km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Vasúti átjáró: mindig a vonat az erősebb

Vasúti átjáró: mindig a vonat az erősebb

Eddig tisztázatlan okból vonat elé hajtott egy kisbusz Sopronban szerdán délelőtt. Az ütközés következtében két huszonéves fiatal vesztette életét. Az elmúlt években jelentősen megnövekedett vasúti és közúti forgalom miatt az átjárókban bekövetkezett karambolok száma is több. A GYSEV Zrt. és a rendőrség ma egy időben egy soproni és egy szombathelyi átjáróban tartott ellenőrzést és információs kampányt is az ILCAD Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap keretében.

 

Szombathelyen a Söptei úti vasúti átjáróban osztottak szórólapokat a rendőrök a vasúttársaság munkatársaival közösen. Az ilyen vasúti-közúti kereszteződésekben több tízéves tapasztalat szerint baleset szinte kizárólag az autóvezetők, valamint a gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következik be.


Bercse László, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, kétféle baleset fordul elő. Az egyik, amikor a vasúti átjáró előtt megálló autóra ráfutnak, nem tartják be a követési távolságot. Ezeket szaknyelven ráfutásos baleseteknek nevezzük. A másik pedig, mikor figyelmetlenségből behajt és ütközik a bent tartózkodó szerelvénnyel.


A KRESZ szerint a közúti-vasúti közlekedés kapcsolódási pontjában, az átjáróban a vonatoknak van elsőbbségük. A biztosításukra kihelyezett táblák, fényjelzők és félsorompók utasításait a biztonság érdekében figyelembe kell venni.


Király Csaba, a GYSEV Zrt. üzembiztonsági szakértője hozzátette, egy vonat egyrészt nagy tömegű jármű, másrészt nagy sebességgel halad, a GYSEV hálózatán 100-120 km/hval közlekednek. Ez mind befolyásolja a fékutat. Egy fékút 400-800 méter lehet a vonat sebességétől függően. Tehát hiába veszi észre a mozdonyvezető az útátjáróba hajtó járművet, hiába próbál meg mindent, fékezni, hangjelzést adni, ő ennél többet nem tud tenni.


A vasúti átjárókban történt balesetek számának csökkentése érdekében csatlakozott hat évvel ezelőtt a GYSEV az ILCAD Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap kampányhoz, amelynek keretében ország- és Európa szerte felhívják a figyelmet a felelősségtudatos közlekedés szabályaira. A sokszor emberéleteket követelő balesetek a szabályok betartásával elkerülhetők lennének. Ausztriában és Magyarországon például eltérőek a biztonsági berendezések, ezekről is tájékoztatást kaphattak az akció keretében az autósok. Ami viszont mindenhol igaz: a piros mindig tilos!, hiszen a vonat az erősebb.

 

Fotó: GYSEV Zrt. 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Ezer doboz adózatlan cigarettát talált a NAV egy bolgár férfi autójában
Csaknem ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár férfi autójában az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.