km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Egy tisztább, rendezettebb Szombathelyért közösen kell tenni

Egy tisztább, rendezettebb Szombathelyért közösen kell tenni

Sajtótájékoztatót tartott a "Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!" elnevezésű köztisztasági program részleteiről dr. Nemény András, Szombathely polgármestere és Horváth Soma alpolgármester. Több közösségépítő, szemléletváltó akciót is meghirdetnek a tisztább városkép érdekében, például a Városi nagytakarítást és a Fogadj örökbe egy parkot!.

 

Dr. Nemény András polgármester a sajtótájékoztató elején hangsúlyozta, hogy Szombathely városvezetésének egyik kiemelkedő célja a közterületek rendezettségének és tisztaságának folyamatos biztosítása. Úgy fogalmazott, elég nagy a baj Szombathelyen, ezért muszáj valamit tenni. Ez azonban nemcsak politikai döntés, hanem a késztetést belülről, szívből kell érezni, szemléletváltásra van szükség. Csak együtt, közösen lehet tenni ez ügyben, ezért indítják el a „Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!” elnevezésű  köztisztasági programot. 


A polgármester elmondta, hogy a zöldterületek rendezésére az elmúlt évekhez képest 90 millió forint többletfedezet áll a parkfenntartó cég, a Szompark Kft. rendelkezésére, ezen a járvány ellenére sem változtattak. A közgyűlés elé kerülő előterjesztésben példamutatásra ösztönzik a képviselőket. Arra kérik a 14 egyéni választókerületi képviselőt, hogy az idei évtől minden évben legalább egy alkalommal szervezzenek szemétszedést a körzeteikben. Ezzel ugyanis jelentősen hozzájárulhatnak a körzetük szebbé és tisztábbá tételéhez a lakosság bevonásával. Ezen kívül a „Te szedd!” akcióhoz hasonlóan évente 1 alkalommal „Városi nagytakarítást” is szerveznek majd.  Továbbá kezdeményezik a „Fogadj örökbe egy parkot” program elindulását is, melyben felhívással fordulnak a városban működő gazdasági társaságokhoz, civil szervezetekhez, intézményekhez, baráti társaságokhoz. Erre a kezdeményezésre egyébként már most is van jelentkező. A polgármester hozzátette, hogy reméli, ilyen formában mindegyik parknak lesz őre. 


Elmondta még, hogy az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem elején járnak, de pozitív tapasztalataik vannak. Külön figyelmet fordítanak a Parkerdőre, ahol komoly méreteket ölt az illegális szemétlerakás. Ezen kívül a bevásárlóközpontok parkolóinak rendezettsége érdekében a városvezetés megkereste a nagyobb kereskedelmi cégeket.


A polgármester hangsúlyozta még, szeretnék, ha Szombathely tiszta, szép, rendezett város lenne, ehhez együtt kell vigyázniuk a megyeszékhelyre. 


Horváth Soma alpolgármester szerint is szemléletváltásra van szükség. Elmondta, hogy 2010 és 2019 között 51 millió forintot költött az önkormányzat az illegális hulladék elszállítására. A 2015-2016. években az illegálisan elhelyezett hulladékok elszállítására fordított összegek jelentős részét a szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellett elhelyezett hulladékok elszállításának költsége jelentette.


Ezen mindenképpen változtatni szeretnének, ezt szolgálják a már megtett intézkedések, a kamerarendszer telepítése. Ennek hozománya, hogy jelenleg 4 folyamatban lévő büntetőeljárás és hat szabálysértési eljárás van az illegális lerakás miatt. 
 

kapcsolódó cikkek
Fellépnek az agresszív koldulás és az illegális szemétlerakók ellen
Fellépnek az agresszív koldulás és az illegális szemétlerakók ellen
Az utóbbi időben vált jellemzővé az agresszív koldulás a belvárosban és a nagyobb bevásárlóközpontok környékén, ami sokakban riadalmat kelt. A koldulás szabálysértés, a rendőrök eddig 90 esetben intézkedtek, és a jövőben is erélyesen lépnek fel ellene. A Szombathely közbiztonságát érintő akut problémákra keres megoldást a városvezetés - erről tartott sajtótájékoztatót a polgármester és a Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.
kapcsolódó cikkek
Fellépnek az agresszív koldulás és az illegális szemétlerakók ellen
Fellépnek az agresszív koldulás és az illegális szemétlerakók ellen
Az utóbbi időben vált jellemzővé az agresszív koldulás a belvárosban és a nagyobb bevásárlóközpontok környékén, ami sokakban riadalmat kelt. A koldulás szabálysértés, a rendőrök eddig 90 esetben intézkedtek, és a jövőben is erélyesen lépnek fel ellene. A Szombathely közbiztonságát érintő akut problémákra keres megoldást a városvezetés - erről tartott sajtótájékoztatót a polgármester és a Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.