km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Koronavírus: megalakult a Szombathelyi Védelmi Tanács a veszélyhelyzet elrendelése miatt

Koronavírus: megalakult a Szombathelyi Védelmi Tanács a veszélyhelyzet elrendelése miatt

Magyarország Kormánya a mai napon veszélyhelyzetet rendelt el. Erre tekintettel megalakult a Szombathelyi Védelmi Tanács, mely ma már ülésezett is. A gyerekek és az idősek érdekében arra kérték a szülőket és hozzátartozókat, ha megoldható, ne vegyék igénybe a nappali ellátásokat. A szombathelyiektől pedig, hogy a személyes találkozások számát minimalizálják.

 

A Szombathelyi Védelmi Tanács elnöke dr. Nemény András polgármester, tagjai dr. László Győző alpolgármester, dr. Kecskés László, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke, dr. Káldy Zoltán orvosigazgató, Vigné Horváth Ilona, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének igazgatója és dr. Károlyi Ákos jegyző. 


A Szombathelyi Védelmi Tanács a mai ülésén az alábbi intézkedésekről döntött:


 már a mai naptól önkormányzati szervezéssel, közreműködéssel zárt helyiségben 100 főt, kültéri eseménynél 500 főt meghaladó rendezvények megtartása tilos


 megfontolásra javasolta a szülők részére, hogy amennyiben a gyermekek napközbeni ellátása másként is megoldható, úgy ne vegyék igénybe a bölcsődei, óvodai ellátást. A hiányzás igazolt hiányzásnak minősül


 időseknél és más nappali ellátást igénybe vevőknél javasolta, hogy amennyiben az ellátottak napközbeni ellátása másként is megoldható, úgy ne vegyék igénybe az ellátást


 amennyiben a szombathelyi egészségügyi ellátásnak a járvánnyal kapcsolatban bármilyen beszerzési igénye merül fel, úgy arról Szombathely Önkormányzata soron kívül intézkedik


 a holnapi napon soron kívüli egyeztetésre kerül sor a szombathelyi háziorvosok képviselőivel


A Szombathelyi Védelmi Tanács azt kéri a szombathelyiektől, hogy:


 a személyes találkozások számát minimalizálják


 a hagyományos köszönési formákat (pl.: kézfogás, puszi, ölelés stb.) mellőzzék


 a higiénés szabályokat, ajánlásokat fokozottan tartsák be (gyakori, alapos kézmosás, fertőtlenítés, szellőztetés, papírzsebkendő használata)


 amennyiben bárki észleli magán vagy hozzátartozóján a koronavírus ismert tüneteinek bármelyikét, úgy telefonon keresse háziorvosát vagy hívja a 0680/277-455 vagy 0680/277-456-os ingyenesen hívható zöldszámot


A Szombathelyi Védelmi Tanács azt kéri továbbá a sajtó munkatársaitól, hogy félinformációkra, szóbeszédekre, feltételezésekre alapuló híreket ne terjesszenek.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

kapcsolódó cikkek
Koronavírus: kihirdette a veszélyhelyzetet a kormány
Koronavírus: kihirdette a veszélyhelyzetet a kormány
Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.
kapcsolódó cikkek
Koronavírus: kihirdette a veszélyhelyzetet a kormány
Koronavírus: kihirdette a veszélyhelyzetet a kormány
Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
Termelői gasztrokaluz vezet át minket az országon
TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.
Milliós bírság vár a Barcára Messi emlékezése miatt
A FIFA szabályzata szerint 3000 eurós büntetést fog kapni a Barcelona, amiért Lionel Messi Diego Maradona mezével emlékezett a múlt héten elhunyt argentin legendára.
Jövő decemberben lesz a téli Universiade
Jövő decemberben rendezik meg az eredetileg januárra tervezett, de már korábban elhalasztott téli Universiadét, amelyet 2021-ben még ezen a néven bonyolítanak le.
Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta az európai levegő
Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből.
Meg akarta ölni Szombathelyen a volt barátnőjét, 13 évet kapott
A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat 1 rendbeli előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 1 rendbeli hamis vád bűntette, 1 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntette, 2 rendbeli zaklatás vétsége, 1 rendbeli folytatólagosan, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége és 1 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 év fegyházra, 5 év Vas megye területéről való kitiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, áll az ügyészség közleményében.