km/óra
  2021.07.30., péntek  •  Judit, Xénia napja
Vészesen fogynak a fecskék, pedig nagy szükségünk van rájuk

Vészesen fogynak a fecskék, pedig nagy szükségünk van rájuk

Egyetlen fecske naponta 850 rovart fogyaszt el – mégsem becsüljük meg kellőképpen a vérszívók és betegségeket terjesztő kártevők természetes ellenfelét. Az emberek mellett a klímaváltozás is tizedeli őket.

Hazánkban mindössze 4-féle fecskefaj fészkel, számuk az elmúlt két évtizedben óvatos becslések szerint is megfeleződött. Magyarországon védettek, eszmei értékük ötvenezer forint. Fészkük leverése egész évben tilos.

Gyurácz József ELTE SEK  tanszékvezetője az alábbiakat mondta a madarakról a Szombathelyi Televíziónak:

- A kifejlett fecskék 15-20 grammosak mindössze, de valóban nagyon sok repülő rovart, szúnyogokat, legyeket fogyasztanak, és ezzel bizony épp az emberre veszélyes, betegségeket terjesztő rovarokat tartják féken. Ha pedig a fecskeállomány drasztikusan csökken, akkor éppen ezeknek a rovaroknak a száma nőhet meg. A falvakban visszaesett az állattartás, így kevesebb a rovar, a klímaváltozás miatti aszályos időszakok pedig a fészeképítést akadályozzák, ha nincs eső, nincs sár, ami fontos kötőanyag.

 


Tavalyi évben az egyik épületet szigeteltük - nyilatkozta az SZTV-nek Beliznai Pálné, a BEM Lakásszövetkezet elnöke -, és nem tudtuk az egyik lépcsőházat leszigetelni, mert éppen akkor költöttek a fecskék és nem volt szívünk a fecskefészket – és nem is lehet – leverni, de megoldást találtunk. A nemzeti parkkal egyeztetve műfészkekbe telepítették át a madarakat. A kerámia edény most dísze a frissen szigetelt és festett épületnek Ennek a háznak a lakói pedig papírtálcával fogják fel a lepotyogó ürüléket. 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kisbabájával a kezében kért segítséget a balesetet szenvedett nő Szombathely határában
Csütörtökön történt személyi sérüléses közlekedési baleset Szombathely és Gyöngyösfalu között, a 87-es főúton. Álló Volvóba rohant egy Suzuki, az okozó elvesztette az eszméletét.
Frissen kinevezett óvodavezetőket köszöntött a polgármester
Óvodavezetői kinevezéseikről szóló okiratot adott át irodájában július 28-án dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere Ganzerné Dávid Gabriellának, Halász Imrénének, Kovács-Fodor Viktóriának, valamint Pajor Andrásnénak, olvasható a város honlapján.
Gyújtsatok ma egy gyertyát Rozikámért! – Egy édesanya kérése
Pontosan egy éve történt az elmúlt évek talán legmegrázóbb közlekedési balesete Vas megyében, idézi fel a 112press.
Továbbra is keresi a rendőrség az andrásfai Bödei Istvánt
A Vasvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 2020 novemberében indított körözési eljárást Bödei István, 64 éves, andrásfai lakos eltűnése miatt, áll a rendőrség közleményében.
Orbán: a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz
Az emberek 55 százaléka túl van két oltáson, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország. De a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
legfrissebbek
Egy-két napon belül vége a hőhullámnak
Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.
A delta variáns súlyosabb betegséget okozhat, mint a Covid-19 más változatai
A koronavírus gyorsan terjedő delta variánsa súlyosabb betegségeket okozhat és fertőzőbb, mint a Covid-19 más változatai - áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) belső jelentésében, amelyből pénteken a The Washington Post és a The New York Times amerikai napilapok közöltek részleteket.
Szijjártó: ismét lesz magyar űrhajós
Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós - jelentette be a közösségi oldalán pénteken a külgazdasági és külügyminiszter.
Válogatott magasember a Falco legfrissebb igazolása
Golomán György Belgiumból érkezik a háromszoros magyar bajnok szombathelyiekhez.
Kamion szorított le egy traktort a 86-oson, elhajtott a baleset okozója
Körmend irányába tartott a 86-os főúton egy bálákat szállító John Deere traktor. A szerelvényt Egyházasrádóc előtt egy kamion kezdte előzni, de szemből gépkocsi érkezett.