km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Védőernyő a rászorulóknak

Védőernyő a rászorulóknak

A hátrányos helyzetű szombathelyiekért dolgozó Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. (FÉHE) tevékenysége nem csak a segítségre szorulók elszállásolásában és étkeztetésében merül ki. A Szombathelyi Televízió Euroinfo műsorának legújabb adásában kiderült, a  szervezet már több ízben is rendhagyó ötleteket ültetett a gyakorlatba a közfoglalkoztatás színesítése érdekében.

 

A FÉHE tizenöt éve valósít meg közfoglalkoztatási programokat, amelyek az elsődleges munkaerőpiacról kiszorult, nehézsorsú hajléktalan személyen számára biztosítanak lehetőséget a megélhetésre. A sokoldalú munkát három pályázati program is ösztönzi jelenleg, napi nyolc órában 55 fő tud dolgozni. Ők azok, akik a város zöldterületeinek, játszótereinek karbantartásában segítik a parkfenntartó céget, szemetet szednek, télen havat takarítanak, kézműves műhelyükben pedig  ajándéktárgyakat készítenek – és ezért bruttó 54 ezer forint minimálbért kapnak havonta, a közfoglalkoztatásban kifizethető maximumot.

 

„Tudjuk, hogy nem sok, de erre ad lehetőséget a szabályozás. A FÉHE mellette biztosítja az étkeztetést és a lakhatást is a hajléktalanszállón, vagy az úgynevezett kiléptető lakásokban” – mondta el Németh Klára ügyvezető a Szombathelyi Televíziónak. Mindez előmozdítja a munka világába való visszailleszkedésüket és hasznos, értékes tevékenységgel szebbé teszik a környezetet, a szociális munkások figyelnek arra, hogy a munka által megjelenjen egyfajta rendszeresség az életükben. 

 

Mellette közfoglalkoztatási programban működtetik a cég mosodáját, varrodáját és a gravírozóműhelyét is, illetve a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásának szép példája a Vörösmarty utcai kézműves műhely, ahol minőségi, igényes, egyedi dísztárgyakat állítanak elő kézi munkával. Felosztják egymás között a munkafolyamatot, egy-egy darab 6-7 kézen is átmegy, mire elkészül. A műhely mellett boltot is működtetnek, ahol árusítják ezeket a termékeket.

 

Fontos pillére a cég munkájának még, hogy a Szomparkkal együttműködve, a parkfenntartók szakmai iránymutatása alapján hátrányos helyzetű ügyfelek végzik a játszóterek takarítását is. Közreműködnek a járdaszegélyek tisztításában, a homokozók ásásában és az esetlegesen előforduló hulladék összegyűjtésében, és minden olyan tevékenységben, ami a gyerekeknek komfortosabbá teszi a jó idő beköszöntével ezeknek a tereknek a használatát.

 

A magyar közfoglalkoztatási trendekhez képest egyedülálló, hogy Szombathelyen ennyi területen tudnak munkát biztosítani a rászorulóknak. Németh Klára mesélt róla, hogy a szakmán belül már nem egyszer fogadta értetlenség azt, hogy a FÉHE újabb és újabb ágazatokban kísérletezett. Például a fedél nélküliek bevonása a gravírozómunkákba és a brikettezésbe volt ilyen eset, ami végül annyira működőképesnek bizonyult, hogy a Belügyminisztériumtól dicséretet is kaptak.

 

Szombathely adottságai nem teszik lehetővé, hogy a mezőgazdaságra építsék a helyi közfoglalkoztatást, ami egyébként a legelterjedtebb ágazata az országos szociális rendszernek. „Nekünk nincs állattartásra és növénytermesztésre alkalmas területünk, talán ezért is kell ennyire innovatívnak lennünk. A sokszínűség egyébként kifizetődő: a szombathelyi foglalkoztatási adottságok lehetővé teszik, hogy azok is dolgozni tudjanak, akiknek az egészségügyi állapota nem tenné lehetővé, hogy kemény, szabadtéri fizikai munkát végezzenek” – mondta el az ügyvezető, aki szerint a legfontosabb, hogy védett és biztonságos alternatívát tudjanak kínálni azoknak, akik kiszorultak a nyílt munkaerőpiacról.


Nézze vissza az adást a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján!

 


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.