy őt az OMSZ levélben értesítette, hogy ezt a szerződést felbontják, miután a közgyűlés nem szavazta meg az eddigi 30 millió forintos alapösszegen felüli további 32 millió forintot, ami a stabil működéshez kellene. „Veszélyesnek tartom, hogy egy kialakult, jól működő szisztéma, amit megszoktak a betegek és az ellátók is, az megváltozik, mert az ellenzéki többség szerint nem érdemes erre fordítani az anyagiakat” – fejtette ki véleményét a polgármester. A hiányzó pénz egyébként benzinre, gyógyszerekre kell kisebb részben, a legnagyobb hányada pedig bérekre. Az OMSZ ennek hiányában volt kénytelen bontani a szerződést, aminek három hónapos türelmi ideje van. Ez szeptember közepén jár le” – mondta dr. Puskás Tivadar.

Mire is kell a 32 millió?

A szombathelyi orvosi ügyelet finanszírozása még a két hónappal ezelőtti közgyűlésen került elő, amikor az ellenzéki többség és az egészségügyi szakmai bizottság egy feltétellel támogatta a duplájára emelt orvosi ügyeleti támogatást. „Már akkor javasoltuk, hogy a plusz összegről döntsenek később. Ezt fogadta el az új többség, azzal, hogy ha kell, a vizsgálat végén kiegészítik a most megítélt összeget” – mondta az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje. Itt elhangzott, aMarkusovszky Kórházhajlandóságot mutat az orvosi ügyelet működtetésére, saját eszközparkjával. Nemény András emlékeztetett: az egészségügyi szakmai bizottság kérésére és a közgyűlési döntés értelmében a polgármester levelet írt a mentőszolgálatnak, azt kérve, indokolják meg, hogy idén miért kérnek dupla annyi pénzt az ügyelet működtetésére, mint tavaly. A választ egyelőre nem ismerjük, így pontosan nem lehet tudni, hogy mire is kell az a 32 millió forint.

 

Két megoldás lehetséges

A polgármester szerint a jelenlegi helyzetet két módon lehet orvosolni, azaz biztosítani a szombathelyiek számára a működő ügyeletet: az egyik, hogy a közgyűlési többségben lévő ellenzék megszavazza a soron következő keddi ülésen a költségvetés-módosítást, és az eddigi 30 millió forinton felül további 32 millió forintot különítenek el az orvosi ügyelet éves finanszírozására, vagy a város maga vállalja, hogy megszervezi az ellátást. „Azokat az eszközöket, amik most az OMSZ tulajdonát képezik, be kell szerezni, fel kell állítani a rendszert, meg kell szervezni az irányítást” – hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar.

 

Olcsóbban is működhet az ügyelet

 

Nemény András a Savaria Fórumnak azt mondta: garantálni tudja, hogy a város orvosi ügyeleti rendszere stabilan fog működni. Az Éljen Szombathely frakció felelősen gazdálkodik Szombathely pénzével az egészségügyben is. „Az ellátást végző szombathelyi orvosoknak akarunk többletpénzt adni és nem a mentőszolgálat budapesti vízfejének. Az ország nagyobb részében nem az OMSZ végzi ezt a szolgáltatást, így például a szombathelyi kistérségben, hanem más egészségügyi szolgáltató – jóval kevesebbért: harmadannyi pénzből működik, mint amennyiért korábban az OMSZ ellátta a feladatot. Biztosítani fogjuk az orvosi ügyelet folyamatos működését, az ehhez szükséges forrást rendelkezésre bocsájtjuk. A szolgáltatást az fogja végezni, aki a munkát végző szombathelyi orvosok részére több pénzt juttat” – nyugtatta meg a szombathelyieket Nemény András. (Kéner Balázs)

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Érkezik a Facebook társkeresője
Az Egyesült Államok után hamarosan Európán belül is elérhető lesz a Facebook társkereső funkciója a Dating nevű alkalmazás.
Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése
Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
A Falco klubvezetése megpróbálja elérni, hogy a FIBA jóváírja számukra a Novgorod elleni BL-találkozót
A szombathelyiek csupán pár órával a mérkőzés előtt értesültek az oroszoknál produkált pozitív eredményekről, és ezzel együtt a halasztásról.
Operatív törzs: már 1613-szor intézkedtek védelmi intézkedések megszegése miatt
A jogszabály hatályba lépése óta már 1613 esetben intézkedtek a rendőrök védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Felújítják a gencsapáti vasúti átjárót