km/óra
  2020.11.30., hétfő  •  András, Andor napja
Vidám, Vénusz, VAOSZ és a többiek: eltűnt szombathelyi éttermek az Életünk tematikus számában

Vidám, Vénusz, VAOSZ és a többiek: eltűnt szombathelyi éttermek az Életünk tematikus számában

A szombathelyi vendéglátás történetét bemutató tematikus számmal jelentkezett az Életünk folyóirat – a decemberi lapszámot kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. 

Az Életünk tematikus száma Szombathely vendéglátásának történetét öleli fel az 1800-as évektől egészen a rendszerváltásig. A folyóirat úgy épül fel, akárcsak egy étlap. Az előételek és főételek közé olyan nagy múltú vendéglők kerültek, mint a Pannonia, a Hungária vagy a Derkovits étterem. 


– Vannak a kis savanyúságaink, ezek híres bűnesetek vagy olyan negatív hírek, amikor mondjuk horogkeresztes vendéglő nyílt Szombathelyen  nyilatkozta Szalainé Bodor Edit, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgató-helyettese a Szombathelyi televíziónak.  Aztán a desszertek következnek, a pikáns részei a kiadványnak, például, amikor Japán mulató étterem nyílt Szombathelyen, vagy megnyílt a Hungária szállónak a  büféje, és fillérekért árultak kávét, illetve forralt bort. 


A forrást a könyvtár dokumentumai, cikkek, képeslapok, fényképek mellett Horváth József és Spiegler Tibor helytörténeti kutatók magángyűjteményének darabjai adták.
 

– Örülök, hogy a közönség megismerheti a régi, legendás helyeket, például a vasúti restit, amelyiknek híreneve és nagyon jó konyhája volt, és még egy terasszal is rendelkezett a vágányok felől  emlékezett visssza Spiegler Tibor.  Én még gyerekoromban ott ebédeltem a szüleimmel, varázslatos világ volt egy gyerek számára. 


A lapszámbemutatón elhangzott: korábban a  vendéglők közösségi terekként működtek, a tulajdonosok folyóiratokat, hírlapokat járattak. Eszmét lehetett cserélni, és elengedhetetlen volt a zene. 


A lapban szereplő egykori vendéglők, kiskocsmák, talponállók nagy része ma már nem üzemel. Ezekkel kapcsolatos emlékeiket és saját történeteiket is megosztották a hallgatósággal a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Pammer István, Végh Lajos, Végh András valamint Kiss Ervin vendéglátósok. Bajzik Zsolt levéltáros pedig a kocsmák, csárdák világába kalauzolta el a résztvevőket..

Fotó: Nagy Jácint

 

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Új helyére került a város adventi koszorúja
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Termelői gasztrokaluz vezet át minket az országon
TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.
Milliós bírság vár a Barcára Messi emlékezése miatt
A FIFA szabályzata szerint 3000 eurós büntetést fog kapni a Barcelona, amiért Lionel Messi Diego Maradona mezével emlékezett a múlt héten elhunyt argentin legendára.
Jövő decemberben lesz a téli Universiade
Jövő decemberben rendezik meg az eredetileg januárra tervezett, de már korábban elhalasztott téli Universiadét, amelyet 2021-ben még ezen a néven bonyolítanak le.
Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta az európai levegő
Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből.
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott
A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.