km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Vidám, Vénusz, VAOSZ és a többiek: eltűnt szombathelyi éttermek az Életünk tematikus számában

Vidám, Vénusz, VAOSZ és a többiek: eltűnt szombathelyi éttermek az Életünk tematikus számában

A szombathelyi vendéglátás történetét bemutató tematikus számmal jelentkezett az Életünk folyóirat – a decemberi lapszámot kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. 

Az Életünk tematikus száma Szombathely vendéglátásának történetét öleli fel az 1800-as évektől egészen a rendszerváltásig. A folyóirat úgy épül fel, akárcsak egy étlap. Az előételek és főételek közé olyan nagy múltú vendéglők kerültek, mint a Pannonia, a Hungária vagy a Derkovits étterem. 


– Vannak a kis savanyúságaink, ezek híres bűnesetek vagy olyan negatív hírek, amikor mondjuk horogkeresztes vendéglő nyílt Szombathelyen  nyilatkozta Szalainé Bodor Edit, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgató-helyettese a Szombathelyi televíziónak.  Aztán a desszertek következnek, a pikáns részei a kiadványnak, például, amikor Japán mulató étterem nyílt Szombathelyen, vagy megnyílt a Hungária szállónak a  büféje, és fillérekért árultak kávét, illetve forralt bort. 


A forrást a könyvtár dokumentumai, cikkek, képeslapok, fényképek mellett Horváth József és Spiegler Tibor helytörténeti kutatók magángyűjteményének darabjai adták.
 

– Örülök, hogy a közönség megismerheti a régi, legendás helyeket, például a vasúti restit, amelyiknek híreneve és nagyon jó konyhája volt, és még egy terasszal is rendelkezett a vágányok felől  emlékezett visssza Spiegler Tibor.  Én még gyerekoromban ott ebédeltem a szüleimmel, varázslatos világ volt egy gyerek számára. 


A lapszámbemutatón elhangzott: korábban a  vendéglők közösségi terekként működtek, a tulajdonosok folyóiratokat, hírlapokat járattak. Eszmét lehetett cserélni, és elengedhetetlen volt a zene. 


A lapban szereplő egykori vendéglők, kiskocsmák, talponállók nagy része ma már nem üzemel. Ezekkel kapcsolatos emlékeiket és saját történeteiket is megosztották a hallgatósággal a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Pammer István, Végh Lajos, Végh András valamint Kiss Ervin vendéglátósok. Bajzik Zsolt levéltáros pedig a kocsmák, csárdák világába kalauzolta el a résztvevőket..

Fotó: Nagy Jácint

 

 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok