km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Elménydúsan telt az idei kisinas tábor

Elménydúsan telt az idei kisinas tábor

A Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ együttműködésében megvalósuló pályaorientációs napközis tábor résztvevői tartalmas, élménydús időszakot tölthettek el július 1-jétől 5-ig. A 6-7. osztályt befejezett fiatalok az érdekes és a hasznos programokon keresztül olyan élményeket szerezhettek, amelyek segítik őket a pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos döntésben, olvasható a közleményben.

 

Mint írják, kezdésként Szabolcs Gergely élménypedagógiai foglalkozásán ismerkedtek egymással, a két táborvezetővel: Csáki Ivett és Lajos Andrea pályaorientációs tanácsadókkal. A játékok tökéletesen alkalmasak arra, hogy a kamaszok megmutassák karaktereiket, erősségeiket, vagy épp gyengeségeiket, és az így formálódó közösségben ki-ki megtalálja a helyét, szerepét. 


A gyerekek játékos és kreatív foglalkozásokon, céglátogatásokon vettek részt a hét során. Jártak a FALCO Zrt. üzemében, ahol Kovács Tamás PR-vezető a körforgásos gazdaság előnyeiről beszélt, elmondta, hogy a szelektív fahulladék összegyűjtésével és újrahasznosítasával védik a környezetet, óvják az erdőket, igyekeznek minél kisebb karbonlábnyomot hagyni, mindemellett új munkahelyeket is teremtenek. A diákok megtudhatták, hogy az 1939-ben kis fűrészüzemként indult cég ma már Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb bútor- és építőipari lemezgyártója.


A táborozók MÁV ZRt. és a MÁV - START Zrt. szombathelyi területi igazgatóságán is vendégeskedtek. Benéztek a légópincébe, vasúttörténeti kiállításon kalandoztak a múltba, próbálkoztak Morse-kódfejtéssel, klasszikus, papír alapú menetrend alapján tájékozódtak, és még egy szabadulószobából is kijutottak, fogalmaztak. 


A Pálos Károly Szociális és Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat IV. sz. Szakmai Egység Idősek Klubjának meghívására egyik délután a Gagarin utcai intézménybe sétáltak át a tábor bázisául szolgáló egyetemről. Két generáció tagjai találkoztak: logikai és türelemfeladványokat oldottak meg, szellemes vetélkedőn, ügyességi versenyen mérték össze képességeiket, különféle társasjátékok is előkerültek. Zárásként együtt lefestették a kertben található padokat. A fiatalok tisztelettel, szeretettel fordultak az idősekhez, akik már izgatottan várták a kis csapatot - a közös esemény minden résztvevő számára emlékezetes, szép élményt hozott. Az Országos Rendőr-főkapitányság Szombathelyi Hívásfogadó Központja is szerepelt a külső helyszínek között. A gyerekek gyorsan megtanulták a szlogent: három szervezet - mentő, rendőr, tűzoltó - , egy hívószám, azaz 112. Nyilvánvalóvá vált számukra, hogy mely helyzetekben van szükség a rendőrségre, mikor érkeznek a tűzoltók, mikor mentenek a mentők. Beleláthattak a hívásközpont munkájába, élőben is megtapasztalhatták a hívásfogadást. Kiderült: ezt a munkát nagyfokú hivatástudattal, rendkívüli türelemmel, kiváló kommunikációs és koncentrációs képességekkel lehet csak végezni, tették hozzá. 


A Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda munkatársai mozgásos, szabadtéri időtöltésen meséltek hivatásukról, relaxálós technikákat, feszültséglevezetési praktikákat mutattak be. A "kisinasok" pénzügyi vetélkedőn tehették próbára magukat Bakos Péter, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. regionális igazgatójának vezetésével, szó esett a fizetőeszköz keletkezésének történetéről, a monetáris tudatosságról, hasznos, praktikus információkkal gazdagodtak. A Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Tilinger-Kecskeméti Edit Európai Unióról szóló előadását hallgathatták meg.


Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ munkatársai szervezésében a Tini Galopp elnevezésű, kamaszoknak szóló vetélkedővel zárták a hetet. A helytörténeti verseny valójában egy többállomásos, belvárosi séta. Az élményszerzésen kívül az információszerzési technikák, a szövegértési kompetenciák, a tanulói gondolkodás és a team munka fejlesztése volt a cél. Négy különböző csapatban mérték össze tudásukat, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban is oldottak meg feladatot. Szintén az ELTE SRPSzKK egyik kollegájának vezetésével előző délután szabadtéri sporttevékenységen "spártai hősökké" alakultak át, ugyanis az egyetem területén található, erre az alkalomra kijelölt akadálypályát teljesítették. A céltáblára történő íjazás után kerítésmászás, padok közötti futás, cső alatti -, és feletti bújás, illetve mászás, karhajlítás magaságyáson, fák közötti szlalomfutás, végül kapura rúgás vagy lövés volt a feladat, amelyet kivétel nélkül mindenki sikeresen teljesített. Az egyéni időeredmény számított, a fiúk és a lányok mezőnyében is egy-egy győztes vehette át oklevelét a táborzáráson. A nyolc lányból és nyolc fiúból álló "kisinasok" a tapasztalatokat összegezték az utolsó nap délutánján. Beszélgettek a jövő terveiről, arról, "hogyan élek tíz év múlva, "mire vagyok büszke", "mire vagyok most képes".  


- Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egyenlő számú lány és fiú alkotta a csapatot, már az első játék alkalmával éreztünk, hogy szuper közösség lesz, remek hétnek nézünk elébe. Mivel kamaszokról van szó, a tüskéiket minden nap éreztük, de gyanútlan pillanataikban azt láttuk, hogy benne voltak minden játékban, minden programban, mindenki talált minden nap valami hasznosítható élményt, gondolatot - így értékelték a tábort a vezetők. 


Az idei tábor leginkább az egyéni képességek felfedezésére, körvonalazására fókuszált: minden nap előtérbe került egy-egy készség, kiderülhetett a fiatalok számára, hogy miben ügyesek, miben kell még fejlődniük, mi az, ami erősségük lehet később, amikor szakmát, munkát választanak maguknak, írták. 

 

Fotó: ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.