km/óra
  2021.10.23., szombat  •  Gyöngyi napja
Vasúti átjáró: mindig a vonat az erősebb

Vasúti átjáró: mindig a vonat az erősebb

Eddig tisztázatlan okból vonat elé hajtott egy kisbusz Sopronban szerdán délelőtt. Az ütközés következtében két huszonéves fiatal vesztette életét. Az elmúlt években jelentősen megnövekedett vasúti és közúti forgalom miatt az átjárókban bekövetkezett karambolok száma is több. A GYSEV Zrt. és a rendőrség ma egy időben egy soproni és egy szombathelyi átjáróban tartott ellenőrzést és információs kampányt is az ILCAD Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap keretében.

 

Szombathelyen a Söptei úti vasúti átjáróban osztottak szórólapokat a rendőrök a vasúttársaság munkatársaival közösen. Az ilyen vasúti-közúti kereszteződésekben több tízéves tapasztalat szerint baleset szinte kizárólag az autóvezetők, valamint a gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következik be.


Bercse László, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, kétféle baleset fordul elő. Az egyik, amikor a vasúti átjáró előtt megálló autóra ráfutnak, nem tartják be a követési távolságot. Ezeket szaknyelven ráfutásos baleseteknek nevezzük. A másik pedig, mikor figyelmetlenségből behajt és ütközik a bent tartózkodó szerelvénnyel.


A KRESZ szerint a közúti-vasúti közlekedés kapcsolódási pontjában, az átjáróban a vonatoknak van elsőbbségük. A biztosításukra kihelyezett táblák, fényjelzők és félsorompók utasításait a biztonság érdekében figyelembe kell venni.


Király Csaba, a GYSEV Zrt. üzembiztonsági szakértője hozzátette, egy vonat egyrészt nagy tömegű jármű, másrészt nagy sebességgel halad, a GYSEV hálózatán 100-120 km/hval közlekednek. Ez mind befolyásolja a fékutat. Egy fékút 400-800 méter lehet a vonat sebességétől függően. Tehát hiába veszi észre a mozdonyvezető az útátjáróba hajtó járművet, hiába próbál meg mindent, fékezni, hangjelzést adni, ő ennél többet nem tud tenni.


A vasúti átjárókban történt balesetek számának csökkentése érdekében csatlakozott hat évvel ezelőtt a GYSEV az ILCAD Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap kampányhoz, amelynek keretében ország- és Európa szerte felhívják a figyelmet a felelősségtudatos közlekedés szabályaira. A sokszor emberéleteket követelő balesetek a szabályok betartásával elkerülhetők lennének. Ausztriában és Magyarországon például eltérőek a biztonsági berendezések, ezekről is tájékoztatást kaphattak az akció keretében az autósok. Ami viszont mindenhol igaz: a piros mindig tilos!, hiszen a vonat az erősebb.

 

Fotó: GYSEV Zrt. 
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter győzött Vas megyében
Már javában tart az előválasztás második fordulós szavazatainak összesítése.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
legfrissebbek
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
50 éves idén a Napraforgó Bölcsőde
50. születésnapja alkalmából jubileumi ünnepséget és családi napot tartott csütörtökön a Napraforgó Bölcsőde. Tökfaragás és közös éneklés is szerepelt a programok között. A folyamatosan újuló intézmény a személyiség fejlesztésére és a hagyományokra épít.
Elindult a Békemenet, délután Orbán Viktor beszél az egybegyűltekhez
Elindult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet a Műegyetemtől szombat délután.
Együttműködés a fogvatartottak visszailleszkedésének érdekében
Együttműködési megállapodást írtak alá nemrégiben a Szombathelyi Egyházmegye, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetői. Céljuk, hogy közösen segítsék a szabaduló fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba. Komoly problémát jelent ugyanis, hogy többségük kapcsolati hálója sérül a börtönévek alatt, a család elfordul tőlük, sok esetben adósság is terheli őket, és így szinte törvényszerűen csúsznak vissza a bűnözői életmódba.
31 nehéz tehergépjárművet és autóbuszt ellenőriztek a rendőrök Vas megyében
Fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést tartottak a Vas megyei rendőrök is az elmúlt héten, melynek során ezúttal elsősorban az autóbuszokat és a tehergépkocsikat ellenőrizték, közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.